Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

VERSLAG VAN EEN TOERNOOI IN POLEN (1)

Hier volgt alsnog een beknopte informatie over onze trip naar Polen. "Couleur locale" wordt aangebracht in een artikeltje over dit onderwerp, van de hand van Paul Kalberg, die we als begeleider hadden gemobili¨seerd.

Ons team bestond uit vijf schaaklustigen en ťťn begeleider. Ten strijde trokken: Maria v/d Maat, Jan van Gelder, Jos Bloemendaal, Alettin Gundogmus en ondergetekende.
Ons punt van samenkomst was natuurlijk Schiphol, want we hadden gereser¨veerd bij de luchtvaartmij. LOT. Mijn treinreis van Deventer naar Schiphol verliep niet voorspoedig, want door kennelijk een storing op de rails ging mijn trein niet verder dan Amersfoort, wat betekende, wilde ik nog op tijd Schiphol bereiken, ik nog driemaal van trein moest verwisselen. Maar goed, toch nog op tijd; het schaakondernemend team formeerde zich bij de oude Arke-balie en van daaruit werden we, na de luchthavenroutinematige afhandeling, doorgesluisd in het vliegtuig.

Ons vliegdoel was Warschau, waar we na een vlucht van zo'n twee uur, feilloos arriveerden. Ook de afhandeling daar ver¨liep redelijk snel, hoewel toch wat langzamer, dus bureaucra¨ti¨scher, dan de Hollander gewend is.
Onze uiteindelijke bestemming was Olsztyn, maar deze stad konden we die dag niet meer bereiken, daar dit ongeveer 300 km van Warschau verwijderd is; dus werden we voor de nacht onder-gebracht in een prachtig landhuis aan de rand van Warschau. We kwamen daar zo rond half negen aan en werden nog op een uitge-breide broodmaaltijd onthaald.
wat daarna gebeurde, is voor elke rechtgeaarde schaker duide¨lijk: er werd .....
Wij hadden ons reeds met de gedachte verzoend, dat we geen hoge ogen zouden gooien; dit zou door de praktijk ook worden bevestigd. Maar toch hebben we die avond tot ongeveer twee uur een kompetitie snelschaak gespeeld.

De volgende morgen, toen we beneden kwamen, bleek, dat na ons ook nog deelnemers waren gearriveerd, want de eetzaal was al druk bezet met Hongaren en ik dacht Zweden.

Na het ontbijt gingen we per bus richting vliegveld om andere deelne¨mers, o.m. de Duitsers, af te halen en van daaruit toer-den we naar Olsztyn, ons uitein¨delijk onderkomen.

Aankomst: een groot gebouw, bestaande uit veel apartementen, alsmede zieken¨huis, revalidatiecentrum enz. Voor de deelnemers van dit schaak¨toernooi waren ook de benodigde appartementen gereserveerd. Dit waren vrij royale verblijven, bestaande uit een redelijk gemeubileerde grote zitkamer, alsmede toilet, bad- en douche-comfort.

Aangaande het schaken zelf kan ik eigenlijk kort zijn:

Na de opening van het toernooi, dat voor mijn oren vrij gekom-pliceerd verliep, nl. in het Pools met het nodige vertaalde gesproken woord, werd er elke dag een pittige partij schaak gespeeld, waarbij vooral de Russen en Polen excelleerden.

Wij hebben daar ook gevochten als leeuwen en onze huid zo duur mogelijk verkocht, maar ons team kon toch niet meer dan vier punten inzamelen.
Opvallend bij deze toernooien schijnt toch wel te zijn, - deze opmerking hoorde ik ook onlangs over het damesschaakkampioen¨schap - dat de door¨snee schaker achter het bord toch nog sterk visueel is ingesteld, en minder vanuit de hand schaakt.
Ons team is van de acht deelnemende landen op de laatste plaats geŽin¨digd met zes punt.

Op de eerste plaats eindigde Rusland; twee werd Polen 1; drie Hongarije; vier Duitsland; vijf Polen 2; zes Finland en zeven Zweden.

De sfeer in ons team was perfekt. Naast de zware dagtaak hebben we ons toch in de omgeving, en ook in het winkelcentrum van Olsztyn, met opgewekt enthousiasme kunnen verpozen. Vooral de huishoudelijk zorgende hand en het prijsbewust taxerend winkelende oog van Ria strekt tot aanbeveling. Ook onze bege¨leider Paul Kalberg verdient meer dan een kompliment voor zijn onvermoei¨de inzetbaarheid onder alle omstandighe¨den.

J.J. Honing.

VERSLAG VAN EEN TOERNOOI IN POLEN (2)

Internationaal toernooi Olsztyn (POLEN)
13 t/m 19 juni 1993

Al snel was het zover, want ik had hals over kop moeten be¨slissen mee te gaan als begeleider naar Polen.
Met het vliegtuig, mijn eerste vlucht, om nooit te vergeten een echte luchtdoop met de Poolse Maatschappij "LOT".
Zij hadden mijn lot in handen, maar het viel tenslotte nogal mee
vooral omdat Ria goed mijn klamme hand vast hield.

Vrijdagmiddag 11 juni, waren we allen richting Schiphol ver¨trok-ken om omstreeks 6 uur te vertrekken naar Warschau en daar aan te komen rond 8 uur, waarna we een nacht aldaar zouden overblijven in een soort hotel en vervolgens de volgende morgen per bus naar Olsztyn zouden afreizen.
De reis verliep voorspoedig en na een nachtje schaken in het hotel vertrokken we na een stevig ontbijt, vanuit het centrum van Warschau samen met inmiddels aangekomen Hongaren, Duit¨sers, Finnen en Polen naar Olsztyn.
Onderweg verbaasden we ons over wat er zoal te zien was.
Langs de z.g. snelweg zaten eenmaal Warschau uit gereden links en rechts van de weg om de vijftig meter Poolse boeren, te wachten tot er een koper voor hun produkten (tomaten, aardbei¨en, bessen, aardappelen en zo meer) zou komen. Het was werke¨lijk een vreemd gezicht te zien, hoe gelaten zij daar bij hun uitgestalde waren zaten te wachten.
Het werd een lange rit, omstreeks 300 km. en de tocht duurde ruim vijf en een half uur door een steeds mooier wordend landschap wat hier en daar ongerept leek, met prachtige velden rood en blauw van de klaprozen en korenbloemen.
Eenmaal aangekomen werden eerst de kamers opgezocht, werd er uitgepakt en uitgerust van een vermoeiende reis. Daarna de omgeving verkennen, het was inmiddels al avond, een lange rij trappen op onder begeleiding van een inmiddels opgedoken Poolse gids Cezar genaamd, die de weg wel wist naar een aardi¨ge "kroeg". Eenmaal aangekomen hadden we nog net tijd voor ťťn pilsje, want om 10 uur moest de tent dicht. Plaatselijke politiever¨ordening, waarvoor de Polen zeer veel ontzag toonden en wij dus ook maar.
Terug in ons appartement, werd er dus maar weer geschaakt omdat het nog vroeg was onder het genot van een tax-free aangekochte whisky.
De volgende morgen stond na het ontbijt, meteen al de eerste ontmoeting tegen de Zweden op het programma, welke strijd ons al direkt evenveel opleverde, als Jan v. Gelder ons in een wedden¨schap voorspeld had, te weten 2 punten (voor het gehele toer¨nooi).
Dit gaf ons goede moed en er werd dus ook direkt uitgekeken naar de volgende ontmoeting.
Intussen was ons gebleken, dat het eten in Polen toch echt minder is als bij ons in Holland en kwamen we al snel overeen, dat we onze smaak maar eens elders (in een restaurant) moesten beproe¨ven.
Hiervoor moesten we dan wel eerst een reisje per taxi onderne-men naar het centrum, waar iets meer te beleven viel, dan in de direkte omgeving. Tussen haakjes toch maar even een gouden tip voor toekomstige begelei¨ders. Als je groep groter is dan past in ťťn taxi, stuur er dan nooit ťťn vast vooruit als de andere er nog niet is, want dat kan het onover¨komenlijke probleem geven, dat je elkaar niet meer vind in het (ruim begrip) centrum. Gelukkig kwam het toch allemaal weer goed.
De ene na de andere gezellige uitstap volgde tussen de partij-en door (waarover later meer) en we aten in de diverse restau-rants eindelijk eens behoorlijke kost en niet duur.
Voor slechts 1 miljoen zloty at je met acht personen een behoor-lijke maaltijd met een drankje en soms zelfs levende muziek en een dansje. Gezellig. Diverse keren maakten wij daar miljonairs.
Wisseltruc. Het Poolse geld leek eenvoudig om te rekenen, toch was het omdat het zoveel papier opleverde niet eenvoudig en zo kwam het dat op een gegeven moment Jos maar 100.000 zloty van mij ontving voor zijn honderd gulden i.p.v. 1.000.000 ," foutje bedankt".
Jammer genoeg kon hij wel goed tellen en kwam het toch weer goed.

Nu even iets meer over onze schaakpartijen. Wellicht dat er iemand is, die eens zijn partij in dit blad laat afdrukken, zodat ik me hier maar zal beperken tot het opgeven van de eindstand, waaruit blijken mag, dat Jan v. Gelder het nog niet zo slecht had ingeschat.

Eindstand:

1. Rusland met 21,5 punten5. Polen 2 met 13,5 punten
2. Polen 1 met 21 punten6. Finland met 9 punten
3. Hongarije met 18,5 punten7. Zweden met 8 punten
4. Duitsland met 16,5 punten8. Holland met 4 punten

Tussentijds hadden de Polen voor ons nog op woensdag een heerlijk uitstapje in petto. Na een kort busreisje kwamen we in een prachtig bosrijke omgeving, alwaar we een soort barbe¨cue op een open houtvuur aangeboden kregen met de onvermijde¨lijke wodka en zomeer.

Wat de Poolse tournooileiding betreft, was er zeer beslist niets op af te dingen, dit was werkelijk voorbeeldig.

Na een heerlijk vertoeven in het Poolse land, kwam er ook weer een tijd van gaan. Het was iedereen zeer goed bevallen en ik weet zeker dat men er allemaal een goede herinnering aan over heeft gehouden.
Mij lijkt het dan ook een goed idee, dat wij hen hier in Holland ook maar eens moeten onthalen, want dat hebben zij ons zeker gedaan.

Ook onze terugreis was weer af; (wij wederom als laatste in de bus), een zachte landing en weer afscheid nemen. Nogmaals, een onvergetelijke week, waarin ook nog na de slopende partij daags 's avonds intensief en schaakverrijkend werd getraind onder de stimulerende leiding van Jan van Gelder.

Met de hartelijke dank van Ria van der Maat, Alaetin Gundog¨mus, Jan Honing, Jos Bloemendaal, Jan van Gelder en ondergete¨kende,

Paul Kalberg.

Onderwerpen in de rubriek: Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1983 BelgiŽ - Nederland
1983 Dames schaaktoernooi voor vips in Duitsland
1983 Engeland - Nederland
1983 Nederland - Duitsland
1984 Nederland - BelgiŽ
1984 Nederland - Polen
1984 Wedstrijd Rijnland-Westfalen - Nederland
1985 1e Iris toernooi in Polen
1985 Nederland-Duitsland
1986 2 toernooien in 1 weekend
1986 BelgiŽ-Nederland
1986 Wedstrijd Shell - NSVG
1987 2e IRIScup toernooi in Polen
1987 Nederland-Belgiť
1987 Westtfalen-Nederland
1988 Open toornooi in Engeland
1989 Internationaal toernooi in Benidorm (Spanje)
1989 Internationaal toernooi in Dublin (Ierland)
1990 Ierland
1990 jubileumtoernooi Oostenrijk
1991 dbsb rapid toernooi
1993 Verslag van een toernooi in Polen
1994 vierlandentoernooi voor dames
2006 wedstrijd dames tegen Duitsland
2006 wedstrijd heren tegen Engeland
2007 Massakamp Messemaker in Gouda
2009 louis braille toernooi sfeerbeeld
2009 louis braille toernooi technisch verslag
Uitnodiging 110 jaar schaakclub Zeist
Verslag jubileumwedstrijd Zeist-NSVG

Rubrieken in de hoofdrubriek Niet open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Correspondentieschaak
Drielandenwedstrijden voor vips
Individueel Europees kampioenschap schaken voor vips
Ledenweekenden
Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen
Schaakolympiade voor vips
Individueel wereldkampioenschap schaken voor vips
Zeslanden schaaktoernooi

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie