Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

Verslag van het 19e OBK Schaken voor Visueel Gehandicapten en Sympathisanten


Van woensdag 10 tot zondag 14 november 2010 werd het 19e OBK Schaken voor Visueel Gehandicapten & Sympathisanten georganiseerd. Het toernooi vond plaats in Hotel De Zonnebloem in Nieuwpoort. Dit jaar waren er meer deelnemers dan de afgelopen jaren, uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Natuurlijk waren er veel vaste deelnemers maar ook veel nieuwkomers onder wie vier schakers uit Duitsland.

Woensdag 10 november

Na een tussenstop in Brasschaat arriveerden Peter Smit, Lambert Martens en ik in Nieuwpoort waar we meteen al veel schakers begroetten. De schaakzaal was net iets te krap om alle deelnemers te herbergen dus werd ook de naastgelegen ruimte benut. Er werd weer gespeeld volgens het Zwitserse systeem, 2 uur per speler knock-out. De laatste 10 minuten hoefden we niet de zetten te noteren. In de eerste ronde spelen de sterke spelers die bovenaan het klassement staan tegen de spelers die onderaan het klassement staan. Het verliezen van de eerste ronde is voor mij dan ook geen schande. Maar wat mij nog nooit was overkomen, gebeurde in 2010, ik won de eerste ronde en wel van Bernard Dutroit. Nadat ik zijn torens aanviel met de loper, gaf hij de partij op.

Donderdag 11 november

Die dag speelde ik tegen de Fransman Yves le Brun en tegen Norbert Raestrup. Het waren twee lange, spannende partijen, zo lang zelfs dat mijn concentratie afnam, ik won uiteindelijk een nul zoals Peter Smit dat noemt. Tussen de partijen door maakten Lambert en ik een wandeling langs de zee en door de winkelstraat. Ondanks de slechte voorspellingen was het lekker weer om te lopen. Ik had mijn Trekker Breeze navigatiesysteem meegenomen zodat ik algauw een overzicht had van de winkelstraat, alle straten die we passeerden en de zeedijk. Voor blinden is Nieuwpoort een geschikte plaats om te wandelen. De winkelstraat, de Albert I-laan, is breed van opzet en de Zeedijk is autovrij.
Na het avondeten was er een bingo. Iedereen mocht twee bingokaarten aanschaffen. Voor iedereen waren er prijzen. Toen iedereen de bingokaarten vol had, kregen we balletjes met nummers die correspondeerden met de bingokaarten. Bij afroep van de nummers konden we onze prijzen uitzoeken. Onder het genot van een Duveltje werden er de nodige moppen getapt.

Vrijdag 12 november

Het regende en stormde. In de schaakzaal kon je het huilen van de wind goed horen, een speler zat zelfs mee te neuriën. Die dag speelde ik tegen de Fransman Régis Gerbaux en tegen Rashed Rab. Beide partijen verloor ik maar vooral de match tegen Rashed was interessant en leuk. Na twee zware speelronden was het hoog tijd voor een verse wafel in het hotel.
Nadat we gezellig gekletst hadden in de bar, maakte ik een avondwandelingetje. De Trekker Breeze had ik bij me. Een bezorgde meneer hield me staande en vroeg of ik de weg wel kon vinden. Ik zei: “Ja, dat lukt wel hoor”, waarop hij vroeg: “Weet u het zeker?” Mijn antwoord was: “Ik heb mijn gps bij me dus dat lukt wel”. Deze opmerking moest ik nog een paar keer herhalen. De aardige meneer begreep er niks van en dacht dat ik dronken was. Ik liet Trekker Breeze de straten opnoemen, toen was alles duidelijk voor deze man die heel geïnteresseerd was. Niemand zeggen dat ik één pintje op had!

Zaterdag 13 november

In de zesde ronde speelde ik tegen Gert Grard. Gert en ik zijn aan elkaar gewaagd, zo blijkt door de jaren heen. Gert stond er beter voor. Uiteindelijk kon ik zijn e-pion veroveren waarmee hij wilde promoveren. Toen zijn lopers in stonden, gaf hij de partij op.
In de zevende ronde speelde ik tegen Lambert die mij verraste met de orang-oetangopening met zwart. Daar kwam ik goed uit maar uiteindelijk won Lambert de partij. Deze overwinning leverde hem samen met Peter Smit een gedeelde tweede plaats op in de B-groep met 3,5 punten.
Lambert en ik reden naar het historische gedeelte van Nieuwpoort, meer landinwaarts. Daar zijn leuke winkels en je kunt er goed zitten om iets te drinken.

’s Avonds na de soep vond de prijsuitreiking plaats. De heer Vandecasteele, Schepen van Visserij in de gemeente Nieuwpoort, en de heer Decorte van de provincie West-Vlaanderen verrichtten de prijsuitreiking. Toernooiwinnaar was Didier Dalschaert met 5,5 punten. Herman Jennen, Geert Callant, Gerard de Lange en Marc van Gysel behaalden een gedeeld tweede plaats met 5 punten. Dit betekende dat Geert Callant winnaar bij de sympathisanten is. Hij ontving een beker van de gemeente Nieuwpoort. Ook de Nederlanders deden het prima, Jan Boer kwam met 4,5 punten op de 7e plaats. Peter Smit eindigde op plaats 15, Norbert Raestrup als 16e en Martinus Spriensma als 17e met 3,5 punten. Marieke de Lange behaalde 3 punten. De heer Vandecasteele reikte een historisch beeldje uit aan Herman Jennen. Dit was een reus van 16 meter die in de tijd van de Slag om Nieuwpoort een belangrijke rol gespeeld heeft.
Na het eten stond een tombola op het programma. Er waren veel prijzen te verdelen voor iedereen.

Slot

Het OBK 2010 was weer een heel geslaagd schaaktoernooi. Het was heel gezellig met de vaste club deelnemers en begeleiders. Het was ook leuk dat er een aantal Franse en Duitse deelnemers bij gekomen zijn. Ik blijf het ieder jaar zegge: het is een geweldige manier van vakantie vieren, de combinatie van schaken, de gezelligheid, lekker eten en de zeelucht maken het OBK tot een ideale vakantie.

Jeroen Ploeger.

Onderwerpen in de rubriek: OBK: Open Belgisch Kampioenschap voor vips


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1994 obk verslag en eindstand
2005 Verslag
2006 Verslag
2007 Uitnodiging
2008 Uitnodiging
2010 Eindstand
2010 Verslag
2011 Uitnodiging
2011 Verslag
2012 Uitnodiging
2014 Uitnodiging
2014 Eindstand
2015 Uitnodiging
2015 Eindstand
2016 Uitnodiging
2017 Uitnodiging

Rubrieken in de hoofdrubriek Open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Baltic Sea Braille Chess Cup schaaktoernooi voor vips
IBIS toernooi Haaksbergen
Nk schaken voor visueel beperkten (vips)
OBK: Open Belgisch Kampioenschap voor vips
ONK: Open NSVG kampioenschahp
Toernooien voor vips of waarin vips spelen

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie