Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

Het ontstaan van onze vereniging


Op verzoek van de commissie ter voorbereiding van de viering van het 25-jarig bestaan van onze vereniging sprak ik op 23 september j.l. in de avrostudio een korte rede uit. De redactie van ons clubblad vroeg mij om de tekst. Deze luidt als volgt:

Begin 1964 ontving ik van Victor Nelson, de secretaris van de wereldorganisatie van blinde schakers (International Blind Chess Association) een verzoek om 4 nederlandse blinde schakers af te vaardigen naar de 2e schaakolympiade, welke in april 1964 werd gehouden in Kuehlungsborn, een badplaats aan de Oostzee in de DD. Victor had ik leren kennen in 1958 tijdens een internationaal esperanto-congres. Aangezien ik lid was van een schaakclub van ziende schakers in Rotterdam, antwoordde ik Victor Nelson, dat ik geen blinde schakers kende, daar ik aan het eind van de oorlog blind was geworden en nog geheel was georiënteerd op de ziende maatschappij. Prompt kreeg ik als antwoord het verzoek om als gedelegeerde van Nederland deel te nemen aan het gelijktijdig te houden congres. Aan dit congres zou ook worden deelgenomen door een student uit hongarije, die de voertaal van het congres, nl. engels en duits niet kende, maar wel esperanto.

Mijn taak zou dan zijn het vertalen van tekst in esperanto. Ik nam deze uitnodiging aan en zei
tegen mijn vrouw: "wij gaan achter het ijzeren gordijn". Ik had mijn vrouw er voorzichtig op voorbereid, dat wij naar een volks-republiek gingen en dat wij zouden slapen in een cel voor mannen en een cel voor vrouwen. Tenslotte arriveerden wij in een grote villa; De kamer had dubbele deuren op het balkon met een uitzicht op de Oostzee en dubbele deuren op de gang. Voor de eerste maal in mijn leven kwam ik in contact met blinde schakers en ik stond verbaasd over hun prestaties. Bij mijn terugkeer in Nederland schreef ik over mijn ervaringen een artikel in het blinden tijd¬schrift "De Blinden-bode". Het verrassende resultaat was, dat ik van Nederlandse lot-genoten, die reeds in KNSB-verband schaakten, het verlangen vernam om ook als lotgenoten met elkaar te schaken. Zo werd de NSVG opgericht. Wij begonnen met 7 leden. In augustus 1964 kreeg ik van Heinz Reschwamm uit Duitsland een uitnodiging om een wedstrijd te spelen in München-Gladbach. Wij wonnen deze wedstrijd en nodigden onze gastheren uit voor een revanche. Dit gebeurde in Bartimeüs te Zeist. Tijdens dit verblijf werd een voorlopig bestuur samengesteld. Ad Bestman werd secretaris en ondergetekende voorzitter en Tierry van Driest, Ab Klep en Jan van Gelder traden toe als leden. Thans telt onze vereniging 100 leden en het stemt tot dankbaarheid, dat uit een kleine kring een club van 100 leden is gegroeid.

Gerard Lap

Onderwerpen in de rubriek: NSVG


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1992 vnsvg opgericht
1994 jeugdschaak 2e weekend
Geschiedenis NSVG door Gerard Lap
schaakproblemen tgv 20 jaar NSVG
NSVG 40 jaar jubilleumboekje
Inhoud schaakbaken 1983 tm 2010
radiointerview over 50 jarig bestaan nsvg
2014 Verslag ledenweekend en jubileumviering
Interview met Bastiaan Gramser in het Horizon magazine
interview met Jan Boer

Rubrieken in de hoofdrubriek info over de NSVG

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
NSVG
Schaakbaken

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie