Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |

Privacy reglement

18-09-2011 Vijfde Europees kampioenschap schaken voor visueel beperkten in Rhodos.

Zondag 4 september kwamen de Nederlandse spelers (Jan Boer, Pieter Couwenberg, Alatin Gundogmus, Sergio Harnandan) , begeleiders (Gerard en Marieke de Lange) en Hugo romanbij elkaar in Maastricht. Die dag hebben wij Maastricht bekeken en ‘s nachts bij Allatin geslapen omdat de taxi ons daar de volgende morgen al om half 5 ophaalde om ons naar het vliegveld van Luik te brengen.

Maandag 5 september kwamen wij aan in het zonnige Rhodos. Het was 12 dagen lang zonnig en 30 graden. Het hotel lag vlak aan zee en had een eigen zwembad. Het strand was helaas een kiezelstrand, maar het zeewater was van goede temperatuur om te zwemmen. Het eten in het hotel was erg goed, maar dat is eigenlijk wel te verwachten in een Grieks hotel.

Dinsdag 6 september was er ‘s ochtends een captainsmeeting, en ‘s middags begon de 1e ronde. Sergio had op papier de makkelijkste tegenstander omdat hij bij de bovenste helft geplaatst was. Hij was dan ook de enige Nederlander die won in de eerste ronde. De rest verloor helaas.
‘s avonds hebben wij het dorp verkent en er waren verschillende karaoke bars en taverna’s waar je buiten kon zitten en van muziek en wat te drinken kon genieten. Dit hebben wij ook meerdere avonden gedaan.

Woensdag 7 september was de 2e ronde. Sergio had deze ronde op papier de sterkste tegenstander, en verloor dan ook van Manual Palacios (2191), een sympatieke Spanjaard. Alatin speelde tegen Mieke en verloor. Ook Pieter verloor helaas van Wikman (Fin 1911). Gelukkig haalde Louis en Jan wel een vol punt uit hun partij.

Donderdag 8 september was ronde 3. In deze ronde liet Yuri Meshkov , 1 van de favorieten, zijn eerste halve punt liggen. Jan Boer verloor deze ronde van Heinz Engl (Dui 2068). Louis haalde knap remise tegen een sterke Italiaan. Pieter en Allatin haalde beide remise wat ze van de nul afbracht.

Vrijdag 9 september hadden Gerard en Marieke de Lange een auto gehuurd en zijn met een paar Nederlanders en Hugo naar Lindos gereden. Dit is een oud klein Grieks stadje op zo een uur rijden. Smiddags moest er weer geschaakt worden. In deze 4e ronde speelde Sergio remise tegen Anton Lindemair (Dui 2077). Jan speelde ook remise tegen een lager geplaatste tegenstander. Allatin verloor helaas van de sterke Roemeen Carapit. Louis verloor zijn partij, maar Pieter won zijn eerste partij van het toernooi.

Zaterdag 10 september was de 5e ronde. Helaas ging de tijd erg snel voorbij: we waren al op de helft. Sergio ging er kansloos af tegen Romanenkov (Rus 2153). Jan verloor van Manfred Heinrich en Pieter behaalde een zwaarbevochte remise met eeuwigschaak tegen Lapadatu (Roe 1926). Louis won zijn partij en ook Allatin won, wat voor hem de eerste overwinning dit toernooi was. In de top verloor Meshkov verrassend. Na deze ronde stond Olivier Muller en Sergiej Wassin aan kop.

Zondag 11 september was de 6e ronde. Pieter speelde remise tegen Stefano Murgia, een vriendelijke speler uit Italie. Louis en Sergio moesten ook tegen elkaar en kwamen na 10 zetten (50 minuten) remise overeen. Jan moest deze ronde tegen Allatin spelen en Jan won
na een misverstand tussen beide spelers.

Maandag 12 september was de rust dag. Om 8 uur ’s ochtends vertrokken wij met 2 bussen naar Rhodos stad, waar we in het oude gedeelte een rondleiding kregen. Dit gedeelte stamt uit de riddertijd en de gebouwen worden nu nog steeds gebruikt, bijvoorbeeld als ziekenhuis, museum of consulaat. Het was erg interessant en na een uur kregen wij tijd voor ons zelf om rond te lopen en souvenirs te kopen. ‘s middags kwamen wij weer terug bij het hotel en na het middag eten hadden wij alle tijd om te zwemmen.

Dinsdag 13 september (ronde 7) waren Jan en Allatin de enige Nederlanders die hun partij wonnen. Louis en Sergio speelden remise, en Pieter verloor.

Woensdag 14 september (de 8e ronde) waarbij het al duidelijk zou worden wie er voor medailles zouden kunnen gaan. Niet helemaal onverwacht hadden de Nederlanders geen medaille kansen meer. Dukaczevski (polen) werd na deze ronde koploper met 7 punten. Louis en Pieter verloren hun partij. Jan haalde remise, en ook Allatin haalde remise tegen de bekende Griek Papadopoulos. Sergio won zijn partij tegen Wikman (finland)

Donderdag 15 september was ‘s middags de laatste ronde. Pieter had deze ronde een bye. Allatin sloot zijn toernooi af met een remise. Louis won zijn partij van Bill Armstrong (Engeland)waarmee Louis beste Nederlander werd. Jan speelde remise en Sergio verloor na een goede partij van een sterke Kroaat. In de top eindigde 4 spelers met 7 punten bovenaan; weerstand punten en zelfs sb-punten moesten de winnaar aanwijzen. Dukachevki (Pol) werd 1e, 2e werd Smirnov (Rus), 3e werd Grigorchuk (Ukr). Meshkov die ook 7 punten haalde viel buiten het podium. De Nederlanders hadden een goed toernooi gespeeld, waarbij Louis (39e) , Sergio (40e ) en Jan (51e) alle drie een 50% score hadden gehaald.
Dit was het zelfde punten aantal waarmee Stephen Hilton (47e) , NSVG lid uitkomend voor Schotland haalde.
Pieter (65e ) en Allatin (67e) kunnen met 3.5 punten ook terug kijken op een goed toernooi.
‘s avonds na het eten was er de sluitingsceremony en daarna speelde 2 Turkse broers nog muziek voor ons op het terras van het hotel. Dit was een gezellige afsluiting van het toernooi.

Vrijdag 16 september was de terugreis alweer.. Nadat we iedereen gedag hadden gezegd en de organisatie bedankt hadden, werden wij om 11:00 na het vliegveld gebracht. Om 13:00 vlogen wij richting Oostende waarna wij nog een lange treinreis hadden naar huis. Iedereen is goed aangekomen ‘s avonds thuis en we kijken allemaal terug op een geslaagd toernooi.
Later zullen er verschillende partijfragmenten volgen.