Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

26-02-2017 Verslag Open NSVG kampioenschap 2017 ronde 4 en 5

Dit kampioenschap werd van 23-26 februari 2017 in Nunspeet gespeeld.
40 deelnemers verdeeld over 3 groepen speelden 6 rondes volgens het Zwitsers systeem.

Ronde 4

Nu het toernooi over de helft is, koppelt de indeling over het algemeen vrij gelijkwaardige spelers aan elkaar. En dat is te zien in de resultaten: na ronde vier is er niemand meer die over de volledige score van 4 uit 4 beschikt. En andersom gelukkig ook… niemand is na vier partijen meer puntloos. Thom van Empelen en Dennes Langeveld waren de laatsten die zichzelf van de nul wisten te verlossen.
Een nul had Olivier Deville nog niet gescoord, zelfs geen halfje. Maar nu ging het toch hard. Binnen twintig zetten kon hij opgeven tegen Alex van Lanen, nadat hij in de opening door een onoplettendheid zomaar een loper in de aanbieding had gedaan. Rick van Loy deed een uiterste poging om terug in de top te komen, maar kreeg het deksel op de neus tegen de andere Fransman Bernard Sojka: 1-0. Verder waren er veel remises, nu de krachtsverschillen kleiner worden.
In de B-groep slaagde Cor Tesselaar erin om Sonja Van Der Voorde een paar oncomfortabele uren te bezorgen. Maar toen het in het eindspel op afrekenen aankwam, verkoos Cor (een stuk meer tegen enkele pionnen) voor het halve ei boven de lege dop. Zo is ook Sonja haar honderd procent-score kwijt, maar staat ze nog wel op kop. Al moet ze die eer delen met Alaettin Gundogmus, die van Martinus Spriensma won. De bestuurdersstrijd tussen NSVG-voorzitter Jan Zeeman en NSVG-penningmeester Ron Snoek viel uit in het voordeel van de man van het grote geld.
Richard Gooijers slaagde er in groep C niet in om Koenraad Lecluyse te vellen in een manoeuvreergevecht van de bovenste plank, waardoor zijn voorsprong een half punt blijft. De concurrentie (met name Jan Bouke Tiersma en Jan te Pest en in mindere mate Bernard Samuels de WIlde) sluipt daardoor wel dichterbij.

Verslag Ronde 5

Rick van Loy tegen Sergio Harnandan in de vijfde ronde van het ONK. Wie dat vooraf had gehoord, zou er voetstoots vanuit gaan dat hier de toernooizege op het spel stond. Maar nee, het was een partij uit de onderste helft van de ranglijst van de A-groep. Zo opmerkelijk is het toernooiverloop tot nu toe. Rick won trouwens, op een wijze die het toernooi van Sergio passend samenvat: hij had een fout gemaakt bij het uitvoeren van een damezet van Rick, waardoor hij een paar zetten later pardoes een stuk in de aanbieding deed. Sergio gaf meteen op.
In plaats van Rick of Sergio zat de verrassende Yannick te Pest op het topbord. Qua rating hoort hij eigenlijk nog in de B-groep, maat qua spel zeker niet. Hij hield koploper Alex van Lanen zonder grote problemen op remise. Olivier Deville komt daardoor weer langszij, hij won snel van zijn landgenoot Bernard Sojka, die een combinatie te laat op de juiste waarde schatte.
Alaettin Gundogmus had er in zijn partij tegen Sonja Van Der Voorde een extra tegenstander bij: de klok. In de veronderstelling dat hij er na veertig zetten nog tijd bij kreeg, ging Alaettin er eens goed voor zitten om zijn eindspel (dat waarschijnlijk remise was) eens te bestuderen. Tot de vlag viel en daarmee ook Alaettins kansen op een punt vervlogen. Sonja is daarmee alleen koploper in groep B, een half punt voor Natasha Dalle, die won van Cor Tesselaar.
In groep C ging Richard Gooijers als lijstaanvoerder de vijfde ronde in. Een ander zou misschien op zeker spelen, maar niet Richard. Al in de opening offerde hij een stuk op f7 voor een veelbelovende aanval. Maar tegenstander Jan Bouke Tiersma (niet voor niets vorig jaar winnaar van de C-poule) hield het hoofd koel en won de partij, en daarmee ook de koppositie. Die moet hij delen met Jan te Pest, die korte metten maakte met Koenraad Lecluyse. Zo doet niet alleen zoon maar ook vader Te Pest het boven verwachting.
Dat het ONK op alle borden genoeg te bieden heeft voor schakers en publiek, blijkt wel uit de partij tussen Dennes Langeveld en Bertus Groot. Zomaar een partij in de C-groep, zou je kunnen zeggen. Maar het ging er zo pittig aan toe dat op zeker moment de stukken in het rond vlogen. Eentje belandde er zelfs bij Dennes in de koffie. Uiteindelijk werd de vrede (die alleen óp het bord in gevaar was geweest) getekend en eindigde de partij in remise. Zo smaakte de koffie misschien wat minder, maar het halve punt des te beter.
terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie