Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

03-04-2011 Toegankelijk schaakprogramma voor vips op mobiele apparaten.


Met gepaste trots kondig ik de voor blinden toegankelijke versie van de applicatie Schaak-wijs aan. Het is beschikbaar voor de iPhone, de iPod touch en de iPad. Schaak-wijs is hiermee het eerste voor blinden toegankelijke schaakprogramma dat op een mobiel apparaat draait. Door met een vinger over het bord te bewegen hoor je waar de stukken staan (bijv: witte koning E1). Gespeelde zetten worden uitgesproken. Naast het spelen van een partij zijn de belangrijkste mogelijkheden: de database met meer dan 700 toernooien, de eindspel-database met 6 stukken, en een verzameling met 300 opgaven. De PRO-versie is voor 2,39 te downloaden in the App Store. Daarnaast is er een gratis versie, die slechts enkele beperkingen heeft (minder toernooien, minder opgaven, etc.).

Schaak-wijs is in 1996 ontstaan als een hobby-project, en heette toen nog Tjes. De eerste versie had alleen een tekst-interface, waarin het bord uit karakters was ongebouwd en zetten moesten worden ingetypt. Het programma kon zelf inloggen op de internet-schaakclub ICC en vervolgens partijen spelen tegen menselijke tegenstanders. Om dit vlekkeloos te laten verlopen moest dus ook de 50-zettenregel, 3 keer dezelfde stelling, minorpromotie en de en-passant-regel goed werken, en het programma moest met een klok kunnen omgaan. En om het programma niet al te slecht te laten spelen moest er een openingsboek komen, en ondersteuning voor eindspel-databases. Elke dag speelde Tjes honderden partijen, waarvan de verliespartijen werden opgeslagen in een bestand. Zo kon ik elke dag de zwakke plekken van het programma analyseren, en het stap voor stap verbeteren, iets dat zonder echt partijen niet te doen zou zijn geweest.

De eerste grafische interface was voor MS-DOS. Dat maakte het spelen een stuk leuker. Een poging om commercieel te gaan mislukte, omdat het te moeilijk bleek om wereldwijde aandacht te krijgen, iets wat voor veel websites in de begintijd van het internet lastig was. Daarna is het programma in een la verdwenen.

Met de komst van de iPhone kreeg het project weer nieuwe adem. Daarmee zou het programma niet meer alleen achter een bureau, maar ook onderweg te gebruiken zijn. Ik verzon een betere naam (Chess-wise in het Engels; Schaak-wijs in het Nederlands) en schreef de iPhone-interface in enkele maanden. Dat is nu een jaar geleden. In dat jaar zijn de mogelijkheden flink uitgebreid. Zo heb ik een grote verzameling toernooien toegevoegd, zit er een database in met eindspelen met maximaal 6 stukken en kun je online op speler zoeken naar partijen.

In het begin van dit jaar ben ik benaderd door twee blinde spelers uit Amerika, die me er op wezen dat het programma voor blinden niet te gebruiken is. Samen met hen heb ik in een paar weken tijd de nodige veranderingen aangebracht om Schaak-wijs toegankelijk te maken. Aan de hand van feedback van de blinde gebruikersgroep is de interface daarna verder verfijnd. Sindsdien is ook Schredder toegankelijk voor blinden, dus nu is er zelfs keus.

De huidige versie van Schaak-wijs is 1.15, en versie 2.0 staat voor de deur. Daarmee zal de iPad ook horizontaal te gebruiken zijn, waarbij bijvoorbeeld de zettenlijst mooi naast het bord past. De volgende uitbreiding wordt een interface naar de Free Internet Chess Server en het ondersteunen van meer talen (momenteel 10). Verder heb ik nog voldoende plannen, maar commentaar is natuurlijk altijd welkom. Vragen en opmerkingen kun je kwijt bij mij (Marcel Nijman) op het adres marcel@marcelnijman.eu


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie