Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

ZESLANDEN TOERNOOI ZWITSERLAND 1999: EEN BELEVENIS


Op 6 januari 's morgens vroeg vertrekken we met z'n zessen naar het Berner Oberland in Zwitserland: de schakers Jan Boer, Martien Boerefijn, Pieter Couwenberg en Jan van Gelder en als begeleiders René Buisman en ikzelf (Margreeth Menkveld).
Bestemming is Saanen, een klein dorp vlak bij de chique wintersportplaats Gstaad, waar het Zeslandentoernooi 1999 wordt gehouden. De treinreis zal twaalf uur gaan duren, met drie overstappen. Een hele zit, maar met z'n zessen is het goed te doen; eindeloos schaakproblemen analyseren en openingen doornemen tot ik geen zet meer kon horen, cryptogrammen oplossen, naar buiten kijken, ons zenuwachtig maken over de overstappen. De treinen werden steeds primitiever, van de zeer comfortabele internationale trein met romantisch restaurant tot het krakend bergtreintje zonder conducteur. Jammer dat het donker wordt zodra we in Zwitserland zijn; ik had graag gelijk de besneeuwde bergtoppen willen zien.

Om half acht 's avonds komen we op het eindstation aan en de hotelbus die ons zal afhalen staat al klaar. Met 5 minuten zijn we ter plekke. Ons onderkomen voor de komende 5 dagen is hotel Solsana, een opleidings en vakantiecentrum van de Zwitserse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden. Een prachtig hotel, dat vijf jaar geleden voor + 35 miljoen gulden helemaal is verbouwd en aangepast. Je weet niet wat je ziet, hoort en voelt. Sprekende liften, overal braille aanduidingen, een prachtige maquette van het gebouw en van elke verdieping apart, een bibliotheek met boeken, bandjes, cassetterecorders, vergrotingsapparaten en sprekende computers, een aangepaste kegelbaan, een hondendouche, een geheel gemarkeerd wandelpad door het bos van ongeveer 2 km, tandemverhuur, boodschappenservice, mogelijkheid voor begeleiding bij wat je maar wilt en heel vriendelijk en goed ingewerkt personeel. Martien en ik hebben een prachtige grote kamer met een enorm balkon met ligstoelen (waar we nog even op hebben liggen zonnen) en een adembenemend uitzicht op het dal en de hoge bergen eromheen. Werkelijk heel bijzonder.

In de wintertuin van het restaurant staat de 'Hollandse tafel' voor ons gedekt. Na het diner begint de openingsbijeenkomst. Er is een welkomstoespraak, Zwitserse jodelmuziek, een drankje van het huis en Zwitserse driekoningenkoek (6 januari!), die we niet lekker vinden. Elk team wordt gevraagd zich voor te stellen. Dat is leuk, dan weet je of er nog oude bekenden zijn en tegen wie je moet spelen.
We gaan vroeg naar bed, want morgen om half negen begint de eerste ronde.

De volgende ochtend. Aan het ontbijt is de sfeer gespannen. De spelers zien tegen de eerste partij op. Zelfs het uitgebreide ontbijtbuffet met croissantjes, muesli, vruchten, Zwitserse kaas, jus d'orange en nog veel meer kan de schakers niet afleiden. Ik geniet er van.
Tijdens het schaken wandel ik naar het dorpje Saanen om geld te pinnen en wat boodschapjes te doen. Een heel steil pad met sneeuw en ijs bedekt. Best eng. Als ik terugkom zitten Jan en Jan wat bedrukt in de hal: verloren. Pieter heeft op het eerste bord gewonnen. Knap gedaan. Martien verliest uiteindelijk ook. Tijdens het eten spreekt René iedereen moed in voor de partij van de middag. Lijkt me best moeilijk. Je hebt de ene partij nog maar net verwerkt of je moet je weer instellen op de volgende.

Na de middagpartij weer een lekkere maaltijd. Daarna gaan we met z'n vijven kegelen. Best leuk, maar de ballen zijn erg zwaar en het is niet zo makkelijk om een mooie zwaai te maken zodat de bal door het midden rolt. René wint met grote overmacht.
Daarna nog even cryptogrammen en dan naar bed.

De volgende ochtend wordt er weer geschaakt en 's middags is er een excursie. Met een postbus wordt het hele gezelschap naar Lauenen gebracht, een dorpje hogerop in het dal. Daar staan zeven arresleeën op ons te wachten. Met rinkelende bellen, dampende paarden en ingepakt in dekens maken we een prachtige tocht door het besneeuwde landschap. Als er even niet genoeg sneeuw ligt pompt de koetsier snel de slee omhoog en komen er luchtbanden tevoorschijn. Het meest spectaculair is het als de paarden in draf de heuvel afgaan. Je moet je dan echt goed vasthouden.
De laatste 10 minuten gaat het vies regenen en verkleumd stappen we weer in de bus. Die brengt ons naar de kerk van Saanen. Een heel mooi oud kerkje met een prachtig orgel. De regionale organist is aanwezig. Hij is zwaar slechtziend en werkt ook als masseur in Solsana. Hij vertelt over het ontstaan en de werking van het orgel en speelt een aantal stukken. Mooi, en gelukkig niet te lang, want de bankjes zijn hard.

Daarna gaan we met de bus naar huis. Eten en daarna even ontspannen. Om half negen begint de vierde ronde!

De volgende ochtend wordt de laatste ronde gespeeld. Iedereen is opgelucht als het voorbij is. Nederland heeft op dit toernooi niet zo heel goed gespeeld, en een vijfde plaats is een beetje teleurstellend. Maar toch heb ik het gevoel dat de spelers en René niet helemaal ontevreden zijn.

Na het middageten hebben we 'vrij'. Wie wil kan door het hotelbusje naar Saanen gebracht worden om wat te winkelen. Met vier Nederlanders en een aantal anderen gaan we mee. Saanen is maar klein, en al snel belanden we in een plaatselijk café. Het Belgische team schuift bij ons aan, en het is lekker warm en gezellig. Buiten is het onderwijl flink gaan sneeuwen. Om kwart over vier zijn we weer terug in het hotel.

Na het avondeten vind de officiële prijsuitreiking en afsluiting van het toernooi plaats. De Zwitsers hebben het opnieuw uitstekend verzorgd. Er is muziek, er zijn toespraken en alle deelnemers en begeleiders krijgen een Zwitsers zakmes aangeboden van de Zwitserse organisatie. Je kunt merken dat er een spanning is afgevallen van alle spelers. Wat eerst tegenstanders waren zijn nu weer oude bekenden en de sfeer is gezellig. De avond gaat door tot half drie, maar wij gaan toch wat eerder naar bed. Morgen weer een lange reis.

De volgende ochtend worden we na het ontbijt naar het station gebracht. De reis naar huis verloopt heel voorspoedig en tegen achten zijn we in Arnhem.

Het was een geslaagde reis. Zelf heb ik erg genoten van het comfortabele hotel, het fantastische berglandschap en de gezelligheid. Maar belangrijker was natuurlijk het schaken en de contacten die er internationaal weer gelegd zijn. Over twee jaar is er opnieuw een zeslandentoernooi. In welk land is nog niet bekend.
Margreeth Menkveld

Tenslotte het schaaktechnische deel:

SCHAAKTECHNISCH VERSLAG VAN HET ZESLANDENTOERNOOI IN SAANEN

De landen die hieraan deelnamen waren Zwitserland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, België en Nederland.

De eerste ronde moesten wij het opnemen tegen Zwitserland op 6 januari ‘s morgens om 8:30 uur.
Wij dachten dat we het wel konden winnen van de Zwitsers, maar dit pakte anders uit.
Ik zelf sloeg een remise af, omdat ik vond dat ik beter stond.


RUNDE 1

Schweiz 2,5 1,5 Holland

1 Willy Bolliger 0 1 Pieter Couwenberg
2 Adrian Bürge 1 0 Martin Boerefijn
3 Max Winkelmann 0.5 0.5 Jan van Gelder
4 Ruth Engler 1 0 Jan Boer


‘s Middags traden wij aan tegen het sterkste team. Dit was dus Duitsland.
Wij verloren wel, maar hadden wel wat kansen gemist.

Stelling aan bord 1:
Wit:Koning gustav een, Dame bella drie, Toren anna een, Lopers david twee en eva twee, Paard david vijf, pionnen cesar vier, eva vier, felix twee, gustav twee en hector twee.
Zwart:Koning gustav acht, Dame david acht, Toren felix acht, Lopers ceasar acht en gustav zeven, Paard david zeven, pionnen bella zeven, david drie, felix zeven, gustav zes en hector zeven.

Zwart had net d4 - d3 gespeeld en dacht een stuk te winnen. Dit gebeurde dus ook, waardoor zwart de partij won. Had wit in plaats van Ta1 - e1 Ta1 - a8 gespeeld. Dan had de volgende variant kunnen ontstaan. D3Xe2 Ta8Xc8 en het wordt waarschijnlijk remise.

Stelling aan bord 4:
Wit:Koning gustav een, Dame felix twee, Torens david een en felix een, lopers eva drie en anna vier, Paard eva vier pionnen anna drie bella twee, cesar drie, eva vijf, felix vier, gustav twee en hector drie
Zwart:Koning gustav acht, Dame eva zeven, Torens david acht en cesar acht, Loper gustav zeven, Paarden bella acht en cesar zes, pionnen anna zes, bella zes, cesar vijf, eva zes, felix zeven, gustav zes en hector zeven.

Zwart speelde b5 waarna hij verloor. Hij stond misschien wel moeilijk maar niet verloren.

RUNDE 2

Holland 1 3 Deutschland

1 Pieter Couwenberg 0 1 Dieter Bischoff
2 Martin Boerefijn 0,5 0,5 Jürgen Pohlers
3 Jan van Gelder 0,5 0,5 Manfred Müller
4 Jan Boer 0 1 Ludwig Beutelhoff


De derde rond was tegen Engeland. Deze wedstrijd verloren wij kansloos met 4 0

RUNDE 3

England Holland

1 Christian Ross 1 0 Pieter Couwenberg
2 William Armstrong 1 0 Martin Boerefijn
3 Stanley Lovell Jan van Gelder
4 Matthew Hewitt 1 0 Jan Boer

De vierde ronde was tegen de Belgen. Deze wonnen wij.

RUNDE 4

Holland Belgien

1 Pieter Couwenberg Mieke Maeckelbergh
2 Martin Boerefijn Herman Jennen
3 Jan van Gelder 1 0 Sonja van der Voorden
4 Jan Boer 1 0 Benoit Detienne

RUNDE 5

Frankreich 2,5 1,5 Holland

1 Andre Schmeisser 1 0 Pieter Couwenberg
2 Norbert Jacquelin 0 1 Martin Boerefijn
3 Daniel Legueltel 1 0 Jan van Gelder
4 Bertrand Catherine 0,5 0,5 Jan Boer

Eindstand.

Matchptn. Bordptn.
1. Duitsland 8 15,0
2. Engeland 7 14,0
3. Frankrijk 6 9,5
4. België 5 9,5
5. Nederland 2 6,5
6. Zwitserland 2 5,5



Onderwerpen in de rubriek: Zeslanden schaaktoernooi


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1970 hoe het zeslandentoernooi is begonnen
1970 zeslandentoernooien overzicht
1971 geschiedenis van het zeslandentoernooi
1983 Verslag
1985 verslag
1987 verslag
1989 verslag
1991 verslag
1993 verslag
1997 verslag
1999 verslag
2001 verslag
2003 verslag en partij
2005 verslag
2007 verslag
2009 verslag
2011 Uitnodiging
2011 Team voor zeslandentoernooi 2011
2011 verslag zeslandentoernooi
2011 Verslag Sergio in harrogate
2013 Uitslagen van het zeslanden toernooi 2013
2013 Partij harnandan maeckelbergh zeslandentoernooi 2013
2012 verslag 6-landentoernooi door jan boer
2015 Uitnodiging 22e toernooi
2015 Uitslagen
2015 verslag

Rubrieken in de hoofdrubriek Niet open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Correspondentieschaak
Drielandenwedstrijden voor vips
Individueel Europees kampioenschap schaken voor vips
Ledenweekenden
Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen
Schaakolympiade voor vips
Individueel wereldkampioenschap schaken voor vips
Zeslanden schaaktoernooi

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie