Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

29-01-2018 Uitnodiging workshop jeugd NSVG

Wat: schaakworkshop voor kinderen en jongeren met een visuele beperking
Waar: Hotel De Hoeve van Nunspeet, Elspeterweg 14, 8071 PA Nunspeet
Wanneer: zaterdag 10 februari 2018, 15:00-17:00
Prijs: gratis
Aanmelden bij: Lucas de Jong, lucasdejong93@live.nl / 0611140199

Ben of ken je iemand die slechtziend of blind is, en die misschien belangstelling heeft voor schaken? Of schaak je al even, maar wil je graag tegen andere slechtziende en/of blinde (jeugd)schakers spelen? De Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) organiseert een schaakworkshop voor blinde of slechtziende kinderen en jongeren.

De NSVG is de schaakvereniging in Nederland voor blinden en slechtzienden. Ieder jaar organiseert de vereniging twee toernooien, een open toernooi en een toernooi speciaal voor leden. Daarnaast biedt de NSVG ondersteuning in het verkrijgen van les- en schaakmateriaal voor als je met een visuele beperking wilt schaken.

De workshop kan interessant zijn voor absolute beginners (we kunnen bijvoorbeeld de loop van de stukken uitleggen), maar ook voor spelers die al wat verder zijn. We proberen iedereen op maat advies te geven, bijvoorbeeld op het gebied van schaaklesstof en -trainingen, en te ondersteunen waar nodig. Deelname is volledig kosteloos. Het programma hangt af van het aantal deelnemers en het niveau, maar waarschijnlijk is het mogelijk om in kleine groepjes (2-3 personen) of individueel uitleg te krijgen. We brengen de wensen van de deelnemers in kaart en proberen de workshop daarop aan te passen.

Ben je geïnteresseerd, meld je dan aan door een mail te sturen naar mij op het e-mailadres lucasdejong93@live.nl, of door me te bellen op 0611140199. Voor eventuele vragen kun je ook bij mij terecht. We zouden het op prijs stellen als je deze uitnodiging verspreidt onder andere schakers en visueel gehandicapten, op schaakclubs, of op (basis)scholen.

Lucas de Jong
Secretaris NSVG

Tata Steel schaaktoernooi slijtageslag onder toppers

WIJK AAN ZEE - „Dit is mijn beste gedeelde toernooiwinst van mijn carrière”, blikte de 23-jarige Anish Giri terug op het Tata Steel schaaktoernooi. Na een dikke twee weken kwamen Magnus Carlsen en Giri als besten uit een slijtageslag onder toppers. Veertien grootmeesters vochten onderling om de prestigieuze winst en de beide winnaars bleven als enigen ongeslagen.

Met een indrukwekkend eindresultaat van vijf gewonnen partijen en acht remises verstevigde Carlsen zijn koppositie op de wereldranglijst en klom Giri weer omhoog de top-tien binnen.

In de slotronde was de spanning te snijden. De eerste die afviel was Shakryar Mamedyarov. Hij stond een half punt achter de koplopers, maar moest ondanks verwoede pogingen remise toestaan aan ex-wereldkampioen Viswanathan Anand. Regerend kampioen Carlsen zat tegenover Sergei Karjakin en die twee kennen elkaar van de laatste WK-tweekamp. Carlsen werd vanuit de opening in de verdediging gedrongen en ook al hield hij stand, meer dan de uiteindelijke puntendeling zat er nooit in.

Dus kon Giri bij winst op Yi Wei dit tachtigste jubileumtoernooi op zijn naam brengen. Hij kwam dichtbij, niet zozeer op stelling maar wel op bedenktijd. In de slotstand had Wei nog slechts twintig minuten en Giri een uur, maar er zat helaas geen muziek meer in. In alle voorgaande toernooien zou Giri tot winnaar worden uitgeroepen omdat hij een betere score had dan Carlsen tegen de hoger geëindigde spelers, het zogeheten Sonneborn-Berger systeem. Maar met ingang van dit jaar wordt er een tiebreak gespeeld bij gelijk eindigen. Dus speelden Carlsen en Giri onder grote publieke belangstelling twee vluggertjes van vijf minuten. In deze discipline is Carlsen ook kampioen en hij won verdiend de snelle krachtmeting. Daarmee heeft Carlsen het record van zes TataSteel overwinningen alleen in handen. Op de tweede plaats komt Anand met vijf.

De challengersgroep werd gewonnen door de Indiër Santos Vidit. Hij bleef ongeslagen en een vol punt voor op de Oekraïner Anton Korobov. Vidit mag dus volgend jaar in de hoofdgroep meespelen en bij de prijsuitreiking werden de speeldata voor 2019 vrijgegeven.

De vier Nederlanders presteerden naar behoren. Jorden van Foreest eindigde op een gedeelde derde plaats met 7,5 uit 13. Erwin l’Ami en Benjamin Bok haalden 6 punten en kunnen gematigd tevreden zijn. Lucas van Foreest lag lang op koers voor een Grootmeesterresultaat, maar een rare serie van vier nederlagen op rij torpedeerde deze ambitie. Toch haalde hij nog een verdienstelijke 5,5 punt waarmee hij boven de papieren verwachting bleef. Het slotweekend kreeg hoog bezoek van ex-wereldkampioen Anatoli Karpov en de sterkste schaakster ooit: Judit Polgar. Zij zijn fan van dit evenement omdat zij beiden betrokken zijn bij de popularisering van schaken onder de jeugd.

Eindstand: 1. Carlsen, Giri 9, 3. Mamedyarov, Kramnik 8,5, 5. Anand, So 8, 7. Karjakin 7,5, 8. Svidler 6, 9. Wei 5,5, 10. Caruana, Jones, Matlakov 5.

Carlsen verstevigt positie

op wereldranglijst


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie