Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

27-02-2011 Verslag van het Open NSVG kampioenschap en eindstanden

Verslag ronde 1: Hoofdrol voor Jan Boer in eerste ronde ONK

De zesde editie van het Open Nederlands Kampioenschap van de NSVG is donderdagavond in Nunspeet van start gegaan met 14 spelers in de A en 21 in de B-groep.
In de A-groep vestigde Jan Boer de aandacht op zichzelf met een mooie zege op de Azerbeidzjaan Gennady Gelman. In de langste partij van de eerste ronde trok Jan aan het langste eind omdat hij in een dame-eindspel zijn f-pion aan een lange opmars liet beginnen, die winnend bleek te zijn. De andere winnaars uit ronde 1 waren titelverdediger Herman Jennen (tegen Pieter Couwenberg), nieuwkomer Nagib Zafari (tegen Marc Van Gysel), Alex van Lanen (tegen Mark Schutte) en Sergio Harnandan die in een spektakelstuk Cor Tesselaar versloeg. Guus Vermeulen hield ratingfavoriet Geert Callant op remise. Geert maakte een pion buit in de Hollandse opening, maar berustte desondanks al vroeg in een puntendeling.
In groep B zijn na de eerste ronde nog zeven spelers met een score van honderd procent. De jonge Azerbeidzjaan Rustamov Hagg debuteerde met een indrukwekkende zege op Richard Gooijers en Marieke de Lange sloeg de eerste slag in de strijd om de titel beste vrouw door te winnen van de Duitser Norbert Raestrup (haar concurrente Jenny Hencke deelde de punten met Cor Stolp). Andere zeges in ronde 1 waren er voor titelverdediger Stan Goetstouwers, ratingfavoriet Thom van Empelen, Bertus Groot, Jan Zeeman en Martinus Spriensma.

Verslag ronde 2:Kopgroep vormt zich na tweede ronde

Sergio Harnandan is na de tweede ronde de enig overgebleven NSVG-er die nog in de kopgroep van de A-poule zit. Met een klinkende zege op Jan Boer bleef hij in de slipstream van de Vlaming Herman Jennen en Nagib Zafari. Herman schoof Alex van Lanen aan de kant. De partij tussen de twee gedeeld winnaars van vorig seizoen werd abrupt beslist door een blunder van Alex die hem een stuk kostte. Nagib moest hard werken tegen een stug verdedigende Ron Snoek, maar sleepte uiteindelijk na bijna vier uur spelen toch de vis op het droge.
In de achtervolging op het leidende drietal is Geert Callant, die een vlotte zege boekte op Alaettin Gundogmus en nu een score heeft van anderhalf uit twee. In de achterhoede zorgde Cor Tesselaar voor spektakel. Na een paardoffer op f7 in ronde 1 tegen Sergio Harnandan, offerde hij nu tegen Pieter Couwenberg een paard op g2. Helaas leverde het Cor tot nog toe slechts een half punt op, maar voor de toeschouwers is het genieten.
Thom van Empelen heeft inmiddels de macht gegrepen in de B-groep. Dankzij een overwinning op Jan Zeeman behield hij zijn score van honderd procent. Hij wordt achtervolgd door een grote groep spelers met anderhalf punt: Rustamov Hagg, Bertus Groot, Stan Goetstouwers, Martinus Spriensma, Marieke de Lange en Jan Bouke Tiersma.
De strijd tussen de enige twee dames in het toernooi, Jenny Hencke en Marieke de Lange, eindigde in een remise. Hierdoor houdt Marieke een half punt voorsprong op Jenny in hun onderlinge competitie om de titel van beste vrouw.

Verslag ronde 3: Eenzame leider komt uit Zutphen

Halverwege het ONK van 2011 stevent een wijze uit het oosten af op de titel. Nagib Zafari van de SG Zutphen gaat alleen aan de leiding. Hij won alle drie zijn partijen tot nu toe. De derde ronde wist hij de nummer een op de plaatsingslijst te verslaan, de Vlaming Geert Callant. Een stukoffer van Nagib bracht Geert van zijn stuk. Omdat hij niet optimaal verdedigde liep het zelfs in een paar zetten mat.
Omdat Herman Jennen en Sergio Harnandan hun onderlinge Slavische partij in een remise lieten eindigen, staan zij nu samen tweede met een halfje minder. Op een vol punt achterstand volgen Gennady Gelman en Alex van Lanen, die respectievelijk Ron Snoek en Jan Boer aan de zegekar bonden.
Groep B had bij het ingaan van de derde ronde al een eenzame koploper in de persoon van Thom van Empelen. Maar die vergaloppeerde zich in zijn partij tegen Stan Goetstouwers, de winnaar van de B-poule in 2010. Stan gaat nu met 2,5 uit 3 aan de leiding, samen met Martinus Spriensma en Jan Bouke Tiersma. Een grote groep van zes spelers volgt met een score van twee uit drie.Verslag ronde 4: Volop remises in ronde 4 ONK

In de vierde ronde van het ONK speelden de meeste kanshebbers in de A-groep op veilig. Er vielen tal van remises te noteren. Geert Callant speelde het riskante (maar correcte) f4 om de stelling tegen Alex van Lanen open te breken, maar liet dat vergezeld gaan van een remise-aanbod dat door Alex werd geaccepteerd. Niet veel later kwamen ook Herman Jennen en Gennady Gelman een puntendeling overeen, nadat de Azerbeidzjaan zijn openingsproblemen grotendeels had opgelost.
De topper tussen Sergio Harnandan en Nagib Zafari ging op en neer. Nagib won een pion uit de opening en leek op een solide zege af te stevenen, maar Sergio tructe zijn tegenstander en won de pion terug. In het eindspel miste Sergio een winnende voortzetting, waarna de partij in een remise verzandde.
Overwinningen in groep A waren er wel voor Guus Vermeulen, Pieter Couwenberg, Jan Boer en Cor Tesselaar. Die laatste bekroonde een sterk toernooi tot nu toe met alweer een stukoffer en daaropvolgend een fraaie zege op Alaettin Gundogmus.
In de B-groep maakten de koplopers Stan Goetstouwers en Martinus Spriensma geen fout. Stan versloeg Jan Bouke Tiersma, die de vierde ronde was ingegaan als gedeeld koploper. Martinus schoof oud-lijstaanvoerder Thom van Empelen terzijde. Stan en Martinus hebben een goede uitgangspositie voor de groepszege, maar ze moeten nog rekening houden met Bastiaan Gramser, die als enige op een half punt achterstand derde staat na zijn overwinning op Marieke de Lange. Een grote groep van vijf spelers volgt op een vol punt achter het leidende duo.

Verslag ronde 5: De spanning is te snijden

Met nog één ronde te gaan op het ONK van 2011 is de spanning te snijden in Nunspeet. Zowel in groep A als in groep B hebben nog een hand vol deelnemers kans op de toernooizege. In de voorlaatste ronde op zaterdagmiddag schoof het veld als een harmonica in elkaar.
In groep A voerden Geert Callant en Gennady Gelman de druk op de hoogst geklasseerden op. Geert overrompelde Jan Boer met een scherpe koningsaanval, terwijl Gennady een positionele strijd tegen Cor Tesselaar na lang manoeuvreren in zijn voordeel beslechtte. Omdat de partijen op de hoogste twee borden in remise eindigden, deden Geert en Gennady goede zaken.
Koploper Nagib Zafari moest met een stuk meer zijn toevlucht nemen tot remise door zetherhaling nadat zijn tegenstander Herman Jennen een gevaarlijk ogende aanval over de witte velden opzette. Alex van Lanen probeerde tot het uiterste om een klein positioneel voordeel tegen Sergio Harnandan om te zetten in een vol punt, maar dat mislukte. De andere partijen in groep A eindigden in remises tussen de clubgenoten Pieter Couwenberg en Guus Vermeulen en tussen Alaettin Gundogmus en Mark Schutte. Marc Van Gysel won zijn eerste partij ten koste van Ron Snoek.
In groep B zette Bastiaan Gramser zijn opmars voort. Hij versloeg gedeeld koploper Stan Goetstouwers en neemt daarmee Stans plaats over bovenaan de ranglijst. Die moet Bastiaan nog wel delen met Martinus Spriensma, die een veilige remise speelde tegen Peter Smit. Bastiaan en Martinus spelen in de laatste ronde tegen elkaar, de winnaar wint dus de B-groep. Bij een remise mogen ook de achtervolgers Bertus Groot, Stan Goetstouwers en Rustamov Hagg nog hopen. Zij staan een half punt achter op het leidende duo.
Lager op de ranglijst boekte Jenny Hencke een belangrijke zege op Ruud Schuijt. Daarmee komt zij op twee punten; evenveel als Marieke de Lange. De strijd om wie de beste vrouw wordt, blijft daarmee ook tot het laatst toe spannend.

Verslag ronde 6: ONK spannend tot de laatste seconde

De laatste ronde van het ONK 2011 was letterlijk tot de laatste seconde spannend. De partij tussen de twee Belgen Geert Callant en Herman Jennen was de laatste van het toernooi en juist die partij besliste over de eindwinnaar van de A-groep van het toernooi.
Dat had alles te maken met de nederlaag die koploper Nagib Zafari leed in de laatste ronde. Hij had aan een remise genoeg voor een (gedeelde) toernooizege. Maar in plaats van op veilig te spelen lanceerde hij een furieuze aanval op de koning van Gennady Gelman. Nagib verrekende zich daarbij echter en blunderde een toren weg. Er zat niets anders op dan opgeven.
Daarmee kwam Gennady Gelman op 4,5 punt. Even veel als Sergio Harnandan, die won van Pieter Couwenberg en daarmee een sterk toernooi ongeslagen beëindigde. Titelverdediger Herman Jennen kon met een zege op Geert ook op 4,5 punt komen en dus zijn ONK-winst prolongeren. Met een pion meer in een open stelling zag het er lang goed uit, maar terwijl de klok een steeds grotere rol begon te spelen was het Geert die een winnende combinatie in elkaar wist te vlechten.
Uiteindelijk bleek Sergio meer weerstandspunten te hebben dan Gennady Gelman, waardoor hij zich de officiële winnaar van het ONK 2011 mag noemen. Ook de Azerbeidzjaan mag echter terug kijken op een geslaagd toernooi, waarin hij na een aantal teleurstellende optredens in Nunspeet eindelijk zijn favorietenrol waar wist te maken. De derde plaats werd gedeeld door Alex van Lanen, Geert Callant en de ongelukkige Nagib Zafari.
In de B-groep waren bijna alle ogen gericht op de onderlinge ontmoeting tussen de twee koplopers Bastiaan Gramser en Martinus Spriensma. Martinus wees vol zelfvertrouwen een remise-aanbod van Bastiaan van de hand. Hij kreeg het gelijk aan zijn zijde toen hij later een stuk wist te winnen. Het was de beslissende wending die Martinus de overwinning in de B bezorgde. De jonge Azerbeidzjaan Rustamov Hagg wist Stan Goetstouwers te verrassen met een mat in één. Hij eindigde op een half punt achter Martinus als tweede. Bastiaan Gramser moest de derde plek delen met Nederbelg Thom van Empelen.
Marieke de Lange won de prijs voor de beste vrouw. Ook deze strijd was tot het eind toe spannend. Pas in de laatste minuten van zijn bedenktijd wist Jan Bouke Tiersma te winnen van Jenny Hencke, die een punt nodig had om op gelijke hoogte te komen met Marieke.

Eindstand in groep a

1. 5 Harnandan, Sergio 4.5 19.5 13.75 16.5 1833 1932 +0.77
2. 3 Gelman, Gennadiy 4.5 15.5 10.75 13.5 1890 1904 +0.20
3. 6 Van Lanen, Alex 4.0 20.0 12.25 13.5 1793 1880 +0.71
4. 1 Callant, Geert 4.0 19.5 12.50 12.5 1981 1879 -0.63
5. 4 Zafari, Nagib 4.0 18.5 10.00 17.5 1847 1922 +0.67
6. 2 Jennen, Herman 3.5 23.5 13.00 15.5 1898 1890 +0.00
7. 9 Boer, Jan 3.0 21.0 8.50 10.0 1624 1781 +1.13
8. 13 Gundogmus, Alaettin 3.0 15.5 6.25 9.0 1558 1689 +0.80
9. 11 Tesselaar, Cor 2.5 20.5 6.25 9.5 1616 1685 +0.47
10. 8 Couwenberg, Pieter 2.5 15.5 4.00 8.5 1656 1644 -0.19
11. 12 Schutte, Mark 2.5 14.5 4.00 6.5 1575 1578 -0.02
12. 7 Vermeulen, Guus 2.0 18.0 4.75 7.0 1724 1596 -1.06
13. 10 Van Gysel, Marc 1.5 15.0 1.75 4.5 1623 1455 -1.33
14. 14 Snoek, Ron 1.0 15.5 0.25 6.0 1557 983 -1.52

Eindstand in groep b

1. 9 Spriensma, M. 5.0 19.0 15.50 17.5 1402 1669 +2.05
2. 21 Hagg, Rustamov 4.5 19.0 14.75 15.0 0000 1521 +1.50
3. 2 Van Empelen, Thom 4.0 20.0 11.50 14.0 1502 1498 +0.00
4. 5 Gramser, Bastiaan 4.0 19.0 10.75 14.5 1466 1414 -0.32
5. 4 Goetstouwers, Stan 3.5 22.5 11.50 15.5 1480 1499 +0.21
6. 7 Smit, Peter 3.5 21.5 12.25 12.0 1435 1362 -0.49
7. 6 Groot, Bertus 3.5 21.5 10.25 13.5 1439 1420 -0.08
8. 18 Tiersma, Jan Bouke 3.5 19.5 9.75 13.0 1168 1601 +2.67
9. 10 Gooijers, Richard 3.5 18.5 8.75 11.5 1377 1508 +0.90
10. 12 Stolp, Cor 3.5 18.0 10.00 11.5 1285 1441 +1.24
11. 8 Zeeman, Jan 3.5 17.5 7.00 11.0 1411 1309 -0.63
12. 3 Raestrup, Norbert 3.5 13.0 5.25 10.5 1484 1253 -1.54
13. 14 De Lange, Marieke 3.0 20.5 8.00 11.5 1229 1414 +0.81
14. 16 De Jong, Lucas 3.0 19.5 9.00 10.0 1186 1360 +1.32
15. 13 Samuels de Wilde, Bernard 2.5 18.0 5.25 10.5 1274 1252 -0.10
16. 11 Hitzerd, Gerrit 2.5 13.5 4.25 6.0 1343 1125 -1.47
17. 17 Ploeger, Jeroen 2.0 17.5 4.00 7.0 1183 1182 -0.05
18. 19 Langeveld, Dennes 2.0 16.5 2.75 8.0 1149 1201 +0.21
19. 1 Hencke, Jenny 2.0 15.0 3.50 7.5 1550 1124 -3.09
20. 15 Portier, Frits 2.0 13.5 1.25 4.0 1210 1043 -1.04
21. 20 Schuijt, Ruud 1.0 15.0 0.25 4.0 0926 527 -0.60

Onderwerpen in de rubriek: ONK: Open NSVG kampioenschahp


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1964 Kampioenen sinds de oprichting van de NSVG in 1964
2006 eindstanden
2007 verslag
2008 mellema_kampioen
2008 verslag
2009 verslag
2010 verslag
2010 Verslag onk
2011 Programma onk
2011 Uitslagen ronde 1
2011 Uitslagen rond
2011 Verslag ronde1
2011 Verslag ronde 2
2011 Uitslagen ronde 3
2011 Verslag ronde 3
2011 Uitslagen ronde 4
2011 verslag en uitslagen ronde 4
2011 verslag en uitslagen ronde 5
2011 verslag laatste ronde en eindstanden
2011 verslag en eindstand
2011 partij Groot-Gooijers
2012 uitnodiging
2012 Verslag
2012 Eindstanden
2012 Technisch verslag van lucas de jong
2012 Partij gelman van loy onk2012
2013 Uitnodiging
2013 reglement
2013 Uitslagen
2013 Verslag
2013 Eindstand
2014 Uitnodiging
2014 Duitstalige uitnodiging
2014 Engelstalige uitnodiging
2014 Reglement ONK2014
2014 Programma
2014 Uitslagen en eindstand
2014 Eindstand
2014 Verslag
2014 Verslag door de winnaar Menno Pietersma
2015 Duitstalige uitnodiging
2015 Engelstalige uitnodiging
2015 Nederlandstalige uitnodiging 2015
2015 Persbericht ONK2015
2015 Verslag
2015 Verslag in de weekkrant Jaap
2017 Uitnodiging
2016 Persbericht onk2016
2016 Reglement onk2016
2016 Verslag
2017 Uitnodiging
2017 Verslag ronde 1 tm 3 van het ONK2017
2017 Verslag ronde 4 en 5 van het ONK2017
2017 Verslag ronde 6van het ONK2017
2017 eindstanden ONK2017
2017 Verslag van Lucas de Jong

Rubrieken in de hoofdrubriek Open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Baltic Sea Braille Chess Cup schaaktoernooi voor vips
IBIS toernooi Haaksbergen
Nk schaken voor visueel beperkten (vips)
OBK: Open Belgisch Kampioenschap voor vips
ONK: Open NSVG kampioenschahp
Toernooien voor vips of waarin vips spelen

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie