Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

Louis Braille herdenkings schaaktoernooi 1


Louis Braille Chess Tournament
Edinburgh, 2-5 januari 2009


Op 4 januari 2009 was het 200 jaar geleden dat Louis Braille werd geboren. Ter gelegenheid hiervan nodigde de Braille Chess Association uit Groot Brittannië vijf landen uit voor een vriendschappelijk toernooi in Edinburgh, Schotland. Nederland was één van deze landen, naast Ierland, België, Frankrijk en Zweden. Een team moest bestaan uit vier spelers die allen hun zetten noteren in braille. Voor het Nederlandse team togen Jan Boer, Martien Boerefijn, Peter Witteveen en Cor Tesselaar naar Edinburgh, met als begeleiders Nel Tesselaar en ikzelf (Margreeth Menkveld).

foto van het nederlands team met de wedstrijdleiderteam... (volgt)

Op 2 januari ’s middags vertrokken we vanaf Schiphol. Met z’n tweeën vier volblinden begeleiden leek me een hele klus, met name op het vliegveld, maar het viel reuze mee. Meest stressvolle moment was de controle van de handbagage. Alle spullen in bakjes doen, jassen uit, riemen en horloges af, blindenstokken en mobieltjes inleveren, en na het poortje alles weer op de goede manier uitdelen. Peter verloor het dopje van zijn stok, ikzelf moest mijn laarzen uittrekken, er was enige paniek omdat er stokken kwijt leken te zijn, en we veroorzaakten een opstopping omdat het allemaal veel tijd kostte. Maar het kwam allemaal weer goed.

In Edinburgh werden we opgewacht door een medewerker van Royal Blind, de Britse blindenorganisatie die het toernooi gesubsidieerd had. Deze organisatie heeft haar hoofdkantoor in Edinburgh, vandaar dat het toernooi in deze stad gehouden werd. Het hotel lag 6 km buiten het centrum van Edinburgh. Een mooi modern hotel, met aardig en attent personeel, een heerlijke keuken, goed bier (Stella Artois!) en een Brits ontbijt wat mijn stoutste dromen overtrof. Witte bonen in tomatensaus, worstjes, gebakken champignons, roerei, gebakken ei, bacon, pannenkoekjes en een paar Schotse specialiteiten: haggis (iets met lever) en een soort bloedworst. Voor wie wilde was er ook nog yoghurt met muesli en fruitsalade. Het was leuk om te zien hoe de Fransen reageerden. Eerst dachten ze geloof ik dat ze zich flink verslapen hadden en gelijk aan de lunch moesten. Maar uiteindelijk hebben de meesten van hen toch heerlijk meegedaan. Een enkeling hield het bij toast met jam en een flinke kop koffie.

Zaterdagmorgen en zondagmiddag zijn Nel en ik naar Edinburgh centrum gegaan. Een rit van een half uurtje met de dubbeldekker. Het is een mooie gezellige stad. Midden in de stad ligt een oude burcht op een hoge heuvel. Daar vlakbij ligt een mooi oud gedeelte met veel leuke winkeltjes. Meest opvallend zijn de winkels waar ze volledige kilt-outfits voor mannen verkopen, en de winkels met prachtige wollen en cashmere sjaals en truien.

Dan natuurlijk nog iets over het schaken. Daar ging het uiteindelijk om.
De resultaten van het toernooi staan hieronder vermeld. De 3e plaats van Nederland vind ik heel goed gedaan. Ik heb gezien dat de mannen er hard voor gewerkt hebben, met ups en downs, teleurstelling en tevredenheid.

Cor met zijn Zweedse Martien tegen Bernard Peter tegen de Zweden – Nederland,
tegenstander Duthoit uit Frankrijk 11-jarige Victoria Jan Boer en Hogan Thomson

Een paar dingen die mij zijn opgevallen bij het schaken:
- De notatie van de zetten moest gebeuren in braille. Daarvoor werden zeer uiteenlopende middelen gebruikt. Cor bijvoorbeeld had een hele oude braillemachine uit 1923 bij zich die op een plankje was geschroefd. Veel deelnemers gebruikten een reglette met prikpen. En een aantal schakers, waaronder onze Jan, had een modern elektronisch brailletoetsenbordje bij zich dat aan de computer gekoppeld kan worden.


Het brailleapparaat van Reglette met prikpen Electronisch
Cor Tesselaar

- Ook de borden waren divers. Het was leuk om te zien dat zowel bij de Zweden als bij de Belgen Nederlandse bordjes gebruikt werden. De Engelsen speelden met Amerikaanse borden. Die hebben naast het bord gaatjes om de geslagen stukken neer te zetten. Best handig.
- De oudste deelnemer was 85 jaar, Hans Cohn uit Engeland. De jongste was Victoria Carlsson uit Zweden, 11 jaar. Ze zaten beiden aan het derde bord, dus hebben ook tegen elkaar gespeeld. Victoria speelde voor haar leeftijd buitengewoon goed. Een veelbelovend talent, waar de schaakwereld over een aantal jaren vast meer van hoort.
- De scheidsrechter van het toernooi was een vrouw, Julie Leonard uit Engeland. Dat zie je niet vaak.

Zondag voor het diner vond de ceremonie protocollair plaats. Stan Lovell, organisator van het toernooi, introduceerde hierbij ook Stephen Hilton, secretaris van de IBCA en afkomstig uit Schotland, en de directeur van de Royal Blind. Stephen Hilton doet overigens mee met het ONK 2009 volgende maand in Nunspeet.

De Schotse muzikanten

Na het diner van zondag was er muziek van twee Schotse mannen in volledig Schotse uitrusting: kilt, kniekousen, kettinkjes, leren tasjes enzovoort. Geen doedelzak, maar wel een accordeon en meezingliedjes. Heel sfeervol.

Alles bij elkaar was het een heel geslaagd toernooi. Het resultaat was goed, de spelers waren tevreden, en het was vooral ook heel gezellig. We waren ook wat dat betreft een goed team met z’n zessen! Groot Britannie, bedankt voor de uitnodiging en de uitstekende organisatie.


Margreeth Menkveld

Onderwerpen in de rubriek: Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1983 België - Nederland
1983 Dames schaaktoernooi voor vips in Duitsland
1983 Engeland - Nederland
1983 Nederland - Duitsland
1984 Nederland - België
1984 Nederland - Polen
1984 Wedstrijd Rijnland-Westfalen - Nederland
1985 1e Iris toernooi in Polen
1985 Nederland-Duitsland
1986 2 toernooien in 1 weekend
1986 België-Nederland
1986 Wedstrijd Shell - NSVG
1987 2e IRIScup toernooi in Polen
1987 Nederland-Belgié
1987 Westtfalen-Nederland
1988 Open toornooi in Engeland
1989 Internationaal toernooi in Benidorm (Spanje)
1989 Internationaal toernooi in Dublin (Ierland)
1990 Ierland
1990 jubileumtoernooi Oostenrijk
1991 dbsb rapid toernooi
1993 Verslag van een toernooi in Polen
1994 vierlandentoernooi voor dames
2006 wedstrijd dames tegen Duitsland
2006 wedstrijd heren tegen Engeland
2007 Massakamp Messemaker in Gouda
2009 louis braille toernooi sfeerbeeld
2009 louis braille toernooi technisch verslag
Uitnodiging 110 jaar schaakclub Zeist
Verslag jubileumwedstrijd Zeist-NSVG

Rubrieken in de hoofdrubriek Niet open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Correspondentieschaak
Drielandenwedstrijden voor vips
Individueel Europees kampioenschap schaken voor vips
Ledenweekenden
Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen
Schaakolympiade voor vips
Individueel wereldkampioenschap schaken voor vips
Zeslanden schaaktoernooi

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie