Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

15-05-2012 Visueel beperkten en de schaakklok

In het aprilnummer 2012 van het tijdschrift 'schaakmagazine'
stond een artikel met bovengenoemde kop.
Tijdens de laatste bondsraad van de KNSB vertelde Martien Boerefijn, vertegenwoordiger van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG), dat visueel gehandicapte schakers soms met onverwachte problemen te maken krijgen. Schaakmagazine vroeg Boerefijn wat er precies aan de hand is.

“Het is een enkele keer voorgekomen dat onze leden moesten spelen met een gewone digitale klok en dat de tegenstanders weigerden met een andere klok te spelen. De standaard digitale klok (de DGT) is voor visueel beperkte schakers onhandig omdat ze de verbruikte tijd niet zelf kunnen zien. Die moet steeds aan de tegenstander worden gevraagd. Daarom nemen de meeste visueel beperkten hun eigen aangepaste analoge klok mee. Die heeft open wijzerplaten, waardoor de gebruiker de stand van de wijzers kan voelen.”

Digitale klokken kunnen dat niet?
“Er bestaat een Duitse digitale klok, de Silver Plus, waarmee een visueel beperkte wel kan werken. Aan die klok is een kastje verbonden dat de tijd doorgeeft. De NSVG heeft subsidie gekregen om tien van dergelijke klokken aan te schaffen en sommige clubs met een visueel beperkte als lid hebben een dergelijke klok gekocht. Het probleem is echter dat deze klok op dit moment niet beschikbaar is. Het nadeel is bovendien dat de klok niet gemakkelijk is in te stellen. Daarom willen visueel beperkte schakers voorlopig graag met hun aangepaste analoge klok spelen.”

Waarmee sommige speeltempi niet mogelijk zijn.
“Het spelen met een ‘increment’, het per zet toevoegen van bedenktijd, gaat dan bijvoorbeeld niet. Wij willen de wedstrijdleiders daarom vragen creatief met een dergelijke situatie om te gaan en spelers vragen hierin soepel te zijn.”

Want het gaat tenslotte om het plezier van het schaken?
“Inderdaad. Het is vervelend om steeds van alles uit de kast te moeten halen om een partij te kunnen spelen. Onze ervaring is dat de meeste tegenstanders geen problemen maken. En als ze achteraf klagen is dat bijna altijd als ze verloren hebben. Als ze gewonnen hebben hoor je dingen als: u hebt toch heel aardig gespeeld.” (MbdW)

(In het FIDE-reglement, aanhangsel E, punt 2.4 staat hierover:
Een speciaal voor visueel gehandicapten geconstrueerde schaakklok is toegestaan. Deze moet voorzien zijn van de volgende kenmerken:
a. Een wijzerplaat met verstevigde wijzers, waarbij de aanduidingen per vijf minuten zijn gemarkeerd met een verhoogde stip, en per vijftien minuten met twee verhoogde stippen.
b. Een vlag die gemakkelijk kan worden gevoeld. Er dient voor te worden gezorgd dat de vlag zo geconstrueerd is dat de speler de minutenwijzer kan voelen gedurende de laatste vijf minuten van het hele uur.)


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie