Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

ZESLANDENTOERNOOI IN PARIJS


Op donderdag 10 juli, verzamelt het selectieteam, bestaande uit Theo Verboom, Pieter Couwenberg (reseve speler) en Martien Boerefijn, samen met de begeleidster en tevens reisleidster Margreeth en de begeleidende coach René Buisman, zich op het station van Rotterdam, waar we de trein namen naar de hoofdstad van het organiserende gastland, Frankrijk.

Jan van Gelder was inmiddels onderweg met het vliegtuig naar Parijs.
Na een voorspoedige treinreis, arriveerden wij kort na de middag. Nadat we onze koffers hadden uitgepakt, was er nog wat gelegenheid om de omgeving te bekijken.

Om 17.30 uur werd het team door René bij elkaar geroepen om de tactiek en de opstelling te bespreken. We besloten op een zeer democratische wijze, de uitslag van de competitie, (Schaken achter het Bord), als opstelling te kiezen. Dit betekende dat Martien aan bord 1 zou spelen. Theo aan bord 2, Jan aan bord 3 en Pieter aan het 4e bord.

Rond de klok van 18.00 uur voegden Theo, als teamcaptain en René als coach, zich bij de wedstrijdleiding. Op de Captainsmeeting werd besloten om 36 zetten in anderhalf uur te spelen en daarna de partij binnen dertig minuten uit te vluggeren. Verder werd vastgesteld dat het teamresultaat eerst als uitslag zou gelden en bij een gelijk aantal punten, gingen de behaalde bordpunten tellen.

Na een overheerlijk Frans avondmaal waarbij de wijn rijkelijk vloeide, mochten we om 20.30 uur aantreden tegen het Engelse team. De Engelsen bleken iets te sterk te zijn voor ons. Theo maakte samen met Jan remise. Ondanks de eerste nederlaag gingen we er nog niet vanuit dat we in dit toernooi kansloos zouden zijn. Theo voorspelde de derde plaats terwijl Martien een vijfde plaats in zijn vizier had liggen.

Vrijdag 11 juli
Na een onrustige nacht te hebben gehad bereidde het Nederlandse team zich mentaal voor op de tweede ronde. Vooraf genoten we van een heerlijk vorstelijk Frans ontbijt. Voor ieder lag er een croissantje en een broodje klaar met een kopje koffie. Om half negen begonnen we aan de tweede ronde. De loting vertelde ons dat we tegen de Belgen aan mochten treden. Gedurende de ochtend was de spanning te snijden en dit had weer invloed op de temperatuur in de speelzaal. Het kwik begon pas weer te dalen toen Jan op het derde bord op overtuigende wijze van zijn tegenstandster won. Theo moest genoegen nemen met een remise. Op bord vier was de spanning goed te voelen, Pieter zat in flinke tijdnood en kon niet voorkomen dat hij door de vlag viel. Ook Martien had het zwaar te verduren tegen Herman Jennen. In de opening maakte Martien een klein foutje waardoor hij een pion achter kwam te staan. Dit alles leidde uiteindelijk tot verlies van het team.
René was bang dat het moraal van de ploeg tot een dieptepunt was gezonken na twee verloren matches, dit na aanleiding van een gesprek met Theo die zijn voorspelling van de derde plaats in duigen zag vallen. Tijdens het middagmaal, werd door Benno een uitzonderlijk strenge, aanmoedigende peptalk gehouden, die de mooie wijze woorden uitsprak : 'Weet waar je mee bezig bent en heb daar vertrouwen in, dan komt de overwinning vanzelf binnen je bereik'.
Na deze woorden werd er al vast op de eerste overwinning getoast met een lekker glas wijn.
De Fransen hadden de eer om in de derde ronde tegen het Nederlandse team te mogen spelen. Tot op heden hadden de Fransen een mooi resultaat gehaald. Van België en Zwitserland hadden ze gewonnen. Martien moest het opnemen tegen het Jonge Franse talent Hervais (16 jaar). Theo maakte weer een enorme sterke indruk en haalde voor de derde maal een remise, waarmee zijn score op 50% bleef. Jan won opnieuw de partij. Ook Pieter behaalde een overwinning. Hiermee was de eindstand voor Nederland op 2½ -1½ gekomen en het eerste match puntje, wat later zeer belangrijk zou zijn , was binnengehaald.

Zaterdag 12 juli
Een nieuwe dag met nieuwe kansen was aangebroken. In de 4e ronde zat het Nederlandse team tegenover het zeer sterk spelende Duitse manschaft. Martien moest tegen de zeer sterk spelende Polhers, en had het dan ook zeer zwaar. Voor Theo was er ook geen eer te behalen. Ook hij moest de partij opgeven. Jan was in topvorm en wist voor Nederland weer een puntje te scoren. Pieter kwam in de opening met een dubbel pion te zitten en dacht dat de Duitser nu zou proberen een gunstig eindspel te bereiken, zodat hij de partij positioneel zou kunnen winnen. Maar Pieter kon een aardige aanval opzetten. Helaas vond Pieter, die in lichte tijdnood was geraakt niet de juiste voortzetting en bood met nog 13 minuten op de klok remise aan. Met een totaal score van 2½ -1½ had Duitsland de match gewonnen. Maar Nederland had het beste gescoord tegen de Duitse meesters.

Onder de lunch die weer zeer voortreffelijk was, hield onze Benno nog een korte toespraak op verzoek van Theo. Ik citeer: 'Gewoon winnen!' Dit was nodig om de derde plaats die Theo voorspeld had te kunnen bereiken. Zwitserland die tot op heden nog geen matchpunt had, was er ook zeer op gebrand te winnen.
De laatste ronde was aangebroken. De Franse wedstrijdleider gaf het startsein. De strijd om het eremetaal was de laatste fase ingegaan. Jan scoorde zijn vierde punt. Theo wist de partij opnieuw remise te houden. Pieter won in de "Franse opening" een kwaliteit en maakte het spel op een professionele manier uit. Martien die er zeer op gebrand was om een punt te scoren, moest zijn normen wat bij stellen. Na een zeer ingewikkeld middenspel en eindspel, maakte hij het remise en was de eindscore voor Nederland 2½ -1½.
Rond de klok van 18.00 u. vond de officiële ceremonie plaats, waarin het eremetaal aan de winnaars werd uitgereikt. De eerste prijs ging naar het Duitse team met een score van 5 matchpunten. De Engelsen die ook dit jaar zeer sterk uit de bus zijn gekomen, gingen met de tweede plaats naar huis. Nederland kreeg de derde ereplaats. Frankrijk de 4e, België de 5e en Zwitserland de 6e plaats.
Natuurlijk werd de Nederlandse derde plaats goed gevierd. Jan die een vooruitziende blik heeft, had een paar flessen wijn laten meebrengen die 's avonds door het team met smaak werden genuttigd.

Zondag 13 juli
Na het ontbijt was het tijd om afscheid te nemen van Jan en Benno. Zij gingen op weg naar het internationale schaaktoernooi in Praag, waar ze opnieuw achter het schaakbord zouden plaatsnemen. De achterblijvers, Margreeth, Martien, Theo, René en Pieter kregen onder leiding van Margreeth een prachtige rondleiding door Parijs. Er werd onder andere een bezoek gebracht aan de Arc de Triomph, de IJffeltoren en de Champs d'Elyseés. Om 14.30 uur stapten we in de trein en gingen met een tevreden gevoel naar huis.

Onderwerpen in de rubriek: Zeslanden schaaktoernooi


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1970 hoe het zeslandentoernooi is begonnen
1970 zeslandentoernooien overzicht
1971 geschiedenis van het zeslandentoernooi
1983 Verslag
1985 verslag
1987 verslag
1989 verslag
1991 verslag
1993 verslag
1997 verslag
1999 verslag
2001 verslag
2003 verslag en partij
2005 verslag
2007 verslag
2009 verslag
2011 Uitnodiging
2011 Team voor zeslandentoernooi 2011
2011 verslag zeslandentoernooi
2011 Verslag Sergio in harrogate
2013 Uitslagen van het zeslanden toernooi 2013
2013 Partij harnandan maeckelbergh zeslandentoernooi 2013
2012 verslag 6-landentoernooi door jan boer
2015 Uitnodiging 22e toernooi
2015 Uitslagen
2015 verslag

Rubrieken in de hoofdrubriek Niet open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Correspondentieschaak
Drielandenwedstrijden voor vips
Individueel Europees kampioenschap schaken voor vips
Ledenweekenden
Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen
Schaakolympiade voor vips
Individueel wereldkampioenschap schaken voor vips
Zeslanden schaaktoernooi

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie