Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

11-02-2018 Verslag van het ONK 2018

Ronde 1: ratingfavoriet verslaat titelverdediger


Op donderdag 8 februari is in Hotel De Hoeve van Nunspeet het 13e Open NSVG Kampioenschap van start gegaan. Met 31 deelnemers is het toernooi iets minder druk bezocht dan vorige jaren, maar leuk is de aanwezigheid van een aantal nieuwelingen uit binnen- en buitenland.
In de A-groep zijn er een hoop kanshebbers aan te wijzen. Zou Sergio Harnandan zijn status als ratingfavoriet waarmaken? Gaat de nummer 2 van de plaatsingslijst, Hugo Roman, met de zege aan de haal? Of weet Gennadiy Gelman, die afgelopen jaren niet meedeed, de titel weer eens voor zich op te eisen? Zou één van de jongelingen zich bovenaan de ranglijst kunnen nestelen? Of is het toch weer de titelverdediger en regerend NSVG-clubkampioen Lucas de Jong die de sterkste is?
Om met die laatste te beginnen: zijn kansen zijn na ronde 1 al een stuk geslonken. Hij trof ratingfavoriet Sergio Harnandan. Die trok met Zwart snel het initiatief naar zich toe, offerde tijdelijk een pion maar had zo veel druk dat Lucas er uiteindelijk niet meer onderuit kwam. Ook Hugo Roman deed wat er van hem verwacht werd: tegen Norbert Raestrup won hij een paar pionnen en speelde hij het eindspel goed uit. Yannick te Pest begon ook goed, hij bleek een maatje te groot voor Mees de Heij. In de strijd der ervaren rotten kwam Cor Tesselaar een stuk voor, maar was diens stelling zo beroerd dat Jan Boer er toch met de zege vandoor ging. De andere twee partijen in groep A kenden een verrassende winnaar: Ava Vandekerckhove verraste Gennadiy Gelman met een mataanval over de h-lijn, en de sterk spelende Mark Schutte versloeg Bernard Sojka.
In de B-groep is op basis van de ratings Alex Geerinck favoriet. In de eerste ronde won hij eenvoudig, Jan te Pest gaf een toren weg. Een andere eenvoudige overwinning kwam op naam van één van de gasten: Algan Demirov won al vroeg op de avond grof materiaal tegen Thom van Empelen. Verrassend was de overwinning in slechts 19 zetten van Marieke de Lange op Bastiaan Gramser. Tot slot behaalde Dennes Langeveld een knappe remise tegen Jan Zeeman.

Ronde 2: ratingsterksten aan de leiding in groep A


Er zijn nog niet veel verrassingen in de A-groep van het ONK. Dat is te zien aan de stand, die geleid wordt door de twee sterksten op rating. Sergio Harnandan was in een eindspel te sterk voor Ava Vandekerckhove, terwijl Mark Schutte goed weerstand bood tegen Hugo Roman maar uiteindelijk toch het hoofd moest buigen. Sergio en Hugo treffen elkaar in de derde ronde. Yannick te Pest en Jan Boer speelden remise en staan een halfje achter, evenals gastspeler Hans Uittenbogaard die na een bye in de openingsronde afrekende met een andere gast, de 12-jarige Kavya Raulji. Gennadiy Gelman heeft het nog moeilijk, na een nul in de eerste ronde kwam hij tegen Cor Tesselaar tot zijn teleurstelling niet verder dan remise. De Frans-Duitse clash tussen Bernard Sojka en Norbert Raestrup eindigde in het voordeel van eerstgenoemde. En hoe is het met titelverdediger Lucas de Jong? Die kan titelprolongatie uit zijn hoofd zetten, omdat hij in tijdnood een gewonnen eindspel zelfs nog verloor van de 9-jarige Mees de Heij.
De B-groep is iets groter dan de A-groep, en het aantal koplopers is dan ook iets groter: 3. Jeroen Makkinje mocht blij zijn dat hij zich bij de eersten schaarde. Tegen Francky van Onacker had hij waarschijnlijk een verloren pionneneindspel, maar hij wist de rollen om te draaien en toch het punt te incasseren. Marieke de Lange verraste opnieuw door Martinus Spriensma te kloppen, en Peter Smit won met veel moeite van Alex Geerinck. Daarmee staan Marieke en Peter nu gedeeld met Jeroen Makkinje bovenaan. Jan te Pest had ditmaal een eenvoudige morgen: hij versloeg Jeroen Ploeger. Dennes Langeveld behaalde opnieuw een remise: hij had het betere van het spel tegen Irmgard Korf, maar zag niet hoe hij erdoorheen moest komen.

Ronde 3: Drie man met 3 uit 3


Na drie ronden leidt in de A-groep Sergio Harnandan. Hij versloeg Hugo Roman en heeft als enige 3 uit 3. Sergio moest eerst werken om de stelling gelijk te houden, maar toen Hugo te ver ging in zijn winstpogingen sloeg Sergio toe. De tijd werd Hugo uiteindelijk fataal: hij ging door de vlag. Jan Boer en Yannick te Pest doen het nog steeds prima. Jan won een uitstekende partij van Hans Uittenbogaard, terwijl Mark Schutte de remise bijna binnen had toen hij toch nog de boot in ging tegen Yannick. Jan en Yannick staan een halfje achter, Yannick speelt tegen Sergio. Bernard Sojka en Mees de Heij speelden in een wisselvallige partij remise en blijven op 50%. Ook Gennadiy Gelman staat op 1,5 na een goede overwinning op Kavya Raulji. Cor Tesselaar had een pion meer tegen Ava Vandekerckhove, maar mede door ongelijke lopers kon hij daar geen zaken mee doen. Tot slot is Lucas de Jong van de hatelijke nul af. Hij won van Norbert Raestrup die nog wel op 0 staat.
In de B-groep leiden Jeroen Makkinje en Peter Smit eveneens met 3 uit 3. Jeroen Makkinje had al in de opening groot voordeel tegen Marieke en won terecht. Peter Smit kreeg ineens een toren en een stuk cadeau van Jan Zeeman. Jeroen en Peter hebben een vol punt voorsprong op vier achtervolgers. Dat zijn naast Marieke Alex Geerinck, Jan te Pest en Martinus Spriensma. Laatstgenoemde won in slechts 13 zetten van Bastiaan Gramser, die duidelijk nog op zoek is naar de juiste vorm in dit toernooi.

Ronde 4: Sergio Harnandan en Jeroen Makkinje een punt los


Sergio Harnandan is heel dicht bij de winst van het Open NSVG Kampioenschap 2018. In de vierde ronde wist hij af te rekenen met Yannick te Pest, terwijl naaste belager Jan Boer niet verder kwam dan remise tegen Hugo Roman. In de B-groep won Jeroen Makkinje het duel der koplopers, waardoor ook hij een zeer gunstige uitgangspositie heeft.
Sergio's zege op Yannick was overtuigend. Hij offerde een stuk voor drie pionnen en een gevaarlijk initiatief en schoof dit bekwaam uit. Dat betekende voor Yannick zijn eerste nederlaag sinds het ONK van 2016. Van de partij tussen Jan en Hugo werd veel verwacht, aangezien beiden vooraf duidelijk lieten merken dat ze de ander te grazen wilden nemen. Daar kwam echter weinig van terecht: het werd een correcte remise. Jan mag nu proberen Sergio zijn eerste puntverlies toe te brengen. Mark Schutte en Ava Vandekerckhove hadden een spannend Smith-Morragambiet op het bord waarin het in eerste instantie leek dat Ava de overhand had. In tijdnood ging het echter alsnog mis en trok Mark de partij naar zich toe. Gennadiy Gelman won regelmatig: hij kreeg na de opening een pion die opponent Mees de Heij nooit meer terugzag. Bernard Sojka trok langzaam het initiatief naar zich toe en versloeg zo Hans Uittenbogaard. Lucas de Jong tot slot won binnen een uur: hij bracht een fraai matbeeld op het bord tegen Cor Tesselaar.
In de B-groep was de partij tussen koplopers Jeroen Makkinje en Peter Smit spannend. Er waren dreigingen over en weer, maar uiteindelijk vond Jeroen als eerste het mat waardoor hij nu een punt los staat. Peter Smit zag twee spelers langszij komen. Marieke de Lange profiteerde mooi van fouten van Jan te Pest in de opening, terwijl Martinus Spriensma gelukkig won van Alex Geerinck, nadat hij eerst slecht had gestaan. Wat lager op de ranglijst kwam Bastiaan Gramser weer op 50% door een zege op Irmgard Korf, die wat materiaal weggaf en een sterke aanval van Bastiaan niet kon weerstaan. Dennes Langeveld had geluk dat zijn tegenstander zo vriendelijk was: hij had eigenlijk verloren, maar de Slowaakse gast Tomas Bebjak bood aan het punt te delen.

Ronde 5: Sergio Harnandan kampioen


In de A-groep is de strijd reeds een ronde voor het eind beslist. Sergio Harnandan won opnieuw en omdat dat tegen zijn naaste concurrent was, kan hij niet meer worden achterhaald. In de B-groep speelde Jeroen Makkinje remise, waardoor hij nog niet zeker is van de titel.
De partij tussen Sergio en Jan was interessant. Op zeker moment leek Jan goed te staan, maar hij werd verrast door een fraaie combinatiewending die Sergio direct de zege bracht. Na een slechte start is Gennadiy Gelman op stoom gekomen. Tegen Yannick te Pest boekte hij zijn derde overwinning op rij, waardoor hij nu alleen tweede staat met 3,5 punt. Yannick leek aanvankelijk prima te staan, maar Gennadiy wist de partij toch naar zich toe te trekken. Onderin het klassement won Hans Uittenbogaard van Ava Vandekerckhove, die een paardvorkje overzag en een kwaliteit verloor. De overige partijen eindigden in remise. Hugo Roman en Bernard Sojka besloten al vlak na de opening tot een puntendeling, Lucas de Jong stond aanvankelijk goed tegen Mark Schutte maar verloor zijn pion voorsprong en berustte toen in remise, en Mees de Heij en Norbert Raestrup speelden een correcte partij.
In de B-groep is de beslissing nog niet gevallen. Jeroen Makkinje had wel een pion voorsprong tegen Martinus Spriensma, maar de dame van laatstgenoemde drong Jeroens stelling binnen en dat deed hem besluiten tot remise. Peter Smit en Marieke de Lange gingen aanvankelijk gelijk op, maar op zeker moment won Peter een kwaliteit wat hem de zege bracht. Jeroen leidt met 4,5, gevolgd door Peter met 4 en Martinus met 3,5. In de groep vlak daarachter sloot o.a. Bastiaan Gramser aan dankzij een regelmatige overwinning op Thom van Empelen. Morgen mag hij proberen om Jeroens feestje te verstoren. Tot slot de Belgische clash in de middenmoot tussen Alex Geerinck en Francky van Onacker, een merkwaardige partij. De stelling zat vol tactische offerwendingen, maar ineens was het remise.

Ronde 6: Peter Smit wint de B-groep

In de laatste ronde zijn de prijzen bij het ONK verdeeld. De winnaar in groep A was al bekend, maar Sergio Harnandan verloor zijn laatste partij waardoor tegenstander Gennadiy Gelman toch nog op plaats 2 terecht kwam. Ook in groep B ging de koploper onderuit, wat Peter Smit de gelegenheid gaf de titel voor zich op te eisen.
Eerst naar de toppartij in groep A. Sergio en Gennadiy maakten er een mooi gevecht van. Gennadiy offerde een toren voor een loper en een pion, maar dat leek juist Sergio kansen te geven. Die koos echter een verkeerd plan en Gennadiy wist daar met zeer krachtig en gepointeerd spel van te profiteren. Gennadiy eindigde daardoor na een slechte start toch nog op 4,5 punt, goed voor een ongedeeld tweede plaats. Ook Hugo Roman won zijn laatste partij tegen een grieperige Hans Uittenbogaard, waardoor hij op de derde plaats terecht kwam met 4 punten. Gedeeld vierde werden Jan Boer en Lucas de Jong. Jan sloot zijn toernooi af met een vlakke remise tegen Mark Schutte, terwijl Lucas in het pionneneindspel afrekende met Yannick te Pest. Hij mocht de partij afsluiten met een minorpromotie tot toren. Tot slot eiste het lange toernooi vermoedelijk zijn tol bij Norbert Raestrup. Deze zag een penning van zijn dame op de koning over het hoofd en kon gelijk opgeven tegen Ava Vandekerckhove.
De B-groep werd zoals gezegd geen prooi voor Jeroen Makkinje, hoewel het daar na de vijfde ronde wel naar uitzag. Zijn laatste partij verloor hij echter van Bastiaan Gramser. Jeroen verloor ergens een stuk en Bastiaan speelde het goed uit. Peter Smit kreeg daardoor de gelegenheid om de eerste plaats over te nemen, en dat deed hij met verve. Na de opening wist hij een belangrijke pion buit te maken, wat hem een mooie vrije h-pion opleverde. Het was erg lastig verdedigen voor tegenstander Tinus Spriensma en toen die opgaf, stond hij vier pionnen achter. Peter won daardoor de groep met 5 punten, een halfje meer dan Jeroen Makkinje. Een goede comeback leverde Bastiaan Gramser de derde plaats op met 4 punten.
En zo kwam een gezellig, leuk en sportief schaakweekend ten einde. Voorzitter Bastiaan dankte in zijn slotwoord arbiter Gerard de Lange en diens assistent René Buisman, die het toernooi mede mogelijk hebben gemaakt. Hopelijk zien we iedereen volgend jaar weer terug.


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie