Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

Verslag Zeslandentoernooi te Zwitserland

Door: Mark Schutte

De Reis

Donderdagmorgen, 3 december, stonden we om 8.00 op Utrecht Centraal, allemaal klaar om te vertrekken naar Zwitserland.
Jan Boer, Sergio Harnandan, Ronnie Snoek, Theo Verboom, Mark Schutte en René Buisman als begeleider/coach.
De trein zou vetrekken om 8.29, dus we hadden nog een half uur om e.v.t ontbijt en middageten te kopen, maar daarna was het dan toch echt zo ver.
Spoor 14, vak L, dat is waar wagon 34 zou stoppen, en waar ons plekken gereserveerd waren. Toen we eenmaal zaten, en waren vertrokken, kwam uiteraard Jan al snel met een schaakbord op de proppen. Terwijl Jan en Ronnie aan het schaken waren, heb ik een poos met René gepraat, en Sergio en Theo hadden ook een interessant gesprek.
Na een poos, hebben we het met ons allen over de bordindeling gehad, en hoeveel partijen we allen zouden spelen (Immers, we waren met 5 spelers, terwijl er maar 4 per wedstrijd zouden spelen). Uiteindelijk kwamen we op de volgende opstelling uit:

Bord 1: Sergio Harnandan

Bord 2: Jan Boer

Bord 3: Theo Verboom

Bord 4: Ronnie Snoek

Reserve: Mark Schutte.
Plan is dat Sergio en Jan, alle 5 partijen zullen spelen, omdat ze nu eenmaal niet zonder schaken kunnen. Theo neemt dan genoegen met 4 partijen, zodat zowel Ronnie als Mark 3 partijen kunnen spelen. Op deze manier zullen we voldoende aan bod komen, en allemaal de ervaring van het schaken op een 6-landentoernooi meemaken.
Maar toen gebeurde het: de trein stond stil op het station in Köln/Bonn Flughafen.
Na 10 minuten werd er omgeroepen dat we een nog onbekende vertraging hadden, omdat er iemand op het spoor zou lopen.
45 minuten later, reden we dan toch eindelijk door, maar dus al wel met enorme vertraging, en dit had wel het een en ander aan gevolgen.
Normaal gezien zouden we in Mannheim overstappen op de trein naar Zürich, en hiervoor zouden we 20 minuten overstaptijd hebben. Maar door de reeds opgelopen vertraging was dit dus niet meer mogelijk. Toen hebben we besloten te blijven zitten tot Basel. In het Duitse voorstation werd er verteld dat de trein niet verder zou rijden, maar terug zou keren naar Nederland. Dus nu moesten we overstappen in een trein die ons naar het Zwitserse Basel zou brengen. Daar aangekomen moesten we flink doorlopen naar de volgende trein, die ons naar Zürich zou rijden. Uiteindelijk hebben we deze trein NET gehaald, maar hier kregen we te maken met het volgende probleem. Door alle haast zijn we in een 1ste klas wagon gestapt. Om bij de 2e klas te komen zouden we de hele trein
moeten doorlopen. Daarom besloten we gewoon te blijven zitten, ook omdat ik met 2 krukken loop, en het dus moeilijk lopen is, in een rijdende trein. Maar toen kwam de conducteur.
Hij kon het niet erg waarderen dat we in de 1ste klas zaten, terwijl wij een kaartje hadden voor de 2e klas. Hij begon warempel een boete uit te schrijven van 106 frank! (ongeveer €75). Na veel gemor zijn we uiteindelijk goed weggekomen, en hoefden we niet te betalen, zolang we maar per direct, naar de 2e klas zouden verhuizen. Dus met veel moeite dan toch maar door de trein lopen.
20 minuten later, waren we dan op station Zürich, waar we na enig gehaast in een trein stapten die ons rechtstreeks naar Glarus (onze eindbestemming) bracht.
En daar waren we dan: 17.40 uur, en iets later dan gepland, in Glarus. Gelukkig was ons Hotel Glarnerhof direct tegenover het station, dus dat was nauwelijks een minuutje lopen. Wel lag er wat sneeuw, waardoor we voorzichtig moesten zijn.
Eenmaal in het hotel, hebben we snel de kamersleutel opgehaald, want om 18.00 hadden we overleg met de andere teams.
Na wat toernooi gerelateerde zaken te hebben afgehandeld, hebben we erg lekker avondeten gehad.
Om 21.00 uur was de loting, wij hebben nummer 3 getrokken, wat inhield dat wij morgen op bord 1 wit hebben. De eerste wedstrijd zal tegen Groot Brittannië zijn.
Om 22.30 hebben René, Sergio, Ronnie en ikzelf, nog een klein rondje in de heerlijke buitenlucht gelopen, en om 23.00 lagen we allemaal in bed.
Het ontbijt zal morgen om 7.30 zijn, en de partij begint om 8.30. dus weer vroeg op.

Ronde 1 & 2 op 4 december:

Na ontbeten te hebben, hebben we onze schaakspullen gepakt, zodat om 8.30 de eerste ronde van start kon gaan. Gisteren is afgesproken (ook gezien de loting etc) dat Ronnie zal beginnen met spelen, en ik zelf de 1ste ronde zal uitzitten.
De partijen waren tegen Groot Brittanni , met de volgende bordvolgorde en spelers:
Bord 1: Sergio Harnandan (1727) - Steve Burnell (1898)
Bord 2: Bill Armstrong (1975) - Jan Boer (1663)
Bord 3: Theo Verboom (1738) - Philip Gordon (1586)
Bord 4: Hans Cohn (?) - Ronnie Snoek (1577)
Op papier een zeer moeilijke tegenstander, en zouden we blij zijn met 2 winstpartijen. De praktijk was echter anders.
Ronnie speelde een redelijk stabiele partij, en na ongeveer 1.5 uur gespeeld te hebben, bood zijn tegenstander remise aan. Het eerste halve punt was binnen.
˝ - ˝
Theo kreeg op een prachtige manier een gewonnen eindspel op het bord, en zijn tegenstander was uiteindelijk dan ook gedwongen op te geven. 1-0.
Sergio kwam zeer goed te staan, na een Blackmar Dimer opening, en een loper 'offer' op h7, wat uiteindelijk resulteerde in de winst van de zwarte dame en een pion tegen loper en paard. 1-0 (hier hadden we de wedstrijd al gewonnen, ongeacht Jan zijn uitslag, het was namelijk al 2˝ tegen ˝).
Jan heeft tot het laatste moment gespeeld, en op zet 32, ging zijn tegenstander door zijn vlag, wat de totale uitslag op 3˝ tegen ˝ bracht.
Al met al waren we zeer tevreden over de 1ste ronde.
Toen was het tijd voor de lunch. In Zwitserse hotels zijn ze gewend om 2 keer per dag een warme maaltijd te eten, dus onze lunch bestond uit een volledig warme maaltijd.
Na de heerlijke lunch, was het om 14.30 tijd voor de tweede ronde.
Deze ronde was het mijn beurt om te spelen tegen Oostenrijk.
Hier volgt de bord volgorde + spelers:
Bord 1: Hartmut Kautzky (1957) - Sergio Harnandan (1727)
Bord 2: Jan Boer (1663) - Arnold Gerold (1868)
Bord 3: Rainer Fexa (1753) - Theo Verboom (1738)
Bord 4: Albert Ungur (1808) - Mark Schutte (1584)
Wederom op papier een zeer sterke tegenstander.
Sergio speelde een Caro-Kann opening, waar hij na verloop van tijd ontevreden was omdat hij kans liep op stukverlies.
Daardoor bood hij remise aan, en dit werd snel aangenomen. (˝ - ˝).
Jan stond helaas tegen zijn sterke tegenstander vrij snel een stuk achter, wat uiteindelijk een mat werd, onze 1ste verlies partij. (0-1).
Theo speelde een prachtig eindspel met gelijke lopers en wist dit uiteindelijk met schitterende manoeuvres in zijn voordeel te beslissen (1-0)
Ikzelf durfde mijn opgezette aanval uiteindelijk niet door te zetten, en werd dan ook weggedrukt op de koningsvleugel.
Na een spannend eindspel, waar het even remise leek te worden, heb ik, na zware tijdnood, toch verloren. (0-1).
De totale uitslag is 1˝ voor Nederland, 2˝ voor Oostenrijk. Jammer dat we hiermee de wedstrijd net verloren hebben, maar al met al hoeven we ons voor deze uitslag niet te schamen.
Na de avond doorgebracht te hebben met wat analyses van de partijen, zijn we om 22.30 naar bed gegaan.
Morgenochtend is Zwitserland onze volgende tegenstander in ronde 3, hopelijk een winstgevende ronde voor Nederland.
We zullen zien.

3e ronde + excursie:

Zaterdag, na opnieuw een geweldig ontbijt, was het dan zover. We moesten tegen het thuis spelende Zwitserland. Bij deze de opstelling:
Bord 1: Sergio Harnandan (1727) – Fritz Bolliger (1577)
Bord 2: Bernhard Süess (1691) – Jan Boer (1663)
Bord 3: Theo Verboom (1738) – Freddy Grommé (1601)
Bord 4: Willi Bolliger (1559) – Ronnie Snoek (1577)
Na opnieuw een gambiet van Sergio, kwam er uiteindelijk weer Lxh7 (loper offer) met een geweldig aanval. 1-0. Na een redelijke partij wist Jan fraai te winnen, 2-0 voor ons.
Theo wist in het eindspel een paar pionnen mee te snoepen, en wist het uiteindelijk mooi af te maken. Opnieuw een punt voor ons. Ronnie wist met het frans ook mooie stelling op het bord weten te krijgen, en kon dit uiteindelijk ook goed afronden. De 1e 4-0 winst voor Nederland was binnen.
Tijdens een deel van de partijen kon ik mooi met René de verslagen van ronde 1 & 2 door nemen, en na een aantal spelfouten te hebben verbeterd, heb ik deze naar Pieter gemaild, zodat ze op de site konden worden geplaatst.
Deze middag zal er niet geschaakt worden, want er staat een excursie gepland naar een energie centrale een 20minuten rijden van ons hotel.
Eenmaal daar, begonnen we met een reclame video, wat op zich niet echt interessant was (en voor blinden ook niet te volgen). Echter daarna, werd het erg leuk, want er kwamen wat open discussies op gang over wat stroom is, en hoe het word opgewekt (of juist het tegenover gestelde). De man die de uitleg gaf, legde uit dat er maar een bepaalde hoeveelheid energie in de leidingen mag zitten, en dat wanneer er teveel in zat, ze dit verwijderen door water naar een stuwmeer te pompen, wat hoger in de bergen lag. Op het moment dat er dan een ‘tekort’ dreigde te raken, konden ze dit simpel weer laten terug stromen, en door het water weer in een soort van turbine te laten, extra energie opwekken.
Toen we na een uurtje vragen, en luisteren hadden we een goed beeld van wat energie eigenlijk is, en hoe het uiteindelijk bij de mensen in het stopcontact komt. Nu gingen we met de hele ploeg naar een grote ruimte IN de bergen, waar 6 grote turbines stonden. Dit zijn de turbines die gebruikt wordt, om weer energie op te wekken, en 1 hier van, was op dat moment in werking. Iedereen kon aan de turbine (althans, de omhulling er van) voelen hoe hard deze eigenlijk rond draaide. (het trilde enorm). Dit was ook meteen waarom deze ruimte in de berg uitgehouwd was. In bijvoorbeeld een hal zou de grond te zacht zijn, en zouden de machines simpelweg wegzakken.
Na weer buiten te staan, hebben we afscheid genomen van de begeleiders daar, en zijn we naar een soort van koffie huis gegaan, om daar nog wat koffie met zelfgemaakte koekjes te nuttigen, en toen was het alweer tijd om naar het hotel te gaan.
Al met al waren we het over eens, dat het een interessante dag is geweest, en hebben we ons dan ook erg vermaakt.

4e en 5e ronde:

Na weer overheerlijk ontbijt te hebben genuttigd was het tijd voor de 4e rond, deze keer tegen Duitsland. Hier onder de bordvolgorde + sterkte:
Olaf Dobierzin (2136) – Sergio Harnandan (1727)
Jan Boer (1663) - Gert Schulz (2081)
Ludwig Beutelhoff (1968) – Ronnie Snoek (1577)
Mark Schutte (1584) – Selig Wolfgang (1887)
Eigenlijk was het op de eerste 3 borden het zelfde: stelselmatig kwamen we steeds slechter te staan, en verloren uiteindelijk de partij. Ikzelf heb, na slecht uit de opening te zijn gekomen, een remise kunnen maken. Wat de einduitslag brengt op 3˝ - ˝ voor Duitsland. Jammer, maar op zich geen ramp, en zeker geen schande.

Ronde 5

Deze middag alweer de laatste rond, ronde 5 tegen de Belgen:
Wederom hieronder de bordvolgorde + sterkte:
Sergio Harnandan (1727) – Herman Jennen (1952)
Constant Goetstouwers (1675) – Jan Boer (1663)
Theo Verboom (1738) – Marc van Gysel (1722)
Koenraad Lecluyse (1580) – Mark Schutte (1584)
Sergio en ik zelf hadden erg snel een remise. Hoewel Sergio ook echt in een remise stelling zat, heb ik een beetje gelukkig gehad, omdat ik waarschijnlijk stelselmatig iets slechter stond.
Kort na onze remise, maakte Theo de 3e remise. Gelukkig na een lange partij, zal Jan de laatste partij winnen, waardoor we toch nog twee match punten kregen.
Eind uitslag: 2˝ - 1˝ voor ons.
Deze avond kregen we nog een heerlijke (uitgebreide) maaltijd, en ondertussen werd het toernooi afgesloten. Voor ons een mooie 3e plaats, en hier waren (en zijn) we dan ook heel blij mee. De uiteindelijk uitslagen van onze spelers staan hier onder vermeld:

Persoonlijke uitslagen


Sergio Harnandan: 3 punten uit 5 partijen

Jan Boer: 3 punten uit 5 partijen

Theo Verboom: 3˝ punten uit 5 partijen

Ronnie Snoek: 1˝ punten uit 3 partijen

Mark Schutte: 1 punt uit 3 partijen


Het is al met al een leuk toernooi geweest, en we hebben er van genoten!
Dank je wel allemaal, en tot op het volgende toernooi.

Onderwerpen in de rubriek: Zeslanden schaaktoernooi


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1970 hoe het zeslandentoernooi is begonnen
1970 zeslandentoernooien overzicht
1971 geschiedenis van het zeslandentoernooi
1983 Verslag
1985 verslag
1987 verslag
1989 verslag
1991 verslag
1993 verslag
1997 verslag
1999 verslag
2001 verslag
2003 verslag en partij
2005 verslag
2007 verslag
2009 verslag
2011 Uitnodiging
2011 Team voor zeslandentoernooi 2011
2011 verslag zeslandentoernooi
2011 Verslag Sergio in harrogate
2013 Uitslagen van het zeslanden toernooi 2013
2013 Partij harnandan maeckelbergh zeslandentoernooi 2013
2012 verslag 6-landentoernooi door jan boer
2015 Uitnodiging 22e toernooi
2015 Uitslagen
2015 verslag

Rubrieken in de hoofdrubriek Niet open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Correspondentieschaak
Drielandenwedstrijden voor vips
Individueel Europees kampioenschap schaken voor vips
Ledenweekenden
Wedstrijden waaraan NSVG teams meededen
Schaakolympiade voor vips
Individueel wereldkampioenschap schaken voor vips
Zeslanden schaaktoernooi

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie