Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

11-03-2015 Artikel uit 'de weekkrant' over het ONK 2015

NUNSPEET - Jaap Amesz uit Hulshorst heeft het open Nederlands Kampioenschap schaken voor visueel gehandicapten gewonnen. In hotel Dennenhoeve werd dit toernooi voor de tiende keer gehouden. Meer dan 40 schakers uit binnen- en buitenland deden mee.

Voor het eerst dit jaar mochten er ook schakers zonder visuele handicap meedoen en daar maakte Jaap Amesz uit Hulshorst, in december nog winnaar van het snelschaaktoernooi van schaakvereniging Nunspeet en sinds kort lid van schaakvereniging Caļssa in Elburg, dankbaar gebruik van.

Hond

Achter de tafeltjes de spelers, zowel mannen als vrouwen, onder de tafel een enkele blindegeleidehond en op de tafeltjes minimaal twee schaakborden, een kleine voor de blinde of slechtziende speler, een notatiebiljet in A4 formaat en een aangepaste schaakklok waar de speler desgewenst de tijd kan voelen.

De spelers zelf zijn in drie groepen ingedeeld naar sterkte, met in groep A de echte toppers met soms een elo-rating van boven de 2000, te vergelijken met de topschakers van Nederland. En daar steken dan de winnaar van vorig jaar, Menno Pietersma en de Belgische Fide Meester Piet Devos nog boven uit.

Talent

Maar dit jaar deed dus ook Jaap Amesz mee. In zijn jeugd een talentvolle schaker, en meermalen deelnemer van het Nederlands jeugdkampioenschap, maar daarna als winnaar van de Gouden Kooi en bekende TV-ster een turbulente periode achter de rug had. En nu schaakt hij weer als van ouds de sterren van de hemel en startte in groep A met 3 overwinningen, alvorens hij zowel Menno Pietersma als Piet Devos in twee spannende duels, die beide tot in de tijdnoodfase na vier uur spelen doorging, de baas bleef en uiteindelijk met 6 punten uit 6 wedstrijden ongeslagen Nederlands kampioen Visueel Gehandicapten werd. De B-groep werd gewonnen door de Belg Marc van Gysel met 5 uit 6 en de C-groep door Gerrit Hitzerd met 4½ uit 6.

Bron: http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=3140367, 10 maart 2015
Noot van de webmaster:
Ik heb het artikel integraal overgenomen, hoewel het enkele onjuistheden bevat.
Zo hebben er bv. vanaf de eerste editie ook niet visueel beperkten meegedaan.


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie