Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

Verslag ONK 2023Ronde 1: Nieuwe namen en slechts één verrassing

Op donderdag 16 februari 2023 is het 18e Open NSVG Kampioenschap van start gegaan, zoals tegenwoordig gebruikelijk in Hotel Dennenheul in ermelo. Ondanks dat Sergio Harnandan vijf keer op rij het toernooi heeft gewonnen, lijkt hij op voorhand niet de grote favoriet. De voornaamste reden is de komst van spelers van buitenaf. Zo debuteren de nummers 1 en 3 van de plaatsingslijst, respectievelijk Roger Mehra en Jetse Schoffelmeer. Over nieuwe spelers gesproken: nog drie anderen spelen voor het eerst mee: Niels Feijen, Martin van Vaalen en Aeron Jung zijn voor het eerst te gast.
In de eerste ronde bleven de meeste titelkandidaten vrij eenvoudig overeind. Roger Mehra versloeg Willem Booy in een spectaculaire partij waarin op een gegeven moment vier stukken in stonden. Sergio Harnandan won soepel van Jan Spoelstra en Jetse Schoffelmeer klopte direct vanuit de opening Tinus Spriensma, die na een aantal jaar afwezigheid weer terug is. Het was sowieso een goede ronde voor de debutanten, want ook Martin van Vaalen (overspeelde Richard Gooijers) en Niels Feijen (kon een dubbele aanval op toren en dame van Francky van Onacker plaatsen) waren te sterk voor hun tegenstanders. Verder had regerend NSVG-kampioen Lucas de Jong weinig moeite met zijn tegenstander Jan Bouke Tiersma. Ron Snoek speelt na een aantal jaar weer mee en mocht Jeroen Ploeger mat achter de paaltjes zetten. De enige ratingfavoriet die niet tot winst kwam, was Hugo Roman. Hij moest tegen Jeroen Makkinje in remise berusten en Jeroen dacht zelfs winstkansen te hebben gehad.

Ronde 2: Nog zes man op 100%

Na de tweede ronde hebben nog zes spelers de maximale score in het ONK. Ratingfavoriet Roger Mehra is een van hen. Hij kwam tegen Niels Feijen in diens voorbereiding terecht, maar Niels speelde niet goed verder waardoor Roger het in het middenspel kon omdraaien. Ook Sergio Harnandan had het niet gemakkelijk. Hij offerde een stuk voor een sterk uitziende koningsaanval. Die leek vast te lopen, maar uiteindelijk werden de dreigingen Martin van Vaalen toch te veel. Minder succesvol was het stukoffer van Piet Konijn tegen Gennadiy Gelman: dit was simpelweg te optimistisch waardoor ook Gennadiy op 2 uit 2 kwam. Daarnaast wist Jan Boer in een eindspel van paard en pion tegen loper zijn pion naar de overkant te loodsen tegen Cor Tesselaar, was de koningsaanval van Eva Dekens Peter Smit te machtig en verraste Ron Snoek Hugo Roman, die duidelijk nog op stoom moet komen.
Roger, Sergio, Gennadiy, Jan Boer, Ron en Eva hebben dus nog de maximale score. De winnaar van het duel Lucas de Jong-Jetse Schoffelmeer had zich bij dat rijtje kunnen voegen, maar die partij eindigde na felle strijd in remise. Jetse leek met een koningsaanval Lucas de Jong snel te overrompelen, maar die verdedigde ondanks tijdnood stug in een eindspel met twee pionnen minder en na een onnauwkeurigheid kon Jetse niet verderkomen. De tegenstanders uit de eerste ronde van Lucas en Jetse speelden ook een leuke partij. Tinus Spriensma kwam met voordeel uit de opening, maar drukte niet door waardoor Jan Bouke Tiersma hem terug kon dringen en de winst kon pakken. Tot slot wist Jeroen Makkinje zijn goede start geen passend vervolg te geven. Jan Spoelstra kon in het Frans zijn slechte loper afruilen, won een pion en schoof het netjes uit.

Ronde 3: Kopgroep halveert

Na drie ronden hebben nog drie spelers de maximale score van 3 uit 3 op het Open NSVG Kampioenschap. De twee ratingfavorieten zijn nog foutloos. Sergio Harnandan moest wederom diep gaan tegen Ron Snoek. Hij kwam met drie pionnen achterstand uit een chaotische opening, maar Ron liet het voordeel glippen en Sergio kon toch nog de winst binnenhalen. Roger Mehra won een pion van Gennadiy Gelman, die vervolgens alles of niets ging spelen. Het werd niets. Jan Boer komt ook goed voor de dag: hij versloeg simpel Eva Dekens en voegde zich bij de koplopers.
Achter het leidende drietal blijven twee spelers in de achtervolging. Lucas de Jong profiteerde van fouten van Nathan Stroomer, die eerst een pion en vlak daarna zijn dame weggaf. Daardoor mag hij het morgen opnemen tegen Roger. Jetse Schoffelmeer had zo mogelijk nog minder moeite met Marieke de Lange, die zijn Ponziani-opening niet goed aanpakte en in 12 zetten verloor. Het was sowieso een ronde van veel korte partijen. Niels Feijen was in 18 zetten klaar met Jan Bouke Tiersma, Richard Gooijers verloor in eenzelfde aantal zetten tegen het Frans van Tinus Spriensma en Piet Konijn was duidelijk te sterk voor Norbert Raestrup. Jan Spoelstra klopte de Belg Francky van Onacker, die twee pionnen en een paard weggaf. Francky's tegenaanval door het centrum leek gevaarlijk maar bleek uiteindelijk niet genoeg. Ook de andere Belg, Hugo Roman, heeft nog niet zijn toernooi. Net als Francky gaf hij zijn paard weg, waar Bertus Groot dankbaar van profiteerde.

Ronde 4: Roger of Sergio?

Na vier ronden is het duidelijk dat de strijd om de Open NSVG-titel van 2023 waarschijnlijk zal gaan tussen Roger Mehra en Sergio Harnandan. Zij leiden met 4 uit 4 en treffen elkaar in ronde 5. Als uit die partij een winnaar komt, maakt die een goede kans om meteen het toernooi op zijn naam te schrijven.
Sergio Harnandan was van de koplopers als eerste klaar. Hij speelde tegen medekoploper Jan Boer en zette hem overtuigend van het bord. Jan speelde een Ben-Oni-achtige structuur, maar vergat het centrum op tijd aan te tasten met ...e6. Sergio maakte daar gebruik van door zelf e4-e5-e6 te spelen. De lijnen gingen open en uiteindelijk besliste de lange rokade met schaak de partij. Roger Mehra moest tegen Lucas de Jong een stuk dieper gaan. Lucas kwam goed uit de semi-Slavische opening omdat Roger moeite had om zijn centrum aan te tasten. Pas toen Lucas ervoor koos om in opkomende tijdnood zijn goede loper op te geven voor een paard begon de stelling in het voordeel van de ratingfavoriet te kantelen. Enkele onnauwkeurigheden verder was het duidelijk dat Lucas het niet meer ging redden en kon hij opgeven.
De enige achtervolger die nog een reële kans heeft het toernooi te winnen, is Jetse Schoffelmeer. Die kreeg op zet 6 een stuk cadeau van Peter Smit en was dus snel klaar. Jetse treft in de volgende ronde Piet Konijn, die ook een gemakkelijke ochtend had tegen Eva Dekens. Hugo Roman pakte tegen Dennes Langeveld zijn eerste overwinning. Jan Bouke Tiersma verraste door Norbert Raestrup na een lange en slopende partij te kloppen. Tot slot was de remise van Nathan Stroomer knap. Tegen Tinus Spriensma had hij het aanvankelijk moeilijk, maar toen Tinus' loper ingesloten dreigde te raken, nam Tinus genoegen met een halfje.

Ronde 5: Roger op koers voor titel

Het topduel in de vijfde ronde tussen Roger Mehra en Sergio Harnandan is door eerstgenoemde in zijn voordeel beslecht. Daarmee ligt roger op koers om Sergio te onttronen als open NSVG-kampioen. Hij heeft een vol punt voorsprong op Sergio, Jetse Schoffelmeer en Jan Boer. Onderin het klassement is niemand meer zonder punten.
De partij tussen Roger en Sergio was spannend, maar eindigde vrij abrupt. Sergio's dame kwam in de problemen waardoor hij kon opgeven. Dat gaf Jan Boer de kans langszij te komen en dat deed hij met verve. Niels Feijen was kansloos toen Jan in de Franse doorschuifvariant met een opmars van zijn a- en b-pionnen kwam. Jetse Schoffelmeer had nog op een half punt van Roger kunnen komen, maar kwam niet verder dan remise tegen Piet Konijn. Hij begon goed aan zijn partij, maar het in Jetses ogen briljante ...Pc7-a8 betekende de ommekeer. Ineens was het zwart die aan het pushen was voor de zege, maar Jetse verdedigde bekwaam en stelde een half punt veilig.
Lucas de Jong kwam dankzij een zege op Ron Snoek naast Piet op 3,5 punt. Hij speelde een eindspel met een kwaliteit meer goed uit. Martin van Vaalen, die duidelijk een maatje te groot was voor Marieke de Lange, kwam eveneens op 3,5 punt. Ook Gennadiy Gelman voegde zich in dat rijtje. Zijn overwinning op Aeron Jung was fraai. In een pionneneindspel offerde hij een pion, wat hem de zege bracht.
Een ander pionneneindspel ontstond in de partij tussen Bertus Groot en Tinus Spriensma. Tinus had eerder goed gestaan, maar Bertus nam zijn tegenkansen waar, pakte voordeel en speelde het pionneneindspel goed uit. Cor Tesselaar heeft nog niet zijn toernooi, maar kwam dankzij een overwinning op Margriet Martensen op 50%. Hij wist de loper van Margriet in te sluiten op f7. Onderin het klassement was er één speler die alleen nog maar had verloren (en een bye gepakt), namelijk Richard Gooijers. Zijn reeks nederlagen eindigde in ronde 5. De extra dubbelpion van Francky van Onacker was in een eindspel met lichte stukken niet genoeg om te winnen: remise.

Ronde 6: Roger kampioen met maximale score

Met de overtuigende score van 6 uit 6 is Roger Mehra winnaar geworden van het 18e Open NSVG Kampioenschap. Een viertal eindigde op anderhalf punt achterstand op de gedeelde tweede plaats.
Roger was al snel klaar. Hij koos voor een tricky variant tegen het Wolgagambiet van Jan Boer, die daar neit goed op reageerde. Roger kon al snel e4-e5 doordrukken en liet Jan op die manier kansloos. Ook de partij om de tweede plaats duurde niet lang. Bij Sergio Harnandan en Jetse Schoffelmeer verwacht je vuurwerk, en het Boedapester gambiet dat Jetse koos leek daar een mooie opmaat voor. Helaas: Sergio koos een rustige bestrijdingswijze, bereikte niet veel en dus besloten de heren al vrij snel het punt te delen. Dat gaf anderen de kans langszij te komen. Piet Konijn deed dat door Martin van Vaalen te kloppen, en Gennadiy Gelman versloeg in de laattse partij van de dag Lucas de Jong in een eindspel met een pion meer.
Ook verderop in het klassement werd nog volop gestreden. Zo koos Richard Gooijers het aloude Evans gambiet om Jeroen Ploeger te verslaan. Jan Spoelstra won zijn laatste partij van Cor Tesselaar en eindigde zo op een gedeeld 7e plaats met 3,5 punt, wat hem de ratingprijs tot 1500 opleverde. Marieke de Lange eindigde daar een halfje achter dankzij haar remise in de slotronde tegen Peter Smit. Daardoor won zij de ratingprijs tot 1300.
Daarmee eindigde het Open NSVG Kampioenschap 2023. Het was wederom een geslaagd toernooi, mede door de aanwezigheid van een aantal deelnemers van buiten de NSVG-kringen. We hopen op een net zo succesvol ONK 2024.


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie