Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

21-04-2012 schaaksite Gameknot.COM (Engelstalig) toegankelijk met JAWS

Zin om on-line te schaken? Dat kan als visueel beperkte.
Sinds een paar jaar speel ik met veel plezier correspondentieschaak op GameKnot. Het is bij mijn weten de enige correspondentieschaaksite die toegankelijk is voor blinden. Mijn persoonlijke ervaringen zijn goed. Ik gebruik JAWS als screenreader.
Als je ook op GameKnot wilt spelen, moet je je eerst registreren. Na het registreren en inloggen, ga je naar settings. Daar moet je de optie 'Legacy chess board' inschakelen. Helaas maakt JAWS hier een fout: er zijn drie aankruisvakjes onder elkaar en JAWS denkt dat het aankruisvakje dat je moet inschakelenniet bij 'Legacy chess board' maar bij 'Hide my online status' hoort. Je moet dus het aankruisvakje aankruisen dat volgens JAWS bij 'Hide my online status' hoort. Hierna kun je spelen.
Als je een partij hebt gestart (heel eenvoudig via de homepage bij 'Start a new game' of 'Join a game' en je gaat naar het speelbord, krijg je daar een tabel van 8 bij 8 te zien. Als je aan zet bent, staan hierin een aantal grafische links die je kunt aanklikken. JAWS geeft die een naam en aan die naam kun je aflezen welk stuk het is. De naam begint altijd met 'c3/' en daarna volgen drie letters: eerst de letter van de kleur van het stuk, daarna de (Engelse) letter voor het stuk zelf (q = dame, r = toren, b = loper, n = paard, p = pion, k = koning) en dan de letter van de kleur van het veld waar die op staat. Een witte pion op een zwart veld wordt dus aangeduid met 'c3/wpb'. Bovendien kun je aflezen op welk veld het stuk staat, omdat JAWS het als een tabel ziet. Als je wit hebt, is rij 1 kolom 1 het veld a8 en rij 8 kolom 8 het veld h1. Bij zwart is dit precies omgekeerd: rij 1 kolom 1 is veld h1 en rij 8 kolom 8 is veld a8. Dit is makkelijk te begrijpen als je het schaakbord als een tabel ziet.
Nadat je het stuk hebt gekozen, krijg je een nieuwe tabel te zien, waarin de velden waar het stuk naartoe kan als links staan. Dit gaat op dezelfde manier als de links van de stukken die je kunt aanklikken, behalve dat er bij een leeg veld na de 'c3/' alleen maar de letter van de kleur staat (dus 'c3/w' voor een wit veld en 'c3/b' voor een zwart veld). Als je bijvoorbeeld in de beginstelling de zet 1.d2-d4 wilt spelen met Wit, zoek je eerst de link 'c3/wpb' in rij 7 kolom 4 op, klikt deze aan en zoekt dan de link 'c3/b' in rij 5 kolom 4 en klikt deze aan. Dan heb je de zet uitgevoerd. Je kunt altijd nog via de link 'PGN' op de pagina van de partij de gespeelde zetten nakijken.
Op GameKnot kun je gewone partijtjes spelen, maar je kunt ook meedoen aan toernooien of met teams meespelen. Ook zijn er nog andere soorten competities. Deze worden echter pas actief als je een bepaald aantal partijen hebt voltooid of als je een premium membership koopt.(ongeveer 15 euro per jaar) Ik heet zelf l-d-j, dus als je een partij tegen mij wilt spelen, moet je die naam opzoeken. Ook onze voorzitter is actief op GameKnot, hij speelt onder de naam Bokito.

"BokIto": Zoals Lucas al aangeeft is Gameknt een mooie schaaksite. Je treft er schakers uit werelddelen aan, dus ook uit je eigen woonplaats en/of vereniging. Een prima plek om openingen uit te proberen. Je speeltempo kun je zelf bepalen. Als je betaald lid bent mag zijn er meer opties. Een daarvanis dat je meer dan 8 partijen mag spelen.

Binnenkort spelen Bokito en L_D_J een partijtje. Ik hoop meerdere leden van de NSVG op gameknot te mogen begroeten nog even de link: www.gameknot.com
Wellicht krijgt de NSVG dan ook een digitale afdeling, met een eigen team die het opneemt tegen andere teams.

Lucas de Jong
En Bokito.terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie