Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

23-02-2013 Verslag t/m ronde 6 (de slotronde) van het ONK (Open NSVG kampioenschap) 2013

Het achtste Open NSVG kampioenschap is op 21 februari in Nunspeet van start gegaan.
Er werd in 2 groepen met totaal 46 deelnemers gespeeld met een bedenktijd van 2 uur per partij.
Hieronder volgt van elke ronde een verslag.

Verslag van ronde 1

Nog voor de eerste ronde van het ONK van 2013 was begonnen, was de eerste prijsuitreiking alweer achter de rug. Rick van Loy ontving uit handen van René Buisman de prijs voor de spectaculairste partij van het vórige ONK. Zijn zege in de laatste ronde op toernooiwinnaar Gennady Gelman bezorgde Rick deze eer.
Ook in de editie van dit jaar ging Rick spectaculair van start. Hij nam Dennis Flohr in de houdgreep, al moest Rick op het eind nog wel even oppassen dat de rollen niet omgedraaid zouden worden. Uiteindelijk trok hij toch aan het langste eind. Titelverdediger Gennady Gelman uit Azerbeidzjaan ging ook goed van start met een overtuigende overwinning op Guus Vermeulen. Aan kop van de A-groep krijgen zij gezelschap van Ron en Marcel Flohr, Sergio Harnandan en Frank Swagemakers. Die laatste moest tot het gaatje gaan om de nummer één van de plaatsingslijst, de Fransman Olivier Deville, te verslaan. Maar in de laatste seconden van zijn twee uur bedenktijd slaagde Frank daar koelbloedig in. Ook de remise van Lucas de Jong tegen Herman Jennen was een prestatie die op basis van de ratings een verrassing is en dus niet ongenoemd mag blijven.
In de grote B-groep waren in de eerste ronde weinig verrassingen te noteren. De verschillen op papier kwamen ook in de praktijk naar voren. De meeste ratingfavorieten maakten geen fout en wonnen hun partij. Het tijdnoodduel tussen Rustamov Hagg en Jan Bouke Tiersma trok het meeste aandacht. Het eindigde ruim na middernacht in Azerbeidzjaans voordeel. Ook het dame-offer waarmee Martinus Spriensma Frits Portier verschalkte, mocht gezien worden.

de schaakzaal in beeld



Verslag van ronde 2

De 46 deelnemers van het ONK zijn strijdvaardig naar Nunspeet afgereisd. Die conclusie kunnen we na twee rondes al trekken. In het hele toernooi zijn tot nu toe slechts drie partijen in remise geëindigd. En ook in de tweede ronde waren er weer een aantal partijen die tot op de laatste seconde spannend waren. Voor een daarvan tekende het 11-jarige talent Sebastian Halfhide, die na een bye in de eerste ronde zijn debuut maakte. Tegen Frank Swagemakers keek hij een groot deel van de partij tegen een materiële achterstand aan, maar Sebastian bleef knokken. Tot op het eind Frank in een gewonnen toreneindspel door zijn vlag ging.
Slechts drie spelers hebben in de A-groep nog een score van honderd procent na twee partijen. Een van hen heet Flohr, niet zo verrassend met drie schakende broers die allen actief zijn op dit toernooi. Het is Ron Flohr die Geert Callant wist uit te tellen en nog op twee uit twee staat. Dat geldt ook voor Gennady Gelman (fraaie zege op Marcel Flohr) en Rick van Loy (die een korte en wilde partij van Sergio Harnandan won).
De B-groep telt zes koplopers met een perfecte score. Allen staan zij in de top zeven van de plaatsingslijst. Alleen Bastiaan Gramser (nummer zes qua rating) blijft nog een beetje achter, maar Alaettin Gundogmus, Rustamov Hagg, Ron Snoek, Peter Smit, Norbert Raestrup en Martinus Spriensma doen tot nu toe wat van hen verwacht mag worden. Ze kunnen zich voor de volgende ronde opmaken voor een onderlinge strijd. Voor Jan Zeeman waren de druiven in deze tweede ronde zuur. Hij duwde Ron Snoek tot aan het randje van de afgrond, maar verbruikte daarbij zoveel tijd, dat de klok de partij uiteindelijk toch nog in het voordeel van Ron besliste.

Gelman in beeld


Verslag van ronde 3

Het remisevirus heeft toegeslagen in Nunspeet. Waar in de eerste twee rondes van het ONK een puntendeling eerder regel dan uitzondering was, was remise in ronde drie een veel voorkomende uitslag, zeker in de A-groep. Dat betekende ook dat schakers die hun partij wisten te winnen, goede zaken deden in het klassement.
Dat gold met name voor titelverdediger Gennady Gelman. De Azerbeidzjaan knokte zich uit een penibele positie terug om Herman Jennen te verslaan en is nu de eenzame koploper in de hoogste groep. Rick van Loy en Ron Flohr deelden het punt, waardoor zij nu samen de eerste achtervolgers zijn. Naast Gennady waren er maar twee partijen in de A die een winnaar kenden. Frank Swagemakers versloeg Mark Schutte en Lucas de Jong won van Cor Tesselaar.

Lucas de Jong en Cor Tesselaar


In de B-groep zijn nog twee deelnemers die de perfecte score van Gennady Gelman in de A evenaren. Een van hen is een landgenoot van Gennady, Rustamov Hagg. De enige niet-Azerbeidzjaan die na twee dagen nog een score van honderd procent heeft, is de penningmeester van de NSVG: Ron Snoek. Norbert Raestrup en Peter Smit moesten hun koning omleggen tegen deze twee koplopers. De spanning in de B-groep is echter nog te snijden, want de eerste twaalf spelers staan nog binnen één punt van elkaar. De zaterdag belooft een spannende schaakdag te worden in Nunspeet.

Verslag van ronde 4

Nu het toernooi in een gevorderde fase komt, zijn de tegenstanders meer aan elkaar gewaagd en zijn de partijen dus spannender. Dat betekent dat het er steeds vaker op aan komt wie de snelste is. De snelste in zetten, omdat de bedenktijd op het eind van de partij een factor van belang wordt. En vaak ook wie als snelste aan de overkant is, want vaak gaat het om eindspelen waarin de beslissing wordt geforceerd.
In de toppers van ronde 4 kwam het niet zover. In de A-groep nam koploper Gennady Gelman het met wit op tegen Rick van Loy. Vorig jaar werd deze partij op spectaculaire manier gewonnen door Rick. Dit keer was het een taaiere strijd. Er ontstond een stelling met een triple pion voor Gennady en twee dubbelpionnen voor Rick. Het was echter het zwarte paard dat Rick de overwinning bracht door de vlotte manier waarop het door de stelling sprong en de Azerbeidzjaanse positie ondermijnde. Gennady’s landgenoot Rustamov Hagg deelde na een korte partij het punt met zijn mede-koploper Ron Snoek.
Dat betekent in beide poules dat de achtervolgers weer kansen hebben. In de A-groep kwam Ron Flohr op gelijke hoogte met Rick dankzij een overwinning op Frank Swagemakers. Ook Olivier Deville zette zijn opmars voort door Guus Vermeulen aan de zegekar te binden. En Jan Boer is ook in goede vorm aan dit toernooi begonnen: dit keer was Marcel Flohr het slachtoffer van zijn dadendrang. De strijd tussen de twee jongste spelers van het toernooi (Sebastian Halfhide en Lucas de Jong) mondde uit in een eindspel met een pion meer voor Sebastian, dat Lucas dankzij hardnekkig verdedigen remise hield.
In de B krijgen Ron en Rustamov boven aan de ranglijst gezelschap van Alaettin Gundogmus, qua rating de sterkste speler van deze groep. Hij versloeg Wilfried Vandervelden. Vijf andere spelers (Martinus Spriensma, Sonja Van der Voorde, Peter Smit, Alex Geerinck en Thom van Empelen) staan een half puntje achter.

Verslag van ronde 5

Het belooft een spannende laatste ronde te worden bij het ONK. In beide groepen heeft nog een hand vol spelers kans op de zege.
In groep A kwam Gennady Gelman weer langszij bij Rick van Loy. Gennady herstelde zich van zijn nederlaag tegen Rick met een vlotte overwinning op Ron Flohr. Die verloor al vroeg een stuk en zag het nooit meer terug. Rick moest vrezen voor zijn eerste nederlaag van het toernooi tegen Olivier Deville, maar ten langen leste wist hij zich nog terug te knokken naar een remise.
Sebastian Halfhide riep hardhandig Jan Boer een halt toe en mag ook nog hopen op de toernooizege. Samen met Ron Flohr staat hij nu een half punt achter de twee koplopers. Op een vol punt achter het leidend duo bevinden zich Olivier Deville, Frank Swagemakers (gewonnen van Lucas de Jong) en Sergio Harnandan (die op spectaculaire wijze over Herman Jennen heen walste).
Ron Snoek heeft in de B-poule zijn lot in eigen handen. Hij won in ronde 5 van Alex Geerinck en is door de puntendeling van Rustamov Hagg en Alaettin Gundogmus nu de eenzame leider. Een zege in de slotronde bezorgt hem dus de zege. Als Ron een hele of halve misstap maakt, mogen behalve Rustamov en Alaettin ook Sonja Van der Voorde en Martinus Spriensma nog hoop koesteren. Zij wonnen van respectievelijk Peter Smit en Thom van Empelen. De sympathiekste deelnemer van het ONK lijkt zich ook in de B-poule te bevinden. Bart Rozeboom was zo vriendelijk om al zijn tegenstanders de overwinning te gunnen, als gevolg waarvan hij als laatste deelnemer van het toernooi nog puntloos is.

Verslag van ronde 6 (slotronde)

Na een spannende slotronde zijn het twee koppels geworden die het ONK van de NSVG hebben gewonnen. Zowel in de A-groep als in de B moesten weerstandspunten de uiteindelijke winnaar aanwijzen. En dat werden Gennady Gelman en Ron Snoek. Ron Flohr en Alaettin Gundogmus haalden even veel punten, maar zagen de beker aan hun neus voorbij gaan.
In de A-groep gingen Rick van Loy en Gennady Gelman als koploper de laatste ronde in. Ze kregen het allebei zwaar te verduren. Uitgerekend de twee partijen die het langst duurden, waren die van de potentiële toernooiwinnaars. Gennady ontsnapte met een remise tegen Sebastian Halfhide, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met Ron Flohr, die eerder al Sergio Harnandan had verslagen. Rick kon daardoor alleen toernooiwinnaar worden door te winnen van clubgenoot Frank Swagemakers, maar dat zat er eigenlijk nooit in.
Frank bouwde zijn overwicht uit tot een fraaie zege, de eerste nul voor Rick in het hele toernooi.

Frank Zwagerman-Rick van Loy


Rick en Frank eindigden daardoor samen met Sebastian en Olivier Deville gedeeld derde. Sergio Harnandan was de beste NSVG’er met drie uit zes. Mark Schutte kwam nog wel gelijk met hem na zijn overtuigende zege op Jan Boer, maar ook hier gaven weerstandspunten de doorslag.
Ron Snoek zocht tegen Martinus Spriensma tevergeefs naar de zege en daarmee de ongedeelde winst in de B-groep. De balans tussen Ron en Martinus sloeg nooit echt door en remise was het logische resultaat. Zodoende kon Alaettin Gundogmus langszij komen. Bernhard Duthoit zag geen kans Alaettins oprukkende vrijpionnen op de damevleugel af te stoppen. Rustamov Hagg had lang een pion meer tegen Sonja Van der Voorde, maar hij slaagde er niet in te winnen en daarmee gelijk te eindigen met Ron en Alaettin. Voor een opvallend slotakkoord in de B-groep zorgden Jeroen Ploeger en Frits Portier. Jeroen toverde twee dames op het bord voor Frits door zijn vlag ging en Jeroen zo het punt in de wacht sleepte.

Onderwerpen in de rubriek: ONK: Open NSVG kampioenschahp


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1964 Kampioenen sinds de oprichting van de NSVG in 1964
2006 eindstanden
2007 verslag
2008 mellema_kampioen
2008 verslag
2009 verslag
2010 verslag
2010 Verslag onk
2011 Programma onk
2011 Uitslagen ronde 1
2011 Uitslagen rond
2011 Verslag ronde1
2011 Verslag ronde 2
2011 Uitslagen ronde 3
2011 Verslag ronde 3
2011 Uitslagen ronde 4
2011 verslag en uitslagen ronde 4
2011 verslag en uitslagen ronde 5
2011 verslag laatste ronde en eindstanden
2011 verslag en eindstand
2011 partij Groot-Gooijers
2012 uitnodiging
2012 Verslag
2012 Eindstanden
2012 Technisch verslag van lucas de jong
2012 Partij gelman van loy onk2012
2013 Uitnodiging
2013 reglement
2013 Uitslagen
2013 Verslag
2013 Eindstand
2014 Uitnodiging
2014 Duitstalige uitnodiging
2014 Engelstalige uitnodiging
2014 Reglement ONK2014
2014 Programma
2014 Uitslagen en eindstand
2014 Eindstand
2014 Verslag
2014 Verslag door de winnaar Menno Pietersma
2015 Duitstalige uitnodiging
2015 Engelstalige uitnodiging
2015 Nederlandstalige uitnodiging 2015
2015 Persbericht ONK2015
2015 Verslag
2015 Verslag in de weekkrant Jaap
2017 Uitnodiging
2016 Persbericht onk2016
2016 Reglement onk2016
2016 Verslag
2017 Uitnodiging
2017 Verslag ronde 1 tm 3 van het ONK2017
2017 Verslag ronde 4 en 5 van het ONK2017
2017 Verslag ronde 6van het ONK2017
2017 eindstanden ONK2017
2017 Verslag van Lucas de Jong

Rubrieken in de hoofdrubriek Open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Baltic Sea Braille Chess Cup schaaktoernooi voor vips
IBIS toernooi Haaksbergen
Nk schaken voor visueel beperkten (vips)
OBK: Open Belgisch Kampioenschap voor vips
ONK: Open NSVG kampioenschahp
Toernooien voor vips of waarin vips spelen

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie