Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |

01-05-2017 Verslag van het 43e IBIS Schaaktoernooi in Haaksbergen

In het weekend van 21 tot en met 23 april werd in Haaksbergen het 43e IBIS Schaaktoernooi georganiseerd.
Het bijzondere van dit internationale toernooi is dat de schakers en hun begeleiders niet in een hotel maar bij gastgezinnen logeren.
Zo zijn er door de jaren heen al heel wat vriendschappen ontstaan. Lambert en ik logeren al jaren bij Theo en Riet Geurts waar we graag komen.
Het toernooi bestaat uit drie ronden, de bedenktijd per speler is anderhalf uur. Aan iedere tafel zitten vier deelnemers, de indeling is op vrijdagavond voor het toernooi bekend.
Het aantal deelnemers is sterk teruggelopen, er waren 40 deelnemers.
De eerste avond was er de gebruikelijke instuif voor deelnemers, begeleiders en gastgezinnen in theater De Kappen, waar het toernooi ook plaatsvond. Er waren veel bekenden en je kon de tafelindeling zien.
Zaterdag konden we na een heerlijk Engels ontbijt aan de eerste ronde beginnen. Tijdens de opening sprak Frans ten Vregelaar, de voorzitter, de hoop uit dat de Engelsen ondanks de Brexit naar het toernooi zouden blijven komen.
Mijn eerste tegenstander was Sigrid Schmidtz. Zij had aan het begin van de partij haar loper op b8 staan. Sigrid maar ook de arbiter had het niet in de gaten. We hebben een tijd gespeeld tot Sigrid de loper van b8 naar c7 wilde spelen. De arbiter besliste dat we weer van voren af aan met de partij moesten beginnen, die ik uiteindelijk won.
Na de eerste ronde liepen we naar restaurant De Oude Molen voor de lunch. De stadswachten hielpen ons naar de overkant van de weg.
’s Middags speelde ik tegen Anouk Heerink die haar zetten snel en vastberaden uitvoerde. Anouk won de partij.
De avond brachten we door bij Theo en Riet.

Zondagochtend speelde ik tegen Mieps Fontein die ook bij Theo en Riet logeerde. Het was een spannende partij die eindigde in remise.
Het IBIS 2017 kent twee toernooiwinnaars. Gedeeld toernooiwinnaars zijn Olav Lucas en Steve Hilton met 2 punten.
Tafelwinnaars van de NSVG zijn Jan Boer, aan tafel 2 met 2 punten, Bertus Groot aan tafel 5 met 2,5 punten en Koenraad Lecluyse aan tafel 6 met 3 punten. De tafelwinnaars kregen thee, de nummers 2 kregen een beker met het logo van het IBIS-toernooi.
Dick Hilarius, die fiets- en wandelevenementen organiseert voor blinden en slechtzienden, vertelde iets over zijn activiteiten en reikte de prijzen uit.
De voorzitter wees erop dat het aantal deelnemers laag was. Dit kwam doordat een aantal deelnemers ziek was en doordat er veel minder aanmeldingen waren. Hij vroeg nadrukkelijk om suggesties voor veranderingen van het toernooi zodat er weer meer deelnemers komen. Suggesties kun je per mail of persoonlijk aan het bestuur van het IBIS-toernooi doorgeven.
Bij Theo en Riet kregen we heerlijke lasagne, wat een traditie is geworden op de zondagmiddag van het IBIS-toernooi.

Ondanks het lage aantal deelnemers was IBIS 2017 een geslaagd toernooi, alles verliep sportief en het was als vanouds gezellig.