Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

08-03-2018Duitsland wint Zeslandentoernooi 2018 visueel gehandicapten

Van 1 t/m 5 maart 2018 organiseerde de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) het Zeslandentoernooi voor visueel gehandicapten in Ermelo. BelgiŽ, Duitsland, Frankrijk, Groot-BrittanniŽ, Zwitserland en Nederland namen deel. Hieronder een verslag van dit toernooi, dat door Duitsland werd gewonnen. Een verslag met partijfragmenten van Nederland volgt later.

Op donderdag 1 maart kwamen de teams aan. Een aantal landen ondervond vertraging tijdens de heenreis en Groot-BrittanniŽ had de pech dat ťťn van hun beoogde spelers, Stephen Hilton, niet kon komen omdat het vliegveld van Glasgow gesloten was. Aangezien de Britten geen reservespeler hadden meegenomen, bood het Nederlandse team aan dat hun reserve Cor Tesselaar mee zou spelen bij de Britten, zodat die elke wedstrijd toch vier spelers zouden kunnen opstellen. De andere teams gingen hiermee akkoord bij de technical meeting, die donderdagavond plaatsvond.

De eerste twee ronden werden op vrijdag gespeeld. Titelfavoriet was Duitsland, BelgiŽ was de belangrijkste outsider. Duitsland won in de eerste ronde zeer overtuigend met 4-0 van Zwitserland, terwijl de Belgen goed wegkwamen met een 2Ĺ-1Ĺ zege op Nederland. In de middagronde zorgde het Nederlandse team wel voor een stunt door Duitsland op 2-2 te houden. BelgiŽ won overtuigend (3Ĺ-Ĺ van Frankrijk) en nam zo alleen de leiding. In de avond was er na het diner een vergadering over de toekomst van het Zeslandentoernooi.

Op zaterdag stond er slechts ťťn ronde op het programma. Er veranderde niet veel aan kop van de ranglijst, want zowel BelgiŽ als Duitsland won. BelgiŽ was met 3Ĺ-Ĺ duidelijk te sterk voor Engeland, en Duitsland versloeg Frankrijk zelfs met 4-0. In de middag was er een uitstapje naar een bierbrouwerij in het centrum van Ermelo. 's Avonds was er in het hotel een optreden van een band die oude jazzmuziek uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw speelde. Dit viel erg in de smaak bij de deelnemers en organisatoren.

De laatste twee ronden vonden op zondag plaats. In de ochtendronde stond het belangrijke duel tussen de Belgen en de Duitsers op het programma. Duitsland won deze strijd met 2Ĺ-1Ĺ en nam zo de kop over van BelgiŽ. Nederland bleef nog enigszins in het spoor door met 2Ĺ-1Ĺ te winnen van Groot-BrittanniŽ, maar was afhankelijk van misstappen van de beide nummers 1 en 2 om nog kans te hebben op de titel. In de laatste ronde wonnen Duitsland, BelgiŽ en Nederland echter alle drie met 2Ĺ-1Ĺ, zodat er niets meer veranderde aan de stand en Duitsland haar titel uit 2015 prolongeerde. De volledige eindstand was als volgt:
1. Duitsland 9 matchpunten, 15 bordpunten
2. BelgiŽ 8 mp, 13,5 bp
3. Nederland 7 mp, 12 bp
4. Frankrijk 3 mp, 6,5 bp
5. Groot-BrittanniŽ 2 mp, 7,5 bp
6. Zwitserland 1 mp, 5,5 bp

Bij de prijsuitreiking was Dharma Tjiam, directeur van het bondsbureau van de KNSB, aanwezig. De eerste drie teams kregen medailles omgehangen en mochten een beker mee naar huis nemen. Op maandagochtend was het tijd voor de teams om weer huiswaarts te keren. De NSVG kan terugzien op een geslaagd Zeslandentoernooi.


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie