Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

19-02-2019 Open NSVG kampioenschap 2019

Ronde 1: geen verrassingen


Met 25 deelnemers is op donderdag 14 februari 2019 het Open NSVG Kampioenschap van start gegaan. Dit jaar wordt het toernooi voor het eerst gehouden in Hotel Dennenheul, waar in 2018 ook al het Zeslandentoernooi en het NSVG-ledenweekend plaatsvonden. Het deelnemersaantal valt helaas wat tegen, maar desondanks kan het een mooie strijd worden.
"Vanwege het tegenvallende aantal deelnemers heeft de organisatie ervoor gekozen iedereen in één groep te laten spelen. Dit had wel tot gevolg dat er in ronde 1 geen verrassingen waren. Ratingfavoriet Sergio Harnandan won vrij soepel van Jeroen Makkinje, die gaandeweg enkele pionnen verloor en de stelling niet meer kon houden. Clubkampioen Pieter Couwenberg versloeg Marieke de Lange binnen een uur, Jan Boer ving de dame van Richard Gooijers en Lucas de Jong had niet veel meer moeite met nieuwkomer Jan Spoelstra. De enige die tot het gaatje moest gaan was Hugo Roman, die het lange tijd moeilijk had tegen Jan Zeeman maar uiteindelijk in tijdnood toch als winnaar uit de strijd kwam. De vlag werd Jan fataal, maar zijn stelling was toen al niet zo mooi meer.

Ronde 2: vijf man op 100


Vijf van de zes hoogst geplaatste spelers voeren na de tweede ronde het deelnemersveld aan met de maximale score. Ook in deze ronde vielen er aan de topborden dus weinig verrassingen te noteren. Opmerkelijk was wel het verloop aan bord 1: waar Sergio Harnandan erom bekend staat regelmatig stukken te offeren, was het nu zijn tegenstander Alex Geerinck die een loper voor twee pionnen gaf op h6. Hij kon echter te weinig stukken bij de aanval betrekken zodat Sergio de aanval kon weerleggen en het punt soepel binnenhaalde. Naast hem won Lucas de Jong met enige moeite van Bastiaan Gramser, die een wending overzag die hem zijn dame kostte. Ook Alaettin Gundogmus (winst op Bertus Groot), Pieter Couwenberg (overwinning tegen Tinus Spriensma) en Jan Boer (zege tegen Cor Tesselaar) kwamen op 2 uit 2. De enige van de favorieten die een half punt morste, was Hugo Roman. Hij kwam erg goed te staan tegen Norbert Raestrup, maar liet zich de kaas van het brood eten.

Ronde 3: Sergio Harnandan verslaat Hugo Roman


In de derde ronde stond al het onderonsje tussen de nummers 1 en 2 van de plaatsingslijst, Sergio Harnandan (met Wit) en Hugo Roman, op de planning. De opening verliep rustig en lange tijd spiegelde Zwart de witte opzet, maar op zeker moment besloot Hugo de stelling te openen. Dat was echter verkeerd getimed: Sergio's stukken kregen ineens alle ruimte en het pleit was snel beslecht. Jan Boer kwam dankzij een zege op Alaettin Gundogmus eveneens op 3 uit 3. De derde speler die die score bereikte was Pieter Couwenberg. Aanvankelijk stond hij slecht tegen Lucas de Jong, maar diens techniek liet te wensen over en daar profiteerde Piter van. Lucas en Hugo mogen morgen in een onderling duel proberen de weg naar boven weer te vinden.
Onderin waren er twee mensen die in hun laatste minuten de winst naar zich toetrokken, en in beide gevallen was een Jeroen het slachtoffer. Jan Zeeman en Jeroen Makkinje speelden een zeer spannende partij die uiteindelijk in het voordeel van eerstgenoemde uitviel, en Nathan Stroomer boekte een knappe overwinning op Jeroen Ploeger door in zijn laatste twee minuten Jeroen mat te zetten. Tot slot was het opmerkelijk hoe snel Bastiaan Gramser, die totnogtoe een goede indruk maakte, verloor van Peter smit.

Ronde 4: Jan Boer en Sergio Harnandan op kop


Jan Boer en Sergio Harnandan zijn niet te stuiten tijdens dit ONK. In de vierde ronde boekten beide NSVG'ers opnieuw een overwinning, zodat zij nu gedeeld aan de leiding gaan met de maximale score. Een groep van zes spelers volgt op een punt.
Sergio Harnandan was al snel klaar en behaalde een zeer mooie overwinning op Pieter Couwenberg. Hij bracht een fraai torenoffer dat zo overtuigend was dat Pieter maar meteen opgaf. De zege van Jan Boer op Peter Smit was al even overtuigend. Een familieschaakje kostte Peter zijn dame. In de achtervolgende groep sloot o.a. Norbert Raestrup aan. Cor Tesselaar maakte een klein foutje en dat werd zeer vakkundig afgestraft door Norbert. Ook Lucas de Jong kwam op 3 punten, maar daar zag het lange tijd niet naar uit. Hugo Roman had hem compleet in de tang en had ook al een pion gewonnen, maar in tijdnood ging het helemaal mis.
In de lagere regionen van de stand viel vooral de overwinning van Marieke de Lange op Richard Gooijers op. Een mooie en spannende partij waarin Richard aanvankelijk het initiatief had, maar Marieke het gaandeweg wist over te nemen. De tijd deed Richard uiteindelijk de das om. Tot slot de strijd tussen ervaring en nieuw elan. Jan Spoelstra gaat vast nog veel mooie overwinningen boeken, maar ditmaal was het de ervaring van Tinus Spriensma die de doorslag gaf.

Ronde 5: Sergio Harnandan op titelkoers


Terwijl in de bar de toekomstige kampioenen van de NSVG hun allereerste zetten op het schaakbord uitvoerden tijdens de schaakworkshop, werd in de speelzaal op het scherpst van de snede gestreden om de punten. Zou Jan Boer of Sergio Harnandan alvast een voorschot nemen op de titel? En wie zouden zich nog meer kunnen mengen in de strijd om de medailles?
De partij tussen Jan en Sergio was spannend. Jan bood uitstekend partij, maar uiteindelijk wist Sergio zijn stelling toch te kraken zodat hij na drieënhalf uur spelen de winst voor zich opeiste. Met 5 uit 5 staat Sergio een punt los van een groepje van vier achtervolgers. Naast Jan Boer zijn dat Pieter Couwenberg die won van Jan Bouke Tiersma, Alaettin Gundogmus die een terechte zege behaalde tegen Tinus Spriensma en Lucas de Jong die geen kind had aan Norbert Raestrup. Aan de andere tafels trok de partij tussen Jan Spoelstra en Marieke de Lange veel aandacht. Het was een erg spannende partij, met in de woorden van Jan Spoelstra twee 'massieve blunders', die uiteindelijk in remise eindigde. De laatste partij die klaar was, was die tussen Alex Geerinck en Cor Tesselaar, Cor behaalde een zeer zwaarbevochten overwinning.
Morgen speelt Alaettin met Wit tegen Sergio, Jan met Wit tegen Lucas en Pieter met Wit tegen Peter Smit die op 3 punten staat. Sergio heeft aan remise genoeg voor de toernooiwinst en dus lonkt titelprolongatie.

Ronde 6: Sergio scoort 100%, Jan Boer tweede

Voor de laatste ronde stond Sergio Harnandan er riant voor. Maar zou hij voor de 100% gaan, of zou hij genoegen nemen met remise? Of zou Alaettin Gundogmus heel misschien nog voor een stunt kunnen zorgen? Het werd het eerste. Achter de ongenaakbare kampioen eiste Jan Boer het zilver voor zich op, voor een groep van vijf met 4 uit 6.
De partij van Sergio was al vroeg op de ochtend klaar. Was Alaettin nog niet helemaal wakker, of begon het toernooi zijn tol te eisen? We zullen het vermoedelijk nooit weten, maar feit is dat hij bij een afruil een stuk verloor. Sergio kwam dus op 100% en kon bij de andere partijen gaan kijken wie er tweede zou worden. Dat werd Jan Boer, die lange tijd slecht stond tegen Lucas de Jong maar de stelling wist te compliceren en er in Lucas' tijdnood alsnog met het punt vandoor ging. Jan verloor alleen van Sergio. Pieter Couwenberg kon ook nog op 5 punten komen, maar die verslikte zich in een uitstekend spelende Peter Smit en moest daarom genoegen nemen met een gedeelde derde plaats. Naast Pieter, Alaettin, Lucas en Peter kwam ook Tinus Spriensma nog op 4 punten dankzij een overwinning op Francky van Onacker in een spannende partij.
Ook onderin de ranglijst gebeurde er nog het nodige in de slotronde. Zo zette Irmgard Korf Jeroen Ploeger mat. Tenminste, dat dachten beide betrokkenen. Het was geen mat, maar Jeroen gaf op en het punt was voor Irmgard. En dat er ondanks dat het kampioenschap uit zicht was letterlijk tot de laatste snik werd gestreden, bewezen Jan Zeeman en Richard Gooijers. Jan wist de partij te winnen omdat Richard door zijn vlag ging. Hoeveel tijd had Jan zelf nog? Nog 1 seconde.
Naast de al eerder genoemde prijswinnaars waren er ratingprijzen voor Peter Smit en Tinus Spriensma in de categorie van 1300 tot 1500, en voor Marieke de Lange en Jan Spoelstra in de categorie tot 1300. Tot slot werden Gerard de Lange en René Buisman bedankt voor hun tomeloze inzet om het ONK 2019 weer tot een geslaagd evenement te maken. En zo kwam er een eind aan een prachtig toernooi.


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie