Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

21-11-2014 Jubileumviering 50 jaar NSVG met kleine correctie op 02-12

Op 1 mei 2014 was het 50 jaar geleden dat de NSVG werd opgericht.
Tijdens het ledenweekend van de NSVG 2014 is niet alleen geschaakt, maar is het jubileum
ook uitgebreid gevierd.

Wie op de druilerige herfstavond van zaterdag 15 november een avondwandeling door de Nunspeetse bossen besloot te maken, moet wel even gek opgekeken hebben. Klinkt daar de klassieker ‘Aux Champs Elysees’ vanuit hotel Dennenhoeve? Nou nee dus. De melodie was het wel, maar de tekst was een andere. Uit het brein ontsproten van cabaretière Charlotte Glorie en speciaal op maat gemaakt tijdens de feestavond van de jubilerende NSVG: ‘O, NSVG’!
Het luid meegezongen jubileumlied bezong met een vrolijke noot de belangrijkste mijlpalen van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten.
Luister en kijk hoe gezonden werd
Maar serieus was het ook. De doelstellingen van de NSVG (de schaaksport onder blinden en slechtzienden bevorderen), de mijlpalen (zoals natuurlijk het organiseren van de Olympiade en deelname aan tal van andere nationale en internationale toernooien) en de drijvende krachten die dat mogelijk maakten.
Vier van die drijvende krachten werden in het jubileumweekeinde speciaal in het zonnetje gezet. Zo kreeg de NSVG er in één klap twee ereleden bij. Op de jaarvergadering op vrijdagavond viel een trotse en geëmotioneerde Martien Boerefijn deze eer te beurt. En een dag later was het trainer en begeleider René Buisman (die vrijdag niet bij de vergadering was). Samen vertelden ze smakelijk over hun eerste gezamenlijke toernooi in 1986, het WK nog achter het IJzeren Gordijn in Moskou. En samen zijn ze nu geëerd voor al hun inspanningen voor de NSVG.
Ook de inzet van Peter Witteveen en Louis van Duuren mocht er de afgelopen decennia zijn. Beiden zijn ze al (bijna) vanaf het begin betrokken bij het NSVG en hebben Peter en Louis zich op allerlei manieren ingezet voor het schaken voor en door visueel gehandicapten. Bestuurslid, organisator, wedstrijdleider, redacteur. En nu kregen ze daarvoor de speciale NSVG-speld (gemaakt in een oplage van vijf).
Naast gevierd werd er natuurlijk ook geschaakt tijdens het jubileumweekeinde. Want het mag dan vooral om gezelligheid en feest gaan, achter het bord wil natuurlijk iedereen de ander aftroeven in spitsvondigheid. Elke partij stond in het teken van het jubileum, in de vorm van aangepaste bedenktijd (32 minuten per persoon bij het rapid, 64 bij de lange partijen). En op de borden viel weer van alles te beleven. Van het uitgekiende paardvorkje waarmee Bernard Samuels de Wilde Marieke de Lange verschalkte, tot de slimme winnende combinatie die Levent Ulubas tot verrassing van Lucas de Jong op het bord toverde.
Wie lange partijen speelde, speelde in een van de vijf poules van vier. Dat hierin de deelnemers aan elkaar gewaagd waren, blijkt wel uit het feit dat slechts één speler erin slaagde tot de maximale score van drie punten te komen (namelijk Cor Stolp) en alleen Nathan Stroomer de pech had al zijn tegenstanders het volle punt te moeten gunnen (al was het tot twee keer toe niet de stelling maar de klok die hem de das om deed). In het rapid vermaakten veertien schakers zichzelf en elkaar zes ronden: van Rick van Loy aan kop van de ranglijst tot Bart Rozeboom aan het andere uiteinde.
Maar vooral was er in Nunspeet natuurlijk veel gelegenheid genoeg om te feesten, ook als het op het schaakbord even wat minder ging. Met de feestavond op zaterdagavond als hoogtepunt. De combinatie van een viergangenmenu met tussen de gangen door een grappig en muzikaal intermezzo van de cabaretière Charlotte Glorie was al zeer geslaagd. En dat werd nog versterkt door een optreden van Jan Hoppezak (piano) en René Buisman (viool) die met hun zelfgemaakte schaaksymfonie hun NSVG-vrienden met succes hun meest creatieve kant toonden.
Jan Zeeman raakte als nieuwe voorzitter van de NSVG (hij volgde vrijdag Pieter Couwenberg op) vervolgens de spijker op de kop toen hij de wens uitsprak dat de vereniging nog vele jaren op de ingeslagen weg door mag gaan. Zodat er over vijftig jaar, of vooruit, misschien al over 25, weer luidkeels ‘O NSVG’ gezongen kan worden in de bossen van Nunspeet.

Alex van Lanen


Onderwerpen in de rubriek: NSVG


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1992 vnsvg opgericht
1994 jeugdschaak 2e weekend
Geschiedenis NSVG door Gerard Lap
schaakproblemen tgv 20 jaar NSVG
NSVG 40 jaar jubilleumboekje
Inhoud schaakbaken 1983 tm 2010
radiointerview over 50 jarig bestaan nsvg
2014 Verslag ledenweekend en jubileumviering
Interview met Bastiaan Gramser in het Horizon magazine
interview met Jan Boer

Rubrieken in de hoofdrubriek info over de NSVG

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
NSVG
Schaakbaken

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie