Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

21-11-2014 Impressie van het vijfde bbcc toernooi

Het BBCC-toernooi blijft de moeite waard

Het 5e BBCC-toernooi vond plaats van 27 september tot 5 oktober jl. Ook dit jaar was de plaats van handeling het Aura-Hotel te Timmendorferstrand. Het was een goed bezocht toernooi, waarschijnlijk ook omdat het de status had van 15e Internationale Open Duitse kampioenschap van de Deutsche Blinden- und Sehbehinderten-Schachbund en het kampioenschap van het district noord-oost van diezelfde organisatie. Naast de kampioenstitels waren nog andere kwalificaties te verwerven. Zo plaatste de beste DBSB-er zich voor het individuele kampioenschap van de Deutsche Schachbund en kreeg de op een na hoogst eindigende DBSB-er het recht om namens de DBSB deel te nemen aan de Dähne-Pokal van de DSB.

Er waren 34 deelnemers; onder wie 8 schakers uit Polen (waaronder de regerend wereldkampioen en Europees kampioen), drie Zwitsers, 2 Noren, een Belg en een Hollander. Dit jaar werden er twee groepen geformeerd. In de A-groep werd volgens het Zwitserssysteem gespeeld. De B-groep, met 8 spelers, speelde een rondensysteem. Resultaten van het toernooi zijn al eerder op deze site gepubliceerd. De volledige eindlijst is terug te vinden op www.dbsb.de.

Werd het toernooi vorig jaar geopend door de burgemeester van Timmendorferstrand, dit jaar was bij de prijsuitreiking de vice-president van de Duitse schaakbond, Michael S. Langer, aanwezig. Volkmar Lücke, de toernooileider, riep in zijn toespraak Langer op om zijn invloed/contacten aan te wenden om Chess Base toegankelijk te maken. Deze repliceerde op zijn beurt dat de bouwer een zelfstandig bedrijf is; hij zal evenwel doen wat in zijn vermogen ligt om de toegankelijkheid voor schermlezers te bevorderen.

Het was de vijfde keer dat ik op het toernooi intekende. Sommige dingen lijken dan ook bijna vertrouwd te worden; zoals:
- begeleiders die op Hamburghauptbahnhof zichzelf, spelers en alle bijbehorende bagage vanaf het perron naar een zitplaats in de trein rangeren.
- de bouwstijl die benoorden Hamburg steeds meer overeenkomsten vertoont met die in Nederland en Denemarken.
- een kleinigheid voor iedereen die niet in de prijzen valt.
- het door het hotel aangeboden ochtendprogramma.

Maar, niet alles blijft hetzelfde:
- De bondstrainer van de DBSB gaf dit jaar drie trainingen van ieder 1,5 uur; op maandag-, dinsdag- en woensdagochtend. De sessies werden goed bezocht en waren niet alleen bedoeld voor alle speelsterkten, maar ook voor iedereen goed te volgen.
- De wifi-verbinding binnen het hotel was beter dan vorig jaar.
- De leeskamer was veranderd in een fitnessruimte.

Dan waren er nog drie situaties waardoor ik het verblijf dit jaar met een 6,5 in plaats van met een 9 zou willen waarderen:
- Een mogelijkheid tot theaterbezoek op de vrijdagavond is op selectieve wijze bekend gemaakt, waardoor niet iedereen op de hoogte bleek te zijn.
- De kamertoewijzing wordt voor degenen die vaker komen irritant ondoorgrondelijk. Het hotel biedt kamers met en zonder balkon. De prijzen van deze kamers zijn echter gelijk.
- Door (naar mijn idee) gebrekkige oplettendheid/communicatie of wat dan ook bij het betreffende hotelpersoneel - waaronder de hoteldirecteur zelve -, zouden bij vertrek op zondagochtend twee koffers in het hotel zijn achtergebleven. Gelukkig bewerkstelligde doortastend optreden van Hugo Roman dat bagage en eigenaar op het station met elkaar konden worden verenigd.

Wat mijn persoonlijke verrichtingen betreft: naast een winstpartij is dat één remise uit drie partijen waarin ik de aanval die ik daarin had niet heb afgerond. Ondanks dat zie ik terug op een mooie schaakweek. In 2015 staat het toernooi vooralsnog gepland voor de week van 30 augustus t/m 5 september.

Met dank aan Renate voor de begeleiding,

Jan Zeeman

Onderwerpen in de rubriek: Baltic Sea Braille Chess Cup schaaktoernooi voor vips


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
2010 Verslag 1e bbcc
2011 Uitnodiging 2e bbcc toernooi
2011 Verslag 2e bbc
2011 Verslag 2e bbcc
2011 Verslag 2e bbcc
2012 Uitnodiging 3e bbcc
2012 Verslag 3e bbcc
2013 Uitnodiging 4e bbcc
2013 Verslag 4e bbcc
2013 Eindstand 4e bbcc
2014 Uitnodiging 5e bbcc
2014 Eindstand 5e bbcc
2014 Verslag 5e bbcc
2015 Uitnodiging 6e bbcc
2017 Uitnodiging 8e BBCC toernooi

Rubrieken in de hoofdrubriek Open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Baltic Sea Braille Chess Cup schaaktoernooi voor vips
IBIS toernooi Haaksbergen
Nk schaken voor visueel beperkten (vips)
OBK: Open Belgisch Kampioenschap voor vips
ONK: Open NSVG kampioenschahp
Toernooien voor vips of waarin vips spelen

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie