Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

HET EERSTE WERELDKAMPIOENSCHAP SCHAKEN VOOR VISUEEL GEHANDICAPTE DAMES.


Plaats van handeling was Bad Liebenzell (tussen Karlsruhe en Stuttgart) van 13 tot en met 20 september. Tien schaaklanden die u aantreft in de eindrangschikking hadden hun nationale schaaktop naar dit heerlijke kur-ort gestuurd. En ik kan u vertellen dat we zo'n kur-ort nodig hebben gehad om het heen en weer geslingerd worden tussen teleurstelling en blijdschap te kunnen verwerken. Gelijk al de eerste wedstrijddag werden we geconfronteerd met de harde wedstrijdmentaliteit van de Zweedse speelster Frojse en haar begeleider. Anni Arts had mij te kennen gegeven dat zij met nog 12 minuten bedenktijd op de klok wilde afbreken. Met de wedstrijdleider ben ik toen naar de twee dames gegaan die onder toezicht van de heer Lang bevestigden dat de 40 zetten waren uitgevoerd. Ik beschouwde de verklaring van de beide dames die 40 zetten te hebben gedaan onder toezicht van de wedstrijdleider als een tijdcontrole en wilde overgaan tot het bijwerken van de notitieformulieren volgens artikel 11,7 van het fide-reglement. Het zekere voor het onzekere dus, omdat de beide speelsters rondom de 30ste zet een vluchtig contact hadden gehad over hoeveel zetten er gespeeld waren en ik daaruit destilleerde dat daar misschien onenigheid over bestond. Dit verzoek werd niet ingewilligd, erger nog, er werd ons, nadat de Belgische begeleider (wat had die hier nu mee te maken?) contact had gehad met de hoofdscheidsrechter, te kennen gegeven dat er niet afgebroken kon worden voordat de volledige speeltijd was afgelopen (na 4 uur spelen dus). Dat betekende wachten met Anni's afgegeven 41e zet Td2 al op het bord.
Toen Anni's vlag viel, werd de Zweedse speelster van het bord weggehaald en deelde Herr Lang ons mede dat de partij verloren was wegens tijdsoverschrijding, geconstateerd door de Belg (hoe hij dit wist mag joost weten).
Wij hebben toen een officieel protest ingediend tegen deze gang van zaken dat afgewezen werd. Nog een redmiddel restte ons: de geschillencommissie. Maar ook hier bleek na bijna een uur discussiŽren dat er niets haalbaar was. Er werd ons wel verteld dat het niet mogen afbreken een foutieve beslissing van de scheidsrechter was, maar dat de partij dan ook verloren zou zijn verklaard, wegens tijdsoverschrijding. Daar zaten we dan met onze ups en downs van de eerste dag.
Verlies Anni tegen Frojse, maar daarentegen een prachtige remise van Mieps tegen Rupp, die alleen maar van zo'n toernooistart gedroomd had; een klinkende overwinning van Jenni tegen Gailans; verlies weliswaar van Bep tegen Debowska maar dat is toch geen schande tegen een ongeslagen wereldkampioene. Einde van een opwindende toernooidag, die ik wat uitgebreid (volgens sommigen misschien wel te uitgebreid) heb beschreven, maar ik wilde de beginsfeer zo goed mogelijk weergeven, want dit was wel het startpunt van waaruit de speelsters de energie moesten opbrengen als groep en ook ieder voor zich terug te komen.
Het was dan wel een persoonlijk kampioenschap, maar de onderlinge band en de wijze waarop met elkaar meegeleefd werd, was voortreffelijk te noemen.
De tweede ronde moest Jenni het tegen Spychala opnemen, die zij in hevige tijdnood wist te brengen en wegens tijdsoverschrijding wist te winnen. Tijdens deze partij moest ik de wedstrijdleiding overtuigen van het feit dat een onreglementaire zet gedaan door de Poolse in haar eigen tijd moest worden hersteld, een hard gelag in tijdnood, maar ook wij waren inmiddels doorgedrongen van het feit dat we niet op een gezellige klaverjasavond terecht waren gekomen maar op een WK-schaken waar bestaande Fide-regels nageleefd dienden te worden.
Mieps moest het opnemen tegen de sterke Jeraj en moest het onderspit delven; Bep liep over Gailans heen en Anni, nog niet geheel hersteld van de teleurstelling van de dag ervoor moest voor de tweede keer in het stof bijten tegen Wang.

De derde ronde werd Janni's bliksemstart (2 uit 2) tot staan gebracht door Perszewska; Bep, doordrongen van het feit dat Spychala in moeilijke stellingen besluiteloos werd, maakte daar handig gebruik van en bracht Spychale eveneens in tijdnood en ook Bep won door tijdsoverschrijding.
Mieps moest zich na 39 zetten gewonnen geven tegen de taaie Zipko en Anni, zeer gebrand op het behalen van haar eerste punt, zorgde voor de kortste partij tijdens het hele toernooi en versloeg Gailans na 11 zetten.

In de vierde ronde deden zich na vier uur spelen geen verrassingen voor (zie uitslagen vierde ronde). Tijdens deze dag zat het venijn in de staart. Bep had een afgebroken partij tegen Maeckelbergh (BelgiŽ). Bep had 1 pion minder in een stelling waarin verder alleen nog lopers van ongelijke kleur op het bord stonden. Tijdens de analyse na het afbreken werd al snel een remisevoortzetting gevonden, die in de hervatting dan ook al snel op het bord kwam. Remise-aanboden van Bep werden afgeslagen en de Belgische coach gaf mij te kennen dat er afgesproken was door te spelen totdat Bep gezien haar leeftijd door vermoeidheid een fout zou maken. Omdat er de volgende dag geen gelegenheid was voor een derde hervatting, moest er dus die dag een beslissing vallen, doorspelen dus tot 12 uur 's avonds zonder verdere pauze. Na een protest aangetekend te hebben werd overeengekomen door de Belgische coach en ondergetekende dat er toch na de 60e zet zou worden afgebroken, om de Belgische speelster ervan te overtuigen dat remise de enige juiste uitslag zou zijn.
Even daarna sloeg het noodlot toe. Bep verwisselde een koningszet met een loperzet en kon onmiddellijk opgeven. Ontgoocheling alom.

De 6e ronde leverde wat de uitslagen betreft geen verrassingen op. Alleen Spychala viel op door haar speelwijze. Voor de derde keer lootte zij een Nederlandse speelster en had zich dit keer tegen Anni voorgenomen niet in tijdnood te komen. Zowel in de ronde als de laatste speelde zij vastberaden en zelfbewust met als gevolg dat Anni tegen een herboren Spychala het onderspit moest delven.

De 7e ronde werd een glorieus sluitstuk. Na zes ronden was ieder voor zich doordrongen van het feit dat een Poolse verzekerd was van de wereldtitel.
Alleen welke Poolse zou het worden: Debowska of Perzewska. Een fantastische machtspositie hadden daarin Bep en Jenni. Want wanneer Bep en Jenni beiden zouden verliezen, zou Perszewska wereldkampioene worden. Maar wanneer Jenni, die op papier tegen de Hongaarse Denes zou moeten kunnen winnen, zou scoren dan was Debowska wereldkampioene. Na anderhalf uur spelen had Bep een stelling op het bord die positioneel de voorkeur verdiende. Bep pleegde een meesterzet door, via de coach met de wedstrijdleider als tussenpersoon te laten informeren naar de bordpositie van "Frau Denes und Frau Hencke". Zij kon verzekerd worden van het feit dat Jenni "Leichte initiatieve" had. Bep die de hele ochtend zelfverzekerd en doortastend haar zetten had uitgevoerd, bood remise aan, hetgeen onmiddellijk werd aanvaard. Daarmee wist zij zich verzekerd van een plaats bij de eerste vijf. Jennie maakte haar werk keurig af; Anni deed de stelling van Gratwohl in een ruÔne veranderen en Mieps deed wat niemand voor mogelijk had gehouden. Zij moest het opnemen tegen de taaie Projse, de tegenstandster van Anni uit de 1e ronde. Mieps verloor in de opening een stuk, maar vocht terug, en na 26 zetten kon de Zweedse opgeven met mat in 2 in het vooruitzicht. Mieps maakte voor ons allen goed, wat er in de 1e ronde fout was gegaan en eindigde hiermee op de 16e plaats met evenveel weerstandpunten als Zipko, de nummer 10 in de eindrangschikking. Een topdag dus, 3 1/2 uit 4.
De heilzame werking van de aanwezigheid van de familie Bestman (!?), die de avond ervoor was aangekomen? Als dat de toverformule is, zit Martien Boerefijn goed in Modkou.

Al met al een geslaagd toernooi met duidelijke perspectieven naar het volgende wereldkampioenschap. De voorbereidingen hiervoor zijn vandaag begonnen. De Polen zijn gewaarschuwd.

JOOP VAN APELDOORN

EINDRANGSCHIKKING

Wereldkampioenschap schaken voor visueel gehandicapte dames gehouden van 13 tot 20 september 1986 te Bad Liebenzell,
West-Duitsland.

NAAM LAND Punten Buchholz
1. Debowska Polen 6,5 31
2. Perszewska Polen 6,0 30
3. Maeckelbergh BelgiŽ 4,5 30,5
4. Kubel W.-Duitsland 4,5 30
5. Suyk Nederland 4,5 28,5
6. Jeraj JoegoslaviŽ 4,0 29
7. Ahrendt W.-Duitsland 4,0 25,5
8. Rupp W.-Duitsland 4,0 23
9. Spychala Polen 4,0 23
10. Zipko Oosterijk 4,0 21
11. Hencke Nederland 3,0 16,5
12. Wang Zwitserland 3,0 26
13. Arts Nederland 3,0 16,5
14. Fluehler Zwitserland 2,5 24,5
15. Gratwohl Zwitserland 2,5 23
16. Fontein Nederland 2,5 21
17. Pelz W.-Duitsland 2,5 20
18. Denes Hongarije 2,5 19
19. Frojse Zweden 2,0 20,5
20. Gailans Engeland 0 20,5

Onderwerpen in de rubriek: Individueel wereldkampioenschap schaken voor vips


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1985 junioren 1e wk
1986 1e wk schaken voor dames met 4 nsvg leden
1986 verslag zesde wk
1987 3e Wk schaken voor junioren (1) bronzen medaille voor nsvg lid
1987 3e Wk schaken voor junioren (2)
1989 Verslag wk dames
1989 Wk junioren
1990 verslag
1993 3e wk schaken voor dames
1998 Brneo verslag
2003 verslag junioren wk
2005 Eindstand wk junioren
2005 Utnodiging wk junioren
2005 Verslag wk junioren
2005 Verslag2 wk junioren
2005 Verslag3 wk junioren
2005 dames_uitnodiging
2006 india
2010 partij_sergio
2010 verslag
2014 info en uitnodiging
2011 schaken voor vip junioren
2013 Uitnodiging wk schaken voor vips (dames en jeugd)
2013 verslag wk schaken voor junioren
2014 Uitnodiging
2014 schaken voor vips aanmelden kan nog
2013 junioren Schaaktechnisch verslag
2014 schaken voor vips - eindstand
2014 Uislagen en partijfragmenten
2015 Uitnodiging 9e wk schaken voor junioren

Rubrieken in de hoofdrubriek Niet open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Correspondentieschaak
Drielandenwedstrijden voor vips
Individueel Europees kampioenschap schaken voor vips
Ledenweekenden
Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen
Schaakolympiade voor vips
Individueel wereldkampioenschap schaken voor vips
Zeslanden schaaktoernooi

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie