Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

23-11-2015 Rick van Loy wint OBK 2015 in Blankenberge.

Het open Belgisch kampioenschap 2015 vond plaats van 4 - 8 november.
Aan dit kampioenschap deden ook enkele leden van de NSVG mee.
tip voor screenreader gebruikers: Aan het eind van mijn verslag volgt de eindstand van het toernooi.
Die eindsdtand begint met een kop op niveau 2.

Op woensdag 4 november jongstleden startte in Blankenberge de zoveelste editie van het OBK voor gehandicapten en sympathisanten. Het was een gezellig toernooi waarin het Belgisch bier weer ruimschoots (na gedane schaakarbeid) werd geconsumeerd.
Als ik het goed heb zo’n 22 deelnemers; Nederlanders, Belgen, Fransen, een Duitser en een Oostenrijker (eigenlijk een Indiër die daar is gaan wonen in een ver verleden).
Om van te voren een indruk te krijgen hoe groot mijn kansen waren om dit toernooi te winnen, bleken de Goden al een aantal zaken goed geregeld te hebben. Piet Devos was wegens werkzaamheden al naar Canada verbannen en Geert Callant moest tijdens het toernooi nog een dagje werken, zodat hij de overige dagen als arbiter werd aangesteld.
Mocht ik negen jaar geleden de overwinning nog tegemoet zien met vaak makkelijke overwinningen op de opponenten, deze keer moest ik er toch wel wat meer voor doen.
De eerste avond moest ik met wit tegen Megelas Florent en dat werd al een lange zit. In het eindspel kom ik een kwaliteit voor en weet ik mijn tegenstander goed uit te laveren. In ronde twee speelde ik met zwart tegen Jan Boer een Konings-Indier, maar die moet ik nog maar eens beter bekijken. Een goed geposteerd paard mijnerzijds offerde ik voor wat eigenlijk? Jan speelde een goede partij, zodat het hem (als enige) lukte om een half puntje af te snoepen van de uiteindelijke winnaar. Het ‘uiteindelijke’ winnaar gevoel was bij mij toen nog ver weg. Nog eerder gaan slapen bleek toch wel te helpen de overige dagen. Ik won vervolgens vijf potten achter elkaar, maar nogmaals het ging niet vanzelf. Mij viel op dat het allemaal gepassioneerde schakers zijn en bij iedere tegenstander bleef het zaak om de juiste zetten te blijven doen.
Om het niet alleen bij tekst te houden, volgen hieronder een drietal partijfragmenten.
De eerste is met zwart tegen Hugo Roman, die overigens ook een uitstekend toernooi heeft gespeeld en uiteindelijk als tweede eindigde.