Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

Vierlanden toernooi voor vrouwen.


Op 17 tot en met 21 augustus waren Jan Paalman en ik begelei¬ders van ons vrouwenviertal, dat in Marburg (midden Duitsland) de strijd mocht aanbinden met drie andere teams.
Na een aantal uurtjes stevig doorrijden kwam ik met Jenny en Ria aan in Marburg, alwaar Jan met zijn vrouw Lidy en Bep al lang op ons stonden te wachten.
We kregen een vorstelijk diner aangeboden in een van de be¬roemde eetcafe's in Marburg. Tijdens het diner arriveerde de Spaanse ploeg, terwijl het Duitse team en de Polen er al waren. In de pauze tussen de hoofdmaaltijd en het toetje werd er geloot. Ik trok nummer 4, en hoopte natuurlijk niet dat dat een voorteken voor de eindstand zou zijn. Spanje trok nummer 1 en werd onze eerste tegenstander. Duitsland en Polen mochten elkaar bekampen, waarbij het voordeel van nummer 4 bleek: in de tweede ronde zouden onze tegenstanders (Polen) met dezelfde kleuren moeten spelen als in de eerste ronde en kon ik onze dames dus een beetje helpen met de voorbereiding.

Tegen Spanje (de vervanger van Zwitserland, dat geen vier vrouwen op de been kon brengen) zouden we eigenlijk moeten
scoren, want Polen en Duitsland leken mij persoonlijk een
maatje te groot voor onze speelsters.
Op donderdagmorgen moesten we heel vroeg op. Ontbijt was om 08:00 uur, en de partijen begonnen om 09:00 uur.

nb. De partijen staan in schaakbaak 1994.5 en zijn in dit artikel niet overgenomen.

U hebt intussen de hiervoor afgedrukte partijen van de eerste ronde nagespeeld. Dan weet u dat we dus duidelijk wel kansen hebben gehad om deze match te winnen, maar de spaanse speel¬sters waren iets bedrevener in het spelen van 2 uren bedenk¬tijd voor de gehele partij. Er was dus geen tussentijdse tijdcontrole en als je na twee uur je tegenstander nog niet gemat had, was het gewoon afgelopen en uit.
Nadat het zware werk 's morgens gedaan was, kregen we een warme lunch aangeboden. Ja, die Duitsers houden van lekker eten. 's Middags was er een excursie geregeld. Daarna gingen we warm dineren in hetzelfde restaurant als de dag ervoor.
Daarna terug naar onze mooie flat. Wij hadden een hele verdie-ping tot onze beschikking, met 1 bad, 2 douches (waarvan er eentje koud bleef), en 3 toiletten. 's Avonds gingen we ons geestelijk en mentaal voorbereiden op de grote slag tegen Polen. Aan de hand van de door de Poolse dames gespeelde partijen werden de taktieken uitgestippeld en vooral Bep kon zich goed prepareren.
Vrijdagmorgen weer precies het zelfde als op donderdag. Om 08:00 uur aan het ontbijt zijn. Omdat niemand een wekker bij zich had, moest ik dus om half acht iedereen wekken, hetgeen dus betekende dat ik daarvoor al wakker moest zijn. Best wel moeilijk!
Om negen uur begon dan de match met Polen. En dit is wat onze vrouwen produceerden:

Een heel fraaie remise voor Bep, die haar studie van bijna twee uren op de avond ervoor dus beloond zag. Het is niet niks om de voormalige wereldkampioene op remise te houden.
In de andere partijen waren we er eigenlijk nauwelijks aan te pas gekomen. Daarvoor was het niveau verschil toch wel iets te groot. De vrijdag had weer hetzelfde soort programma als de
donderdag: warme lunch, excursie en warme avondmaaltijd in weer een fraai etablissement in de stad. Daarvoor werd Bep met een taxi uit de flat opgehaald, want Marburg is nogal bergach¬tig gelegen en de wandelexcursie had Bep maar overgeslagen. Helaas hadden de Duitsers in de tweede ronde een reser¬ve
spee¬lster ingezet, waardoor het moeilijk werd om ons op de Duitse taktiek voor te gaan bereiden. Daar hebben we dan ook maar geen tijd aan verspild en zijn 's avonds nog even de stad Marburg in geweest.

Op zaterdag moesten we wederom zeer vroeg op. Het toernooi was niet echt gericht op het schaken, want de beste partijen speelt men toch 's middags! Voor de Duitsers waren het onder¬linge contact en de uitstapjes belangrijker dan de wedstrij¬den. Men had zelfs in de eerste ronde geen wedstrijdleider in de zaal en toen Herr Beutelhoff tijdens de tweede ronde er wel was, bleek hij blind te zijn, zodat hij in geval van ongelijke stelling erg moeilijk zou kunnen helpen. De taak van de wed-strijdleider werd dan ook voor het merendeel volbracht door de aanwezige teamleiders. Tegen Duitsland kregen we ongekende mogelijkheden. Speelt u de volgende vier partijen dus beslist na.
Op zaterdagmiddag was er een rapidtoernooi georganiseerd tussen enkele visueel gehandicapte heren uit Marburg en omge¬ving en de vier damesteams. De uitslagen zijn mij niet bekend, daar ik die middag heb gebruikt om voor alle teamleiders een floppy met alle partijen van het toernooi samen te stellen. U kunt zo'n floppy met de 24 partijen ook bij mij bestellen.
Daarna was er een in plaats van het warme avondmaal een barbe-cue met braadworsten, karbonaden en diverse salades.
Uit de kunst. Ja, aan dit toernooi houd je wel een paar kiloo-tjes over! Tijdens de barbecue overhandigden wij namens de nederlandse ploeg een zestal halve liters Berenburg aan de organisatie. Die werden meteen ook maar met alle aanwezigen soldaat gemaakt.
's Avonds zijn Jan en ik nog even met de Spaanse ploeg naar een disko cafe geweest. Het aanwezige publiek vond dat Jan veel grijze haren had, maar dat verstonden we natuurlijk niet. Ons team bleef in de flat gezellig een portje drinken.
Op zondag konden we uitslapen, maar niet heus. Het ontbijt was om ... 08:00 uur. Daarna was het tijd om afscheid te nemen van de andere teams. Om 10:00 uur vertrokken we met de twee auto's richting Nederland, met bij ons de Spaans/Duitse tolk, die ook nog Engels en een beetje Nederlands sprak en naar een kennis in Amsterdam wilde.
Via Ria en Jenny heb ik haar om 19:00 uur in Amsterdam afgele-verd. Ria spreekt intussen voor een Spaanse verstaanbaar Nederlands en Jenny kon haar lessen Spaans ook een beetje in praktijk brengen.

De eindstand van het toernooi:
1 POLEN (6 mp 11 bp)
Teresa Debowska 1 ½ 1 = 2½
Krystyna Perszewska ½ 1 1 = 2½
Jozefa Spychala 1 1 1 = 3
Janina Malcer 1 1 1 = 3
2 DUITSLAND (4 mp 6½ bp)
Hannelore Kübel 0 0 ½ = ½
Elisabeth Fries ½ 1 1 = 2½
Monika Traub 0 ½ = ½ (2)
Rita Rupp 0 1 1 = 2
Brigitta Pelz 1 = 1 (1)
3 SPANJE (2 mp 4 bp)
Conchi Salas 0 1 0 = 1
Esmeralda Sanchez 1 0 0 = 1
Dolores Soriano 1 0 0 = 1
Dolores Soriano 1 0 0 = 1
4 NEDERLAND (0 mp 2½ bp)
Bep Suyk 1 ½ ½ = 2
Jenny Hencke 0 0 0 = 0
Ria van der Maat 0 0 ½ = ½
Lidy Paalman 0 0 0 = 0

Zelfs als we die wedstrijd tegen Duitsland gewonnen zouden hebben (dus als Jenny niet in totaal gewonnen stand door haar vlag was gegaan en Ria het mat in twee had gevonden in plaats van de remise te geven) dan waren we nog als vierde geeindigd. Maar dan wel met evenveel matchpunten als de nummers 2 en 3. Duitsland had dan een bordpuntje meer gehad en van Spanje hadden we de onderlinge match verloren. U ziet het, we hebben niet echt alles kansloos verloren! Lidy gaat zich na dit toernooi serieus op de schaakstudie storten. Past u dus maar op!

Welk land wil het volgende vrouwen vier landen toernooi gaan organiseren ???? Wij willen wel naar Spanje!

Rob van Aurich

Onderwerpen in de rubriek: Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1983 België - Nederland
1983 Dames schaaktoernooi voor vips in Duitsland
1983 Engeland - Nederland
1983 Nederland - Duitsland
1984 Nederland - België
1984 Nederland - Polen
1984 Wedstrijd Rijnland-Westfalen - Nederland
1985 1e Iris toernooi in Polen
1985 Nederland-Duitsland
1986 2 toernooien in 1 weekend
1986 België-Nederland
1986 Wedstrijd Shell - NSVG
1987 2e IRIScup toernooi in Polen
1987 Nederland-Belgié
1987 Westtfalen-Nederland
1988 Open toornooi in Engeland
1989 Internationaal toernooi in Benidorm (Spanje)
1989 Internationaal toernooi in Dublin (Ierland)
1990 Ierland
1990 jubileumtoernooi Oostenrijk
1991 dbsb rapid toernooi
1993 Verslag van een toernooi in Polen
1994 vierlandentoernooi voor dames
2006 wedstrijd dames tegen Duitsland
2006 wedstrijd heren tegen Engeland
2007 Massakamp Messemaker in Gouda
2009 louis braille toernooi sfeerbeeld
2009 louis braille toernooi technisch verslag
Uitnodiging 110 jaar schaakclub Zeist
Verslag jubileumwedstrijd Zeist-NSVG

Rubrieken in de hoofdrubriek Niet open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Correspondentieschaak
Drielandenwedstrijden voor vips
Individueel Europees kampioenschap schaken voor vips
Ledenweekenden
Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen
Schaakolympiade voor vips
Individueel wereldkampioenschap schaken voor vips
Zeslanden schaaktoernooi

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie