Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

Verslag van het wk schaken 2010 in Belgrado

Heenreis en Ronde 1


http://chess-belgrade.com en http://chess-results-com
Na een voorspoedige reis van Amsterdam naar Belgrado, werden we afgehaald door de organisatie op het vliegveld. Na aankomst in het hotel een gezellig gehad met een korte wandeling door het centrum van de stad.
De volgende middag werd om 12.00 uur het toernooi officeel geopend, met talrijke mensen van de pers, ministerie van Sport en de burgemeester van de stad, die allen een korte toespraak hielden. Na ruim een uur en een kwartier werd de paring voor de 1e ronde bekend gemaakt. Er doen 117 mensen mee uit veel verschillende landen, zoals Zuid-Afrika en Colombia. Toch zijn er voornamelijk Oost-Europese landen. Zoals verwacht zou dit voor ons geen gemakkelijke opgave worden. Sergio speelde met zwart tegen Milorad Vullin (2079) uit het thuisland en behaalde een mooie overwinning na een torenoffer. Pieter speelde met zwart tegen Manfred Heinich (2103) en kwam in een benoni-stelling terecht. In het middenspel nam de tegenstander een paardoffer aan, waardoor Pieter een koningsaanval kreeg. Heinich verdedigde dit niet geheel correct, en won dit stuk met een mataanval terug. Even later besloten beide spelers tot een remise. Jan, Alaettin en Ron speelden ook allen tegen een sterkere tegenstander en moesten na enige tijd capituleren.
Na deze kleine successen van Pieter en Sergio, die beide in Oranje t-shirts speelden, zijn we dit gaan vieren in de stad, in de wetenschap dat beide het in de 2e ronde iets zwaarder zullen krijgen. De drie anderen gaan proberen om van de nul af te komen

Ronde 2, 3 en 4


Na een goede nachtrust zijn we eerst ís ochtends de stad wezen verkennen. Na een lekkere wandeling hebben we wat koffie gedronken en ons rustig geprepareerd voor de 2e ronde. In deze ronde zouden alle spelers een zware kluif krijgen. De doelstelling om van de nul af te komen werd niet gehaald. Dit werd heel duidelijk tot uiting gebracht met 5 nullen tot gevolg, ook Sergio en Pieter verloren helaas. Allemaal wel aardig gespeeld, maar geen punten. ís Avonds besloten we om iets in de stad te gaan eten en daarna nog een lekker terrasje opgezocht om de teleurstelling te verwerken.

Op zaterdag zou de grote ommekeer moeten komen. Jan, Alaettin en Ron hebben allen iets minder zware tegenstanders en nu een kans om van de nul af te komen. Voor Pieter en Sergio misschien kans om weer iets te stijgen in het toernooi.


Jan Boer won zijn eerste partij van dit toernooi van de Turk Ozceyhan. Ron en Alaettin moesten helaas weer genoeg nemen met een nederlaag, alhoewel Ron met een kwaliteit achter nog wel een koningsaanval had, maar dit niet kon uitbuiten en alsnog verloor. Pieter speelde een gewonnen partij, deed 1 verkeerde zet en kon direct opgeven. Sergio tenslotte pakte zijn 2e punt van het toernooi door met zwart van de ServiŽr Petrovic (2049) te winnen.

Op zondag werd de 4e ronde gespeeld en hierin kwam Sergio na 15 zetten remise overeen tegen Yumabekov uit Kazachstan. Jan Boer heeft de stijgende lijn te pakken en wist de Zweedse Patrick Berggren (1924) op remise te houden, later zou de paring uitwijzen dat hij in ronde 5 tegen de broer Marcus Berggren moet aantreden. Alaettin speelde een leuke partij tegen de Zuid-Afrikaan Lucas Melvyn Andre en haalde zijn eerste halfje van dit toernooi. Pieter trof de Kroaat Began en moest helaas weer het hoofd buigen. Ron speelde op het laatste bord (60) met zwart tegen Lacmanovic uit Montenegro. Hij kreeg zijn geliefde franse doorschuifvariant op het bord en na stukverlies van zijn tegenstander en een sterk loperpaar, wist hij dit bekwaam uit te spelen.

ís Avonds hebben we nog wat gekaart en gedronken om te vieren dat nu iedereen van de nul af is.

Ronde 5, 6 en 7

Op maandag, de laatste dag voor de rustdag, werd de 5e ronde gespeeld. Sergio speelde met wit tegen de Poolse Anna Stolarczyk en werd langzaam weggeschoven. Jan speelde dus tegen de jongere Berggren en wist knap te winnen. Alaettin en Pieter behaalde beide een nette remise. Ron tenslotte verloor van de Montengrijn Blagojevic.

ís Avonds was het tijd om de verjaardag van Pieter te gaan vieren en zijn we uit geweest in een disco Blaywatch, dat bij de rivier op een van de vele partyboten is gevestigd. Het werd een zeer geslaagde avond met veel mooie Servische dames en leuke muziek.

Na een zeer korte nachtrust was het de volgende dag (de rustdag) tijd voor een excursie. We hebben een boottocht gemaakt over de Donau en de Sava. Tijdens de tocht werd er van alles verteld over Belgrado en het ontstaan van de stad.

ís Middags na de boottocht was ieder vrij om zijn tijd naar eigen keuze in te delen en gingen velen nog een paar uurtjes slaap inhalen.

Donderdag was het alweer tijd voor ronde 6. Sergio en Jan verloren beide vrij kansloos van sterke tegenstanders Johansen en Kochanov. Pieter en Alaettin verloren beide ook. Ron wist als enige nog een halfje te scoren door middel van een snelle remise tegen de Bosnier Bjelanovic. Na de partijen bleek de paring 3 keer een Nederland Ė Duitsland op te leveren voor ronde 7.

ís Avonds na het eten was er een klokdemonstratie in de schaakzaal. Hier werd een digitale klok, die met een speciaal kastje ook bruikbaar is gemaakt voor blinde schakers. Er werd geshowd hoe deze klok werkt en hoe je de tijd kunt aflezen en dat je kunt horen wie er aan zet is. Deze Silverclock is een stap voorwaarts in de ontwikkeling van een aangepaste digitale schaakklok.

Na deze ronde zijn we nog maar een keertje naar de disco geweest. De club waar we de eerste keer waren geweest was helaas dicht, maar ook in deze club was de muziek goed en smaakte het Helen Bier erg lekker.

In Ronde 7 op vrijdag bleek de disco goed verwerkt. Alaettin had een bye en kreeg een gratis punt. Sergio had een zeer snelle winstpartij tegen Krishna uit India en ook Pieter en Ron (beide tegen Duitse tegenstanders) wonnen heel fraai. Jan tenslotte verloor als enige zijn partij tegen de Duitser Schellmann, zodat de landen wedstrijd 2-1 in ons voordeel uitviel. De paring voor de 8e ronde leverde een Nederlands onderonsje tussen Ron en Jan op.

Na deze zeer goede 7e ronde zijn we in een goed Italiaans restaurant, met zeer lekkere Servische wijn, uit eten geweest. Het eten was erg lekker en de bediening zeer goed, zodat we met een voldaan weer terug naar het hotel gingen.

Ronde 8 en 9 + de terugreis

In de 8e ronde op vrijdag, de voorlaatste ronde, speelde Sergio met zwart tegen de Spanjaard David Garcia Zanoletty (weer 2030) en behaalde hij een remise. Op tafel 49 werd een Nederlands onderonsje gespeeld tussen Ron en Jan, waarbij Jan beter stond, echter op de 31e zet ging hij door zijn vlag, zodat Ron alsnog aan het langste eind trok. Alaettin verloor van de sterke Fin Kari Holmela. Pieter tenslotte behaalde nog remise tegen Salamun uit het thuisland.

Vrijdagavond zijn we in het hotel gebleven, aangezien de laatste ronde al om 9.00 uur zou starten. We hebben nog wat spelletjes gekaart en een lekker glas Helen bier gedronken.

Zaterdagochtend om 9.00 uur begon ronde 9. Erg vroeg als je al 8 ronden om 15.00 uur hebt gespeeld. Sergio, niet geheel fit, verloor helaas van de Macedonier Dimov (1995). Alaettin, die vandaag alweer zou vertrekken richting Turkije en dus niet de gehele ronde aanwezig kon zijn, had het geluk dat zijn tegenstander niet kwam opdagen en kreeg zodoende een gratis punt. Ron verloor nog vrij kansloos van de Roemeen Carapit (1842). Jan revancheerde zich door van de Zuid-afrikaan Melvyn Lucas te winnen. Dit gebeurde doordat er bij Melvyn een verkeerde stelling op het bord stond en hij hierna direct opgaf. Pieter verloor in de laatste ronde nog snel van de Turk Ozceyhan.

In de top was het ook nog spannend de laatste ronde. Yuri Meshkov (Rus, 2398) deelde snel de punten met Sergey Krilov (Rus, 2359). Hieraan zou hij genoeg hebben om de nieuwe wereldkampioen te worden. De Pool Piotr Ducaczewski (2319) won van zijn landgenoot Jacek Stachanczyk (2267) en werd 2e. Sergei Smirnov (Rus, 2309) won in de laatste ronde nog van zijn landgenoot Rustam Kazimov (2171), zodat hij nog 3e werd.

ís Middags was de officiŽle sluiting van het toernooi en werden er weer vele toespraken gehouden. Ook kregen de beste 3 alle drie een beker en een medaille.

ís Avonds zijn we nog een keer lekker wezen eten bij de Italiaan en keerden we voldaan weer terug naar het hotel.

Zondagochtend vroeg om 7.00 werden we opgehaald door 2 taxiís om naar het vliegveld te gaan en de reis huiswaarts te aanvaarden. Na een soepele vlucht waren we rond 12.00 weer op Nederlandse bodem.

Uiteindelijk kunnen we terugkijken op een zeer leuk en geslaagd toernooi. Sergio behaalde 4 punten. Ron en Jan uiteindelijk 3,5. Alaettin 3 en Pieter moest helaas genoegen nemen met 2,5 punt.

Onderwerpen in de rubriek: Individueel wereldkampioenschap schaken voor vips


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1985 junioren 1e wk
1986 1e wk schaken voor dames met 4 nsvg leden
1986 verslag zesde wk
1987 3e Wk schaken voor junioren (1) bronzen medaille voor nsvg lid
1987 3e Wk schaken voor junioren (2)
1989 Verslag wk dames
1989 Wk junioren
1990 verslag
1993 3e wk schaken voor dames
1998 Brneo verslag
2003 verslag junioren wk
2005 Eindstand wk junioren
2005 Utnodiging wk junioren
2005 Verslag wk junioren
2005 Verslag2 wk junioren
2005 Verslag3 wk junioren
2005 dames_uitnodiging
2006 india
2010 partij_sergio
2010 verslag
2014 info en uitnodiging
2011 schaken voor vip junioren
2013 Uitnodiging wk schaken voor vips (dames en jeugd)
2013 verslag wk schaken voor junioren
2014 Uitnodiging
2014 schaken voor vips aanmelden kan nog
2013 junioren Schaaktechnisch verslag
2014 schaken voor vips - eindstand
2014 Uislagen en partijfragmenten
2015 Uitnodiging 9e wk schaken voor junioren

Rubrieken in de hoofdrubriek Niet open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Correspondentieschaak
Drielandenwedstrijden voor vips
Individueel Europees kampioenschap schaken voor vips
Ledenweekenden
Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen
Schaakolympiade voor vips
Individueel wereldkampioenschap schaken voor vips
Zeslanden schaaktoernooi

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie