Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

08-09-2013 Schaakboksen in het nieuws.

Afgelopen dagen stond er in de krant en op enkele websites een stukje over schaakboksen. Hieronder eerst wat hierover in Wikipedia staat en vervolgens het krantenartikel.
Ik ben benieuwd of er voor visueel beperkten een variant komt: schaakjudo, schaakshowdown of ...

Informatie in Wikipedia over schaakboksen

Schaakboksen is een sport die, zoals de naam al zegt, de
denksport schaken combineert met de vechtsport boksen.
Het is een door de Nederlandse kunstenaar Iepe Rubingh geďntroduceerde port.
Door de strips van Enki Bilal geďnspireerd heeft Rubingh in Berlijn in 2003 de eerste schaakbokswedstrijd georganiseerd. In die eerste wedstrijd speelde Rubingh zelf onder zijn schaakboks-alias Iepe the Joker tegen The Lawyer, een alias van advocaat Jean-Louis Veenstra uit Amsterdam. Iepe The Joker won die strijd, waarop The Lawyer een revanche eiste, die in Paradiso, Amsterdam, werd gevochten.
Al in de periode van die eerste wedstrijden ontstond er belangstelling voor schaakboksen uit de beide moedersportwerelden.
Arnold Vanderlijde trainde bijvoorbeeld Rubingh voor de wedstrijden.
Het WCBO (World Chess Boxing Organisation), die opgericht is om meer wedstrijden te organiseren, heeft contacten met Garri Kasparov (een van de grote schakers van de wereld) en de Klytsjko-broers (
Vladymyr en Vitali. Deze laatsten zijn boksers op hoog niveau en bovendien hoogbegaafd. Als voorbereiding op hun bokswedstrijden schaken ze ter concentratie).
In een oude DDR-sportschool (Franz-Mett-Halle) in het oosten van Berlijn is de eerste schaakboksclub ter wereld gevestigd.
Opzet
Een wedstrijd bestaat uit elf ronden met afwisselend een ronde schaken (4 minuten) en een ronde boksen (2 minuten). Er wordt gestart met de schaakronde. Tussen elke ronde is een minuut pauze, bedoeld voor het aan- en uittrekken van de bokshandschoenen. Het wijze van schaken is snelschaken waarbij elke speler een bedenktijd heeft van maximaal 12 minuten.
Een wedstrijd eindigt via schaakmat, knock-out, een jury-besluit of de overschrijding van de bedenktijd. Als een speler geen zet uitvoert tijdens de schaakronde krijgt hij een waarschuwing. Een volgende waarschuwing resulteert in diskwalificatie.

het krantenartikel:

Schaakboksen vindt meer investeerders
Savelberg, Rob

BERLIJN – De door Rotterdammer Iepe Rubingh uitgevonden combinatiesport schaakboksen heeft twee internationaal bekende investeerders gevonden. Nadat striptekenaar Enki Bilal een schilderij ter waarde van ruim €170.000 in Parijs veilde en in Rubinghs marketingbureau investeerde, heeft nu ook Soundhound-oprichter Eric Wahlforss geld in de Berlijnse onderneming gestopt.
Gisteren maakte ’Chess Boxing Global Marketing’ bekend dat er met de financiële injecties binnenkort schaakboksgevechten in Moskou, Berlijn en Amsterdam zullen plaatsvinden.
Tien jaar terug werd Rubingh de eerste wereldkampioen in de nieuwe sport, waarbij je in een boksring afwisselend meerdere rondes schaakt en bokst, totdat de tegenstander schaakmat of knockout is.
„Wij zijn op zoek naar de sterkste en slimste man van de planeet”, zegt de 39-jarige Rubingh. Inmiddels zijn in onder meer Los Angeles en Londen, in Krasnojarsk en Calcutta schaakboksclubs. Miljoenen mensen wereldwijd bekijken de filmpjes op internet.
Onlangs richtte hij met de hulp van de investeerders de schaakboks-start-up in Berlijn op. „Ons businessmodel is gebaseerd op het aan de man brengen van de sport”, vertelt pr-man Sebastian Nicke. „We organiseren events, verkopen televisierechten en merchandising.”


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie