Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Info ONK2024 (Nederlands)
Info ONK2024 (English)
Deelnemers ONK2024
Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

25-02-2017 Verslag Open NSVG kampioenschap 2017 ronde 1 2 en 3

Dit kampioenschap werd van 23-26 februari 2017 in Nunspeet gespeeld.
40 deelnemers verdeeld over 3 groepen speelden 6 rondes volgens het Zwitsers systeem.

Ronde 1

Met precies veertig deelnemers, verdeeld over drie groepen, is donderdagavond in hotel De Hoeve in Nunspeet de twaalfde editie van het ONK van de NSVG van start gegaan. Geen sterke spelers van buiten de NSVG dit jaar, zodat het ook in de hoogste groep onvoorspelbaar is wie er het toernooi gaat winnen.
Opvallend in de eerste ronde was dat je maar beter niet als eerste geplaatst kon zijn. De drie spelers die in A, B en C met de hoogste rating aan het toernooi begonnen, kwamen bij elkaar opgeteld tot de schamele score van een half punt.
In de C-groep moest Gerrit Hitzerd zijn meerdere erkennen in Rashad Rab. In de B ging Ron Snoek ten onder tegen Willem Booij. En de ratingfavoriet in de A, Alex van Lanen, baalde dat hij zijn kansen niet verzilverde tegen Fransman Bernard Sojka, maar mocht tegelijkertijd niet mopperen dat hij uiteindelijk nog een half punt overhield aan de partij, die hij net zo goed had kunnen verliezen.
Zodoende nemen Rick van Loy en Sergio Harnandan (zij versloegen respectievelijk Jan Boer en Ava Vandekeckhove) alvast een half punt voorsprong op Alex. Hetzelfde geldt voor de andere Franse deelnemer in de A, Olivier Deville. En ook het vermelden waard: de jonge honden die zo scherp en bloeddorstig (op het bord!) zijn, zo mopperde Hugo Roman. Hij was dan ook zelf net overtuigend van het bord gecombineerd door Lucas de Jong, terwijl Yannick te Pest (vorig jaar winnaar van de B, nu de laagst ingeschaalde speler in de A), NSVG-veteraan Louis van Duuren keurig op remise hield.

Ronde 2

Een beetje belegen schaak (en dam)grapje: wit begint en zwart wint. Maar zie: het blijkt in Nunspeet ook echt zo te zijn, in de tweede ronde in ieder geval. Slechts drie witspelers wisten het voordeel van de eerste zet uit te buiten en om te zetten in een punt: Marc van Gysel tegen Jan Boer in de A, Alaettin Gundogmus tegen Bastiaan Gramser in de B, en Jan te Pest tegen Jan Bouke Tiersma in de C.
Van die winnende zwartspelers springen de zeges van Lucas de Jong en Olivier Deville het meest in het oog. Olivier versloeg titelverdediger Rick van Loy. Die offerde een stuk voor aanval, kreeg weliswaar twee torens op de zevende rij, maar moest vervolgens met lede ogen toezien hoe zijn eigen koning het halve bord over werd gejaagd, met stukverlies tot gevolg. Lucas won van Sergio Harnandan, vooral omdat hij het hoofd het koelst hield in een lastig eindspel met een pion meer. Op het eind was die voorsprong uitgegroeid tot vier pionnen meer, en geloofde Sergio wel dat Lucas die in zijn resterende drie minuten tot meer dan pionnen zou promoveren. Lucas en Olivier zijn na twee ronden de enige spelers in de A-groep met de honderd procent-score.
In de B geldt dat nog voor drie schakers: Cor Tesselaar, die met een fraaie combinatie Willem Booij overrompelde, Sonja Van der Voorde, die het damesduel won tegen landgenote Natasha Dalle en Alaettin Gundogmus, die Bastiaan Gramser te slim af was (met wit!). In de C-groep viel de partij van Richard Gooijers op, met een fraaie combinatie telde hij Bertus Groot uit. Jan te Pest (vader van de goed presterende Yannick) verraste Jan Bouke Tiersma (vorig jaar nog winnaar van de C-groep met 6 uit 6) en heeft ook twee punten. En datzelfde geldt voor Koenraad Lecluyse.

Ronde 3

Drie groepen hebben na drie ronden ONK drie verschillende nationaliteiten aan de kop van de ranglijst staan. Een Fransman leidt in de A, namelijk Olivier Deville. In de B-groep is een Vlaamse vooralsnog de baas: Sonja Van Der Voorde. En in de C is Nederland nog wel baas in eigen huis, dankzij Richard Gooijers. Deze drie schakers zijn niet toevallig ook meteen de enige drie met een foutloos toernooi tot nu toe: drie keer gewonnen, drie punten uit drie wedstrijden.
In de C, om daar maar eens mee te beginnen, was het een taai eindspel van toren plus drie pionnen tegen paard, loper en even zo veel pionnen in de partij van Richard Gooijers tegen Jan te Pest. Ondersteund door de toren marcheerden de drie pionnen van Richard onhoudbaar naar de overkant van het bord, met een vol punt voor wit tot gevolg. Omdat Koenraad Lecluyse in een eindspel met een stuk meer tegen Bernard Samuels de Wilde niet verder kwam dan remise, is Richard nu de eenzame lijstaanvoerder. Fraai was verder in groep C de combinatie waarmee Marieke de Lange Gerrit Hitzerd wist te verschalken.
Sonja profiteerde op soortgelijk wijze van een snelle puntendeling tussen Cor Tesselaar en Alaettin Gundogmus en pakte de kop in groep B. Olivier Deville won de A-topper door pionnen te sprokkelen tegen Lucas de Jong. Toen de voorsprong tot vier was opgelopen, vond Lucas het tijd om de vlag te strijken. Een half punt achter de Fransman staat ratingfavoriet Alex van Lanen alleen op de tweede plek. Hij troefde Marc van Gysel af door met zijn g-pion de koningsstelling van Marc op te blazen.
En weet u nog, van die scherp spelende jeugd waarover Hugo Roman na afloop van ronde 1 zo mopperde? Sergio Harnandan kan voortaan met hem mee mopperen. Hij ging verrassend maar terecht ten onder tegen de jongste deelnemer, Yannick te Pest. Die won een pion en buitte dat voordeel uit in een toreneindspel dat verre van eenvoudig was. Ook titelverdediger Rick van Loy morste een halfje, hij kon niet door de verdedigende stellingen van Louis van Duuren breken.
Zo kan er halverwege het toernooi nog van alles gebeuren, maar is het wel duidelijk dat drie spelers een optie op de groepswinst hebben genomen. Het is nu aan hun concurrenten om ervoor te zorgen dat die optie alsnog wordt gecanceld.



terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie