Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

Verslag van het zeslandentoernooi 2001 in York (Engeland)

ALLE WEGEN LEIDEN NAAR YORK !
Van de redaktie

Dat alle wegen ook naar het 6-landentornooi leiden, dat hebben we dit maal ondervonden. Eerst even melden dat Mieke en Louis voor dit tornooi pasten, er stond immers nog een internationale torbalontmoeting op het programma voor Mieke. Maar Piet en Herman en Geert waren paraat. De franstalige speler die volgens de overeenkomst dient mee te gaan was dit maal Luc Rasschaert en ondergetekende Didier Dalschaert was ook van de partij. Samen met Hugo moeten er dit zes zijn, maar de driemusketiers waren ook met meer, dus opteerde onze franstalige copin ook nog voor een extra copienne. Met name MichŠle d'Elia, werd er op eigen kosten bijgehaald om Luc Rasschaert op veilige manier over de Noorzee te loodsen. Langs verschillende wegen dus, want Didier en Herman kozen voor de gemakkelijkste reisweg, via de tunnel met de Eurostar naar Londen, daar een taxi in en van Kings Cross verder per trein naar York. Geert trok met Didier en Herman mee. Luc Rasschaert verkoos de avond voordien al te vertrekken, met de boot vanuit Zeebrugge een nachtje romantisch dobberen en tegelijk eens een gokje wagen in de casino aan boord. Hugo en Piet kozen misschien voor de goedkoopste oplossing, met de boot Oostende-Dover en van daaruit met de gewone trein verder naar York.
In York werden we aan het station afgehaald door iemand van de plaatselijke Rotary Club. Blijkbaar hadden de Engelsen die ook ter hulp geroepen. We logeerden in een klein, oud hotelletje, mooi gemeubileerd. Er was een open zitplaats met open haard, met daarrond een trap naar de bovenverdieping
met rondom een balkon. Het deed een beetje denken aan een
klein kasteel. De vrouwelijke burgemeester kwam met iedereen een praatje maken en opende het tornooi nog voor het eerste avondmaal.

York is naar Engelse normen een klein maar vooral historisch stadje van 100.000 ... 120.000 inwoners.
Het vorige jaar had York ook al een tweetal schaaktornooien gehad, waardoor York een beetje gastvrij zou kunnen worden voor de schakers, aldus de Burgemeesteres.
Tegelijk werd de loting gedaan. Het 6-landentornooi kent meestal dezelfde deelnemende landen. Maar dit maal bleek Frankrijk niet in staat te zijn geweest, een ploeg af te vaardigen. Ierland kwam erbij om Frankrijk te vervangen.
De loting bleek nogal gunstig uit te vallen om snel met een positief resultaat te starten voor onze Belgische ploeg. We kregen eerst Zwitserland de eerste morgen, en zouden het in de namiddag tegen een verzwakte Nederlandse ploeg 10
moeten opnemen. Bij Nederland ontbraken Martin Boerefijn en Theo Verboom. Jan Van Gelder werd op het derde bord opgesteld en Alatin Gundogmus zat op het eerste bord. We zouden dus na de eerste dag misschien al aan de leiding kunnen staan, aldus Herman en Piet. Het was vooraf de bedoeling dat Didier reserve zou zijn. Verschillende spelers stelden voor dat Piet op het eerste bord al zijn partijen zou spelen, en dat alle andere spelers 1 partij niet zouden spelen en Luc 2 x zou rusten.
We hebben Herman op het 2de bord geplaatst, maar tussen Geert en Didier kozen we om Geert, de betere speler op het vierde bord te plaatsen. Waardoor we op het eerste en vierde bord sterk zouden staan, en ook op het 2de bord zou het goed meevallen met Herman.
Tegen Zwitserland hebben we Herman laten rusten. Didier openende als eerste gunstig de score, doordat F. Gromme bij een dameruil en passent nog een stuk verloor. Tijdens de partij werd de voorsprong nog lichtjes opgedreven tot een pion en een stuk tot een volle toren voor in het eindspel. Piet won ook z'n partij en Geert raakte niet verder dan Remise. De stelling was nogal gesloten. Bij Luc Rasschaert werd het spannend op het vierde bord. Luc kwam toch een stuk voor maar zijn koning stond in het midden van het bord en de Zwitser was serieus daarop aan het aanvallen. Maar die raakte in tijdnood en de Zwitser z'n klok viel.

Bij Nederland wonnen Jan Boer en Pieter Couwenbergh tegen Ierland. Jan Van Gelder speelde remiese.

Tussen Duitsland en Engeland liet Lindenmair zomaar een pion afpakken in het eindspel tegen Chambers en het werd remise. In de partij tussen Engel en Cris Ross offerde Engel in een gelijk toreneindspel een toren om twee verbonden 11 oprukkende pionnen te krijgen die zouden gaan promoveren. Maar dit lukte net niet en Chis Ross haalde toch de remiese binnen.


UITSLAGEN EERSTE RONDE

BELGIÓ - ZWITSERLAND 3,5 - 0,5
NEDERLAND - IERLAND 2,5 - 1,5
ENGELAND - DUITSLAND 1 - 3

In de tweede ronde in de namiddag, stond Belgi‰-Nederland op het programma. Didier zag het niet zo zitten om tegen Jan Van Gelder te spelen, dus diende Geert die klus te klaren. Didier nam de vrije namiddag en ging met Hugo wandelen. Piet en Herman wonnen van Allatin Gundogmus en Jan Boer, Geert won ook van Jan Van Gelder en Luc Rasschaert speelde remise tegen Tom Vanempelen. Zwitserland was geen partij voor Duitsland en tussen Ierland en Engeland eindigde de strijd gelijk.

UITSLAGEN TWEEDE RONDE

ZWITSERLAND - DUITSLAND 0 - 4
IERLAND - ENGELAND 2 - 2
BELGIÓ - NEDERLAND 3,5-0,5

Na de eerste dag stonden Belgi‰ en Duitsland samen aan de leiding met 7 op 8. De volgende morgen kregen we Engeland. Luc Rasschaert kreeg vrijaf. Piet won op het eerste bord van Chris Ross. Herman speelde remise met zwart tegen Chambers. Didier kreeg bij een afruil een stuk van Hodkings.
12
De partij duurde nog tamelijk lang maar uiteindelijk werd de vijandelijke koning in het nauw gedreven en stond er ook nog een paard gevangen op h1. Geert won ook met zwart van Gallagher. Zwitserland zorgde voor de verrassing door te winnen van Nederland. Enkel Pieter Couwenberg wist met wit z'n partij te winnen. Jan Van Gelder had vrijaf gekregen. In de wedstrijd Duitsland - Ierland was het enkel Doyle die voor Ierland een half puntje kon scoren.

UITSLAGEN DERDE RONDE

NEDERLAND - ZWITSERLAND 1,5 - 2,5
ENGELAND - BELGIÓ 0,5 - 3,5
DUITSLAND - IERLAND 3,5 -- 0,5

Dan volgde er een vrije namiddag met een bezoek aan de Minster-Kathedraal en een plezier boottochtje op de plaatselijke rivier met bar aan boord.

Tot nu stond Belgi‰ nog altijd samen met Duitsland aan de leiding. Maar in de volgende ronde kwamen beide ploegen al tegen elkaar. Didier zou Pohlers voorgeschoteld krijgen met wit, en Piet had al piekfijn de variant uitgelegd in het Siciliaans die ik zou krijgen met daarop een systeempje om erop te antwoorden. Maar het heeft toch niet mogen zijn. Het was wel de juiste variant en ik speelde het systeem maar de Duitser opende ook de b-lijn op de damevleugel en kreeg nog een aanval op de koningsvleugel en de partij ging toch verloren. Herman wist met zwart wel remise te houden tegen Lindenmair (2105). Er kwam een eindspel op het bord met ongelijke lopers. Piet kwam niet verder dan remise tegen Engel (2142). En Geert klaagde te zullen verliezen. Stond naar
13
eigen zeggen ook enkele malen verloren, maar de Duitser mispakte zich ook een paar keer. En Geert kwam in een eindspel met 1 pion minder maar wist door hard zwoegen nog een verdienstelijke remise uit de brand te slepen. Het was echter juist onvoldoende. De kleinst mogelijke nederlaag voor Belgi‰ tegen Duitsland. Jammer ! In de wedstrijd tussen Nederland en Engeland behaalden Jan Boer, Jan Van Gelder en Pieter Couwenberg, allen een remise, maar Tom Vanempelen verloor. Zwitserland deed het opnieuw goed door een gelijk spel te behalen tegen Ierland.

UITSLAGEN VIERDE RONDE

ZWITSERLAND - IERLAND 2 - 2
BELGIÓ - DUITSLAND 1,5-2,5
NEDERLAND - ENGELAND 1,5-2,5

In de laatste ronde kregen we Ierland nog voorgeschoteld.
De Ierse ploeg : uitzonderlijk op het zeslandentornooi, ter vervanging van Frankrijk.
Van links naar rechts Bord 1. Doyle, 2. Loftus 3. Mcelroye
4. Cassey
Eerste konden we toch bijna niet meer worden. Daarvoor moesten we al 1,5 punt meer halen als Duitsland in de laatste ronde en Duitsland kreeg nog Nederland voorgeschoteld.
Luc Rasschaert kwam opnieuw aan het bord en Geert kreeg vrijaf om samen met Hugo de cadeau te gaan kopen, want die waren we vergeten. Gelukkig is Belgische Chocolade bijna overal verkrijgbaar en overigens door velen ook zeer geliefd.

Tegen Ierland in de laatste ronde kwam Didier nog in de problemen met zwart in het Siciliaans. Zwart kwam toch even een pion achter, maar kon die toch met wat meeval juist terugkrijgen. De Ier McElroy kwam wel veel beter in een toreneindspel met 2 witte torens op de 7de lijn. Eventjes dreigde zwart wat pionnen af te ruilen, en het was de moment om remise voor te stellen, en gelukkig nam de Ier die aan.
Luc Rasschaert wist ook remise te halen. Een goede prestatie voor Luc overigens. Hij verloor geen enkele partij en haalde met 1 overwinning en 2 remieses 2 uit 3. Herman wist met mooie offers en matdreigingen te winnen van Loftus. Piet had wat meer moeite met doyle, maar wist toch ook te winnen.

UITSLAGEN VIJFDE RONDE

ENGELAND - ZWITSERLAND 3 - 1
DUITSLAND - NEDERLAND 4 - 0
IERLAND - BELGIÓ 1 - 3

's Avonds was het laatste avondmaal iets uitgebreider en
15
feestelijker als normaal. Het eten 's avonds was overigens niet mis met 4 gangen (koffie inbegrepen) met bij iedere gang keuze uit 3 verschillende mogelijkheden. 's Middags was het niet veel soeps. Het plaatselijk gerecht, de Yorkshire pudding, een grote pot in koek met daarin 2 worsten en saus viel niet echt in de smaak bij de Belgen. Maar het slotfeestje was dus goed. De organisatoren hadden een pianist ingehuurd om voor wat achtergrond muziek te zorgen. Gelukkig kregen we na de prijsuitreiking ook meer dan een half uur Geert achter het electronisch klavier. (r) The Rose off England Ż werd o.a. bovengehaald en de Engelsen en vooral de Ieren zongen uit volle borst. Bij de prijsuitreiking werden alle ploegen naar voren geroepen in omgekeerde volgorde van de eindstand, dus eerst te beginnen met de laatste ploeg. Alle ploegen hadden voor de organisatoren een cadeau mee, en alle spelers kregen een medaille als aandenken. De ploegcoach of -kapitein had voor de organisatie wel nog bedankende en lovende woorden over. Hogo kwam voor onze ploeg aan het woord, en hij steelde wel echt de show hoor. Hij droeg de Belgische chocoladecadeau dan ook op aan de vrouw van Chambers.

DE EINDSTAND

1. DUITSLAND 17 uit 20
2. BELGIÓ 15 uit 20
3. ENGELAND 9
4. IERLAND 7
5. ZWITSERLAND 6
NEDERLAND 6

16

De individuele uitslagen van de Belgische spelers.

1. Piet Devos 4,5 uit 5
2. Herman Jennen 3 uit 4
3. Geert Maeckelbergh 3 uit 4
4. Didier Dalschaert 2,5 uit 4
5. Luc Rasschaert 2 uit 3

De uitslagen kwamen ook op de Belgische teletekst onder sport, gehandicaptensport.

Er werden die avond nog 2 personen bezongen en gefeliciteerd voor hun verjaardag. Jan Van Gelder uit Nederland kreeg o.a. een geschenk van Hugo aangeboden en ook van de Nederlandse trainer. Hij werd al om 23.00 u. plaatselijke tijd gefeliciteerd in Nederland was het dan immers 12u 's nachts.
En om 12 u. 's nachts Engelse plaatselijke tijd werd dan nog de vrouwelijke arbieter Julie in de bloemetjes gezet.
(De winnende Duitse ploeg)

Ludwig Beutelhoff verwelkomde iedereen voor het volgende Zeslandentornooi dat binnen 2 jaar in Duitsland zou 17 plaatsvinden. Hij voegde er nog de troostende woorden aan toe, dat Duitsland nog nooit op eigen bodem het zeslandentornooi had gewonnen. Misschien moeten de Belgen daar dan maar voor zorgen.


Onderwerpen in de rubriek: Zeslanden schaaktoernooi


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1970 hoe het zeslandentoernooi is begonnen
1970 zeslandentoernooien overzicht
1971 geschiedenis van het zeslandentoernooi
1983 Verslag
1985 verslag
1987 verslag
1989 verslag
1991 verslag
1993 verslag
1997 verslag
1999 verslag
2001 verslag
2003 verslag en partij
2005 verslag
2007 verslag
2009 verslag
2011 Uitnodiging
2011 Team voor zeslandentoernooi 2011
2011 verslag zeslandentoernooi
2011 Verslag Sergio in harrogate
2013 Uitslagen van het zeslanden toernooi 2013
2013 Partij harnandan maeckelbergh zeslandentoernooi 2013
2012 verslag 6-landentoernooi door jan boer
2015 Uitnodiging 22e toernooi
2015 Uitslagen
2015 verslag

Rubrieken in de hoofdrubriek Niet open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Correspondentieschaak
Drielandenwedstrijden voor vips
Individueel Europees kampioenschap schaken voor vips
Ledenweekenden
Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen
Schaakolympiade voor vips
Individueel wereldkampioenschap schaken voor vips
Zeslanden schaaktoernooi

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie