Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

04-12-2011 Het 2e BBCC-toernooi, succes geprolongeerd.

"Abendrot Gutwetterbot"
Het 2e BBCC-toernooi, succes geprolongeerd

Het was een weerzien van bekenden van vorig jaar, een kennismaking met nieuwe deelnemers en een ontmoeting met geziene Belgische schaakvrienden; het tweede BBCC-toernooi (Baltic Sea Blind Chess Cup), dat werd gehouden van 10 tot 18 oktober 2011, telde 26 deelnemers (9 meer dan vorig jaar): 22 Duitsers, 3 Belgen en een Nederlander. Plaats van handeling was ook dit jaar het Aurahotel in het Noordduitse Timmendorferstrand. Het was een 7-rondig toernooi, Zwitsers, met een speeltempo van 40 zetten per 2 uur per deelnemer, gevolgd door 30 minuten per speler knock-out. Het toernooi stond open voor visueel beperkten (zoals dat tegenwoordig zo mooi, of zo u wilt verhullend, wordt omschreven) en hun begeleiders. Ook dit jaar was het mogelijk mee te gaan met georganiseerde uitstapjes, zoals b.v. een wandeling, een rondvaart langs de kust, enz. Je mag zeggen dat de herfstzon en het avondrood de week vervolmaakten. Ware dat al er niet, dan hoefde men zich in het hotel niet te vervelen. Voor zover er op de kamer geen daisyspeler stond, was er wel de ruimte met boeken op daisy-CD en cassette. De scheidsrechter was bereid een partij nog eens door te nemen. De klantvriendelijke houding van het hotelpersoneel was als vorig jaar.

Het was ook een weerzien met Timmendorferstrand: het "sehen und gesehen werden", de winkeliers die hierop inspelen, de hondenbezitters die de uitwerpselen van hun viervoeters opruimen - in ieder geval op en in de nabijheid van het strand.

En dan het toernooi zelf. De speelsterkte van de deelnemers was vergelijkbaar met wat we op het Open NSVG-kampioenschap zien. Er werd gespeeld in één groep. Daarmee had, in ieder geval in theorie, iedereen kans op de eindzege. Of nu juist dat het toernooi spannend maakte, weet ik niet; maar spannend was het wel. Aan het begin van de laatste ronde waren er 4 kandidaten voor de eindoverwinning. Eerst na een uur of 3 spelen was de toernooiwinnaar bekend. De 2e en 3e plaats werden bepaald door Buchholz. Ook in de lagere regionen van de lijst werd in deze ronde tot het laatste moment gestreden. Bij de 2e tijdcontrole ging Constant Goetstouwers door zijn vlag en had zijn tegenstandster Helga Weißflog nog een minuut of 5 over. Er werd zo ongeveer iedere dag wel een prijs uitgereikt, ter aanmoediging of waardering.

Wat mijn partijen betreft: tegen Geert Caland heb ik op de 14e zet pion b4 overwogen. In een vlaag van voorzichtigheid speel ik b3; waarmee de partij eigenlijk uit was. Ilse Lange en Peter Falk maakten een fout. Tegen Manfred Granz heb ik bij de 19e zet, denk ik, het initiatief uit handen gegeven. Ik speel daar Se4xLd6. Ik had daar beter Td8 kunnen doen. Welke toren is weer een andere vraag. De partij tegen Ina Eichstaedt bood een remiseachtige aanblik. Ik kon het echter niet met mijn geweten in overeenstemming brengen op haar eerste remiseaanbod in te gaan. Het was mooi weer, maar de partij was amper 13 minuten oud. Het 2e remiseaanbod kwam tegen halfvier. Ik stond 20 minuten achter in tijd, het was nog steeds mooi weer, Ina is een sterke speler en ik vond 1,5 uit 4 eigenlijk toch ook wel mooi. Als Dieter Heeger één zet de ruimte zou hebben gehad, zou de partij voor mij een stuk lastiger zijn geweest. In de partij tegen Günther Thieme overkwam het me dat ik noteerde en opgaf g3 maar dat ik speelde b3. Wat daar voor onverwerkt schaakverleden achter zit, mogen psychologen uitzoeken. Het onderstreept de grote waarde van mensen die af en toe een blik op de borden werpen. Op de uitslag zal het niet van invloed zijn geweest. Günther was zonder meer sterker.

Van de "Siegerehrung" vermeld ik 2 momenten: in de eerste plaats de toespraak van en kennismaking met de locoburgemeester van Timmendorferstrand. We kunnen alleen maar hopen dat de gesprekken die hij aan de diverse tafeltjes voerde, hebben bijgedragen aan zijn kennis van de visuele handicap. Voorts waren daar de waarderende woorden van Peter Ellinger voor de begeleiding. Peter constateerde dat de service van het hotelpersoneel de alleenreizende blinde in staat stelt hier een vakantie door te brengen. Hij wees ook op de niet te onderschatten toegevoegde waarde van de begeleiders.

De uitslag van het toernooi is al eerder op deze site gepubliceerd. De ingezonden partijen (zullen) zijn terug te vinden op
deze duitstalige website
Op het moment dat ik dit berichtje instuurde, was er nog niets op deze site gepubliceerd.

Ik sluit af met enkele woorden die ik in mijn vorige bericht ook schreef:
Blinden die welke vorm van hulpaanbod dan ook ervaren als een aantasting van de eigen eer of zelfstandigheid, kunnen beter een ander hotel zoeken. Degenen die, in het voeren van de regie over hun eigen leven, beseffen dat een paar ogen toch wel erg makkelijk is, kunnen hier een mooie tijd hebben.

Met dank voor de begeleiding, en met verschuldigde dank voor de kennismaking met dit type toernooien, zie ik terug op een mooie schaakweek aan de Duitse Oostzeekust en kijk ik uit naar het derde BBCC-toernooi.
Lees de eindstand en andere details
Jan Zeeman


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie