Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

10-02-2015 Persbericht over het 10e ONK (Open N.S.V.G kampioenschap)

De titelverdediger, de verloren zoon, of… u?
De Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) heeft een feestje te vieren. Voor de tiende keer wordt dit jaar het Open NK gehouden. Visueel gehandicapte schakers uit verschillende landen komen daarvoor naar de vaste speellocatie hotel Dennenhoeve in Nunspeet. En u kunt er ook bij zijn.
Omdat het om een open NK gaat, kunnen namelijk ook schakers zonder visuele handicap deelnemen.
Dit jaar zijn de speeldata donderdag 26 februari tot en met zondag 1 maart.
Nu de eerste achtendertig inschrijvingen binnen zijn lijkt het erop dat het ONK van 2015 een strijd wordt tussen de winnaar van vorig jaar, Menno Pietersma uit Den Haag, en een oude bekende: de Belgische Fide Meester Piet Devos. Piet heeft de laatste jaren door zijn maatschappelijke carrière niet mee kunnen spelen in Nunspeet, maar maakt voor het jubileum ruimte in zijn drukke agenda. Hij lijkt daarmee de belangrijkste uitdager van Menno Pietersma, hun rating steekt behoorlijk uit boven de andere deelnemers die tot nu toe hebben ingeschreven.
Maar dat wil niks zeggen: in voorgaande jaren is het verschillende keren voorgekomen dat op de valreep nog een sterke schaker inschreef die meedeed om de titel. Wie weet bent u dat wel. Maar ook als uw niveau iets lager is, is het zeker de moeite om inschrijving voor het NSVG-toernooi te overwegen. Schakers van zeer uiteenlopend niveau doen mee, maar één ding hebben ze gemeen: een passie voor schaken in een gezellig omgeving. Een leuk weekend gegarandeerd!
Verbroedering en integratie tussen NSVG-leden en ziende schakers is een belangrijke doelstelling van het schaaktoernooi. De opening is op donderdagavond 26 februari, meteen gevolgd door de eerste ronde. Vrijdagochtend- en middag en zaterdagochtend en –middag worden de volgende vier rondes afgewerkt, waarna in de slotronde op zondagochtend de beslissing valt. Inschrijving kan nog tot 19 februari. Voor schakers die tijdens het toernooi niet in het hotel verblijven kost deelname 20 euro. Het totale prijzengeld van het toernooi bedraagt 400 euro.
Omdat er in verschillende groepen (hogere speelsterkte en lagere) wordt gespeeld, zijn er voor schakers van alle niveaus ongeveer gelijkwaardige tegenstanders. Schaakpartijen tegen visueel gehandicapten verschillen nauwelijks van reguliere schaakpartijen. Er zijn alleen wat aanpassingen aan de regels om het blinde of slechtziende spelers mogelijk te maken om de stelling te taxeren door de stukken te voelen voor ze een zet doen. Een zet wordt niet alleen op het bord uitgevoerd, maar ook uitgesproken, zodat ook de tegenstander op de hoogte is. Resultaten tellen mee voor de KNSB-rating.
Meer informatie over het ONK en over schaken voor visueel gehandicapten in het algemeen is te vinden op www.nsvg.nl
Op deze site worden in de loop van het toernooi ook de uitslagen verwerkt. Wie naar het toernooi in hotel Dennenhoeve wil komen kijken, is van harte welkom.


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie