Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

21-02-2017 Het ONK reglement 2017


1. Er wordt gespeeld volgens de FIDE-regels (versie 1 juli 2014).
2. De verzuimtijd is een half uur na de officiële begintijd. Hierna wordt de partij verloren verklaard voor degene die dan nog niet is verschenen achter het bord en een zet heeft uitgevoerd.
3. Mobiele telefoons dienen tijdens de speelronde geheel uit te staan. Als een mobiele telefoon toch geluid maakt, krijgt de eigenaar een waarschuwing. Als een mobiele telefoon vervolgens opnieuw bij dezelfde speler gedurende het toernooi geluid maakt, dan wordt de eigenaar bestraft met het verlies van de partij.
4. Versneld beëindigen van een partij:
Indien de aan zet zijnde speler minder dan twee minuten op zijn klok over heeft, dan mag hij remise claimen voor zijn vlag valt.
Hij moet de arbiter waarschuwen en mag de klok stilzetten. Hierna neemt de arbiter op basis van het FIDE-reglement een besluit.
5. Indien spelers gebruik maken van pen-gat materiaal, dienen zij stukken, bord en klok zelf mee te brengen. (Let op: kenmerk uw materiaal!)
6. Voor aanvang van het toernooi wordt een commissie van beroep benoemd, bestaande uit 3 personen, met 2 reserveleden.
7. Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt er of in 2 groepen gespeeld of in 3 groepen.
8. Er worden zes ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem. In de eerste twee ronden wordt ingedeeld op rating, daarna op weerstandspunten. De indeling op rating geschiedt op basis van de ratinglijst van 1 februari 2017 van de KNSB. Indien geen KNSB-rating beschikbaar is, kan gebruik worden gemaakt van ratinglijsten van de FIDE of van de federatie van het thuisland.
9. Het speeltempo is twee uur per speler per partij.
10. Indien tegen een visueel gehandicapte speler wordt gespeeld, moet men na het uitvoeren van een zet eerst de gespeelde zet duidelijk aan de tegenstander mondeling doorgeven alvorens de klok in te drukken. Vervolgens dient de tegenstander de gespeelde zet mondeling te herhalen.
11. Noteren blijft verplicht tot 5 minuten voor het vallen van de vlag.
12. De arbiter bepaalt waar de klokken staan. De zwartspeler bepaalt aan welke kant van het bord hij/zij wil zitten, mits hij/zij dit doet vóór het officiële aanvangstijdstip van de partij.
13. Het is een speler toegestaan de klok stil te zetten uitsluitend om de arbiter te waarschuwen in geval van een onregelmatigheid of bij een remiseclaim.
14. Spelers kunnen tot en met de vierde ronde één bye opnemen. In dat geval wordt hen een half punt toegekend. Spelers kunnen hun bye wijzigen tot vóór het einde van de eerste ronde. Indien een speler na het einde van de eerste ronde alsnog een bye wil opnemen of wijzigen in ronde twee, drie of vier staat de arbiter dit alleen toe als dit met het oog op de indeling van de bewuste ronde(s) goed uitkomt.
15. Spelers die zonder bericht in een speelronde afwezig zijn, lopen het risico dat ze niet meer worden ingedeeld in de volgende rondes.
16. Na afloop van de partij wordt de uitslagkaart ingevuld, door de spelers ondertekend, en ingeleverd bij de arbiter. Indien dit problemen oplevert, kan de uitslag ook mondeling doorgegeven worden aan de arbiter(s).
17. In de speelzaal is het verboden om te roken. Hiervoor moet u naar buiten.
18. Analyseren na afloop van de partij mag niet in de speelzaal plaatsvinden maar kan elders in het gebouw, bijvoorbeeld in de huiskamer van het hotel.
19. Bij gelijk eindigen worden de geldprijzen gedeeld. Men kan maar één prijs winnen.
20. Om te bepalen wie kampioen in een groep is, gelden in volgorde onderstaande criteria:
a) Weerstandspunten
b) Sonnenborn Berger
c) Progressieve Score
d) Toernooiprestatierating (TPR)
e) Onderling resultaat
f) Vaakst kleur zwart
g) Loting


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie