Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

26-04-2014 Verslag van het 40e IBIS Schaaktoernooi

Van 4 tot en met 6 april 2014 werd het 40e IBIS Schaaktoernooi in Haaksbergen georganiseerd. Dit is het eerste toernooi van een serie jubilea in het schaken voor blinden en slechtzienden. Het 50-jarig jubileum van de NSVG en het 10e ONK komen er nog aan. Het IBIS is het Internationaal Blinden Integratie Schaaktoernooi. Dit jaar waren er 62 blinde, slechtziende en ziende deelnemers uit BelgiŽ, Duitsland, Engeland, Schotland en Nederland.

Op vrijdagavond arriveerden Mieps Fontein, Sergio Harnandan, Lambert Martens en ik bij de familie Geurts. Het weerzien was als vanouds, super hartelijk en gezellig. Na het eten gingen we naar theater De Kappen om de andere schakers te ontmoeten en om de indeling te bekijken. Ik speelde aan tafel 13, onder andere met Mieps Fontein. Ik ken Mieps al jaren van het schaken en van de NVBS maar het was nu voor het eerst dat we tegen elkaar zouden schaken.
De volgende ochtend werd het toernooi geopend met de gebruikelijke toespraken. De Schotse speler Stephen Hilton bood het IBIS-bestuur een speciale plaquette aan ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum.
Ik speelde die ochtend tegen de Duitse schaker Christian Janorschke uit Langenfeld. Hij is een van de twee veel belovende jonge Duitse schakers die aan het toernooi deelnamen. Hij speelde zo goed dat ik de partij wel moest opgeven.
Traditiegetrouw maakten we een wandeling naar restaurant De Oude Molen waar de lunch klaar stond. Er waren ook weer kroketten.
Die middag schaakte ik tegen Mieps Fontein. Omdat we geen van beiden kwamen om te winnen maar wel om een gezellig toernooi te hebben, waren we allebei tevreden met onze remise.
De volgende ochtend speelde ik tegen mevrouw H. Weissflog uit Hannover. Ook dit was een lange, spannende partij die ik uiteindelijk op tijd won.
Tijdens de prijsuitreiking kregen alle schakers die eerste of tweede geworden waren aan hun tafel een boeket kunstbloemen met in elke bloem een theezakje. In de boeketten van de eerste prijswinnaars zaten ook chocolaatjes. Alle schakers konden een kunstwerkje ophalen, het was een plat gemaakt Grolschflesje met daarin IBIS.

Het 40e IBIS Schaaktoernooi was net als de voorgaande edities weer heel geslaagd en gezellig. Het is wel te hopen dat de organisatie meer jonge spelers aan het toernooi weet te binden zodat het de komende 40 jaar kan blijven bestaan. Het volgende IBIS Schaaktoernooi zal plaatsvinden op 17, 18 en 19 april 2015.


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie