Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

VERSLAG VAN HET INTERNATIONALE TOERNOOI IN BENIDORM (SPANJE)


Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Spaanse Organizaciůn Nacional de Ciegos (Once) werd in de badplaats Benidorm van 4 tot
12 november een internationaal schaaktoernooi gehouden. Aan deze indi-viduele wedstrijd namen onze leden: Louis van Duuren, Jan Van Gelder en Hans Hazenbosch deel, begeleid door Jan Apking, die bij zulke internationale evenementen al menigmaal onze spelers met raad en daad heeft bijgestaan. Naast 11 Spanjaarden, waar onder Burdio, Ariste, Pichel en Lopez, troffen we daar de Zweden Magnusson, Groenberg en Svenson aan. Hongarije was vertegenwoordigd door Nemes en ErŲs. Verder waren er de Fin-Tonteri, de Belgische kampioene Mieke Maekelbergh, de Engelsman Carlin, de Ier Casey, de Fransman Asselineau en de Colombiaan Ortega. Het beloofde dus een pittig toernooi te worden met 7 ronden volgens het Zwitserse systeem. Tijdens een deelnemersvergadering werd a.h.v. Elo-punten een ranglijst samengesteld, die bepalend was voor de indeling van de le ronde. Ook werd er een geschillencommissie gekozen waarin Jan Verboom, die op dit gebied als uiterst bekwaam kan worden gekenschetst, werd benoemd. Dat deze commissie slechts op papier heeft bestaan is een bewijs van de vriend-schappelijke en sportieve sfeer tijdens dit toernooi. De uiterst geschikte accommodatie schafte ons de mogelijkheid onze voorbereidingen en analyses op een schaduwrijk plekje aan de rand van het zwembad te verrichten. De kok van het hotel was er echter de oorzaak van dat we menig aangenaam uurtje met onze Belgische vrienden in restaurants in de omgeving vertoefden. Voor Hans was dit evenement zijn eerste kennismaking met een de gelijk schaak-gebeuren. Zijn gekoesterde wens om met minimaal een Ĺ punt naar huis te gaan,ging in vervulling. Met 1Ĺ punt en een schat aan ervaring werd hij de hekkensluiter van Benidorm. Aanvankelijk scoorden Jan en Louis gelijk met 1Ĺ uit 2, waarbij moet worden opgemerkt dat Jan remise speelde tegen de Zweedse favoriet Magnusson. De eerste twee partijen van Louis telden elk 60 zetten en duurden dan ook 6 uur. In de 3e ronde liep Jan een Ĺ punt uit door een overwinning op Groenberg terwijl Louis remise speelde tegen Lopez.
Via een knappe remise tegen Erůs kwam Jan op 3 uit 4. Louis was met een stukoffer tegen Tonteri iets te optimistisch en bleef op 2 uit 4 staan.
In de vijfde ronde won Jan van Lopez en Louis van de Spanjaard Boch. Vanaf dit moment roken beiden hun kans om bij de eerste acht te eindigen, immers het prijzengeld van 150.000 pesetas werd over de plaatsen 1 t/m 8 verdeeld. Ronde zes bezorgde Louis een remise tegen Carlin, terwijl Jan het onderspit delfde tegen dezelfde Tonteri die in ronde vier Louis de das omdeed. Met
4 uit 6 stond Jan op de 7e plaats en Louis met 3 uit 6 op de lle. Alles kwam dus op de laatste ronde aan, waarin Jan het tegen Ariste en Louis het tegen de Spanjaard EspadiŮa moest opnemen. Na 30 zetten had Jan zijn tegen-stander op de knieŽn, terwijl de tegenstander van Louis in een toch al verloren positie door zijn vlag ging.
E.e.a. gaf Jan met 5 uit 7 recht op een met Tonteri gedeelde 3e plaats, hetgeen hem 17.500 pesetas opleverde. Louis viel met 41 uit 7 ook in de prijzen door met ErŲs, Carlin en Burdio op een gedeelde 5e plaats te ein-digen, hetgeen goed was voor 9.000 pesetas.
Magnusson deelde de le plaats met Nemes wat hen elk 40.000 pesetas opleverde, doch vanwege hogere weerstandspunten werd Magnusson tevens de bezitter van de z.g. Coppa mundial.
We kunnen dus terugzien op een geslaagd toer

Mooi dat gedurende de laatste speeldag samenviel met de 6 dagen durende festiviteiten rond de jaarlijkse viering van "la virgen del sufragio"; een zeer luidruchtig feest, dat zijn oorsprong in 1740 vond. Toen immers voeren vissers uit Benidorm uit om een stuurloos, onbemand schip, dat kennelijk schipbreuk had geleden, naar de kust te brengen. Van hogerhand moest men het schip echter verbranden, omdat men bang was dat de bemanning aan de pest was overleden. Tussen de as vond men een onaangetast houten beeldje van de maagd Maria met haar zoon. Vanaf dat moment had Benidorm er een beschermheilige bij. Tot diep in de nacht is er kermis en trekken optochten met muzikanten door de stad, doch daar slaapt een schaker nog wel doorheen; maar het vuurwerk, dat ons in eerste instantie deed vermoeden dat de eta weer actief was, hield menigeen de laatste twee nachten uit de slaap. Wat zo'n beeldje zoal niet teweeg kan brengen.

Louis van Duuren

Onderwerpen in de rubriek: Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1983 BelgiŽ - Nederland
1983 Dames schaaktoernooi voor vips in Duitsland
1983 Engeland - Nederland
1983 Nederland - Duitsland
1984 Nederland - BelgiŽ
1984 Nederland - Polen
1984 Wedstrijd Rijnland-Westfalen - Nederland
1985 1e Iris toernooi in Polen
1985 Nederland-Duitsland
1986 2 toernooien in 1 weekend
1986 BelgiŽ-Nederland
1986 Wedstrijd Shell - NSVG
1987 2e IRIScup toernooi in Polen
1987 Nederland-Belgiť
1987 Westtfalen-Nederland
1988 Open toornooi in Engeland
1989 Internationaal toernooi in Benidorm (Spanje)
1989 Internationaal toernooi in Dublin (Ierland)
1990 Ierland
1990 jubileumtoernooi Oostenrijk
1991 dbsb rapid toernooi
1993 Verslag van een toernooi in Polen
1994 vierlandentoernooi voor dames
2006 wedstrijd dames tegen Duitsland
2006 wedstrijd heren tegen Engeland
2007 Massakamp Messemaker in Gouda
2009 louis braille toernooi sfeerbeeld
2009 louis braille toernooi technisch verslag
Uitnodiging 110 jaar schaakclub Zeist
Verslag jubileumwedstrijd Zeist-NSVG

Rubrieken in de hoofdrubriek Niet open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Correspondentieschaak
Drielandenwedstrijden voor vips
Individueel Europees kampioenschap schaken voor vips
Ledenweekenden
Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen
Schaakolympiade voor vips
Individueel wereldkampioenschap schaken voor vips
Zeslanden schaaktoernooi

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie