Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

16-02-2014 Het O.N.K. reglement: 2014

1. Er wordt gespeeld volgens de FIDE-regels (versie 1 juli 2009), met dien verstande dat de regel van het verloren verklaren van de partij wanneer men niet op het aangekondigde tijdstip van het begin van de partij aan het bord zit, niet wordt toegepast. Een half uur na de officile begintijd wordt de partij verloren verklaard voor degene die dan nog niet is verschenen achter het bord en een zet heeft uitgevoerd.
Ook wordt de regel van het verloren gaan van de partij bij het afgaan van het mobieltje minder strict toegepast dan in het FIDE-reglement (zie verder regel 11).

2. Indien spelers gebruik maken van pen-gat materiaal, dienen zij stukken, bord en klok zelf mee te brengen. (Let op: kenmerk uw materiaal!)

3. Voor aanvang van het toernooi wordt een commissie van beroep benoemd, bestaande uit 3 personen.

4. De indeling geschiedt op basis van de ratinglijst van februari 2014 van de KNSB. Indien geen KNSB-rating beschikbaar is, wordt gebruik gemaakt van ratinglijsten van de FIDE, IBCA of van de schaakbond in het thuisland.

5. Er worden zes ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem. In de eerste twee ronden wordt ingedeeld op rating, daarna op weerstandspunten.

6. Het speeltempo is twee uur per speler per partij.

7. Indien tegen een visueel gehandicapte speler wordt gespeeld, moet men na het uitvoeren van een zet eerst de gespeelde zet duidelijk aan de tegenstander mondeling doorgeven alvorens de klok in te drukken.

8. Noteren blijft verplicht tot 5 minuten voor het vallen van de vlag.

9. De wedstrijdleider bepaalt waar de klokken staan. De zwartspeler bepaalt aan welke kant van het bord hij/zij wil zitten, mits hij/zij dit doet vr het officile aanvangstijdstip van de partij.

10. Het is een speler toegestaan de klok stil te zetten uitsluitend om de wedstrijdleider te waarschuwen in geval van een conflict of bij een remiseclaim.

11. Mobiele telefoons dienen tijdens de speelronde geheel uit te staan. Als een mobiele telefoon toch geluid maakt, krijgt de eigenaar een waarschuwing. Als een mobiele telefoon vervolgens opnieuw bij dezelfde speler gedurende het toernooi geluid maakt, dan wordt de eigenaar bestraft met het verlies van de partij.

12. Spelers kunnen tot en met de vierde ronde n bye opnemen. In dat geval wordt hen een half punt toegekend. Spelers kunnen hun bye wijzigen tot vr het einde van hun partij uit de eerste ronde. Daarna kan de bye alleen gewijzigd worden als dit met het oog op de indeling van de bewuste ronde(s) goed uitkomt.

13. Spelers die zonder bericht in een speelronde afwezig zijn, lopen het risico dat ze niet meer worden ingedeeld in de volgende rondes.

14. Na afloop van de partij wordt de uitslagkaart ingevuld, door de tegenstander ondertekend, en ingeleverd bij de wedstrijdleiding. Indien dit problemen oplevert wordt de uitslag mondeling doorgegeven aan de arbiter(s).

15. In de speelzaal is het verboden om te roken. Hiervoor kunt u terecht in het huiskamergedeelte van het hotel of buiten.

16. Bij gelijk eindigen worden de geldprijzen gedeeld. Men kan maar n prijs winnen.

17. Om te bepalen wie kampioen in een groep is, gelden in volgorde onderstaande criteria:

a) Weerstandspunten (WP)

b) Sonnenborn Berger

c) Progressieve Score

d) Toernooiprestatierating (TPR)

e) onderling resultaat

f) vaakst kleur zwart

g) loting

18. Analyseren na afloop van de partij mag niet in de speelzaal plaatsvinden maar kan elders in het gebouw, bijvoorbeeld in de huiskamer van het hotel.

Opmerking:

De organisatie stelt het op prijs indien u voor aanvang van het toernooi aangeeft of u in een van de rondes een bye wilt opnemen. Na de eerste ronde geldt regel 12 uit het reglement.


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie