Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

22-11-2011 Verslag van het twintigste OBK Schaken voor Visueel Gehandicapten en Sympathisanten

waar zijn die NSVGers gebleven?
Door Jeroen Ploeger, deelnemer

Van 9 tot 13 november 2011 werd voor de twintigste keer het Open Belgisch Kampioenschap Schaken voor Visueel Gehandicapten en Sympathisanten georganiseerd. Net als de afgelopen jaren vond het toernooi plaats in hotel De Zonnebloem in Nieuwpoort. Er waren 22 deelnemers afkomstig uit Belgi, Frankrijk, Duitsland en Nederland. De opkomst vanuit de NSVG viel dit jaar tegen, er waren slechts drie NSVGers, Peter Smit, Norbert Raestrup en ondergetekende. Er was maar n sympathisant, Geert Callant. De wedstrijdleider was dit jaar Danny Vermeulen.

s Middags vertrokken Lambert, Peter en ik richting Belgi. Voor de heenreis hebben we inmiddels een vast lunchadres, restaurant De Pepermolen in Brasschaat. We arriveerden ruimschoots op tijd in het hotel. Om 19.45 uur gaven Herman en Danny de toernooi-informatie in het Nederlands en Frans.

De eerste ronde speelde ik tegen Ava vandekerckhove, een jonge veelbelovende schaker die voor het eerst deelnam aan het OBK. Het ging lang gelijk op tot mijn concentratie afnam en ik mijn dame cadeau gaf. Ava won haar eerste partij op het OBK en er zouden er nog veel volgen.

Donderdag 10 november
Iedere ochtend was er een ontbijtbuffet, de meeste benodigdheden voor het ontbijt stonden op tafel. Dat was makkelijk.

De tweede ronde speelde ik tegen Alex Geerinck. Ik speelde met zwart en kwam niet goed uit de opening. Al gauw gaf Alex mat.
We troffen het die dag met het weer. Lambert en ik maakten een wandeling langs de zonovergoten boulevard.

Na de lunch was het alweer tijd voor de derde ronde. Ik speelde tegen Jean-Louis Vervoort. Aan de naam te zien, is hij een Nederlander of een Belg. Niets was minder waar, Jean-Louis is een echte Fransman. Het was wennen met de Franse schaaktermen. Communiceren met Fransen die geen woord buiten de Franse grens spreken, is lastig ook al zijn er internationale schaaktermen in het Duits.

Vooral op het moment dat je remise wilt aanbieden of als je wilt duidelijk maken dat een zet niet klopt. Op die momenten moet je de arbiter erbij roepen. Tegen Jean-Louis waren er nog niet zo veel communicatieproblemen. Ik moest de scheidsrechter erbij halen om te vertalen dat ik opgaf.
Het was hoog tijd voor een verse Brusselse wafel in het hotel.
Die avond gingen de meeste schakers vroeg naar bed.

Vrijdag 11 november
Die ochtend speelde ik tegen de Fransman Nol Gabriel. Het was een spannende partij. Uiteindelijk gaf Nol mat maar blijkbaar heb ik wel iets goed gedaan. De merdes vlogen om mijn oren en Nol begon vervaarlijk te briesen of waren dat nu zijn paarden?
Naarmate het toernooi vorderde, smaakte het eten ook beter. We kregen een loempia met kip en rijst.
s Middags had ik geluk tegen Josselyn Rival. Met deze Fransman was het erg lastig om te communiceren. Na een lange partij kon ik hem mat geven. O, wat smaakte die wafel na de partij heerlijk!
s Avonds was er een tombola. Alle lootjes waren uitverkocht. Er waren veel prijzen zoals rekenmachientjes (optellen, aftrekken geen enkel probleem), verzorgingsproducten, Suske en Wiske-boekjes en koekjes.

De volgende ochtend speelde ik tegen Coenraad Lecluyse. Doordat ik een rekenfout maakte, kwam hij voor te staan en had ik alleen maar een dame en een stel pionnen. Coenraad had ook nog een toren extra. Hij stond op het punt mij mat te geven maar ik kon met mijn dame eeuwig schaak afdwingen, iets wat mij zelden of nooit overkomt.

Na het schaken gingen Lambert en ik naar het oude gedeelte van Nieuwpoort. Er was in een jaar tijd een hoop veranderd. Veel winkels hebben plaatsgemaakt voor cafs en eettenten. Ook de kledingzaak waar we naartoe wilden gaan, was verdwenen.

s Middags speelde ik tegen Norbert Raestrup. Algauw werd duidelijk dat hij er beter voor stond en hij won de partij overtuigend.

De laatste avond konden degenen die dat wilden, mosselen bestellen. De mosselen waren heerlijk mals.


De prijsuitreiking werd verrichtdoor de heer Vandecasteele, Schepen van Visserij van Nieuwpoort. Stan Goetstouwers werd in het zonnetje gezet, hij is de oudste deelnemer en heeft aan bijna alle OBKs deelgenomen. Hij kreeg een flesje Martini Bruis. Norbert Raestrup behaalde 3 punten en kwam daarmee op de 17e plaats. Peter Smit was dit jaar de beste NSVG-schaker met 4,5 punten, hij eindigde op de 5e plaats. Ava Vandekerckhove eindigde als 4e met 4,5 punten. Herman Jennen werd kampioen van Belgi, hij behaalde de 3e plaats met 5 punten. Geert Callant werd 2e met 5,5 punten. De kampioenstrofee ging dit jaar naar Frankrijk, Bertrand Catherine is de winnaar van het OBK 2011. De Fransen hadden genoeg redenen om uitvoerig apres cheque feest te vieren. Ze begonnen liedjes te zingen begeleid door een accordeon.

De volgende ochtend was het heerlijk weer. Ik maakte een laatste wandeling langs de zee. Het is toch super om met je navigatie langs een boulevard te lopen zonder op autos en obstakels hoeven te letten. Het ultieme vakantiegevoel op de valreep van dit toernooi.

Het OBK 2011 was weer een heel geslaagd schaaktoernooi. Ik zeg niks nieuws, vandaar dat Lambert en ik er al 17 keer bij geweest zijn. Het zou wel goed zijn als de opkomst vanuit de NSVG volgend jaar weer op peil is.

Open Belgisch Kampioenschap 2011 - Org. : BSFVG
Datum :09-11-2011 tot 12-11-2011
Arbiter. : Danny Vermeulen - Tempo : 2h K.O.

Eindklassement
NrNaamLandPtn Vsch
1Catherine BertrandFRA6.0
2Callant GeertBEL5.5
3JennenHermanBEL5.0
4Vandekerckhove AvaBEL4.518.5
5Smit PeterNED4.516.5
6Peignien LaurentFRA4.516.0
7Deconinck PhilippeBEL4.016.5
8Antonic NnadFRA4.014.5
9Le Brun YvesFRA4.014.0
10Duthoit BernardFRA3.519.5
11Megelas FlorentFRA3.515.5
12Goetstouwers StanBEL3.514.5
13Geerinck AlexBEL3.5 13.0
14Gerbeaux RgisFRA3.013.5
15Vandervelden WilfriedBEL3.012.5
16Lecluyse KoenraadBEL3.011.5
17Raestrup NorbertGER3.011.0
18Vervoort Jean-LouisFRA2.510.5
19Bauwens KrisBEL2.59.0
20Gabriel NolFRA2.56.5
21Ploeger JeroenNED1.5
22Rival JosselynFRA0.0

Onderwerpen in de rubriek: OBK: Open Belgisch Kampioenschap voor vips


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1994 obk verslag en eindstand
2005 Verslag
2006 Verslag
2007 Uitnodiging
2008 Uitnodiging
2010 Eindstand
2010 Verslag
2011 Uitnodiging
2011 Verslag
2012 Uitnodiging
2014 Uitnodiging
2014 Eindstand
2015 Uitnodiging
2015 Eindstand
2016 Uitnodiging
2017 Uitnodiging

Rubrieken in de hoofdrubriek Open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Baltic Sea Braille Chess Cup schaaktoernooi voor vips
IBIS toernooi Haaksbergen
Nk schaken voor visueel beperkten (vips)
OBK: Open Belgisch Kampioenschap voor vips
ONK: Open NSVG kampioenschahp
Toernooien voor vips of waarin vips spelen

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie