Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

23-02-2014 Verslag ONK 2014

Het ONK 2014 (Open NSVG Kampioenschap) vond dit jaar van 20-23 februari in Nunspeet plaats.
Er werd in 3 groepen volgens het zwitsers systeem gespeeld.

VERSLAG RONDE 1

De eerste zege van het negende ONK van de NSVG was voor een speler uit de regio. Terwijl de meeste spelers nog maar goed en wel de opening hadden afgerond, plaatste Willem Booij van de schaakclub uit Ermelo pardoes zijn dame op f7, tot schrik van zijn opponent Richard Gooijers.
Ook de twee ratingtoppers van dit toernooi hadden het niet al te zwaar in de openingsronde. Menno Pietersma strafte een incorrect stukoffer van Alex van Lanen meedogenloos af en Rick van Loy walste met zijn koningsaanval over Sonja van der Voorde heen. Ook de Azerbeidzjaanse titelverdediger Gennady Gelman startte met een vol punt, maar dat ging heel wat minder vlot. Mark Schutte blunderde een stuk weg, maar zijn aanval was zo sterk dat hij zelfs zonder dat paard lang op een punt mocht hopen. In tijdnood koos Mark echter de verkeerde afslag en was het alsnog Gennady die de winst binnen haalde. Ook Sergio Harnandan en Dennis Flohr wonnen hun eerste pot in groep 1.

Overzicht schaakzaal


Nieuw dit jaar bij het ONK is dat er niet in twee, maar in drie groepen wordt gespeeld. De tweede groep herbergt spelers die in andere edities onderin groep A of bovenin groep B zouden spelen, maar dus slechts zelden tegen elkaar speelden in Nunspeet. De eerste kennismaking viel uit in het voordeel van de op papier sterkere spelers: Pieter Couwenberg, Cor Tesselaar, Ron Snoek, Martinus Spriensma en Peter Smit. Geen van allen maakten ze een fout. En datzelfde geldt dus voor Willem Booij die zijn dame al zo vroeg op f7 parkeerde bij Richard Gooijers.
In de derde groep slechts vijf partijen. Daarbij viel vooral de zege van de jonge Yannick te Pest op. Hij was Jeroen Ploeger te slim af. Ook Bertus Groot, Alex Geerinck en Marieke de Lange begonnen met een vol punt.

VERSLAG RONDE 2

Het voltallige bestuur van de NSVG aan kop (tenminste, zij die meespelen in Nunspeet). Als je niet beter wist, zou je er een complot in vermoeden. Want de nieuw ingevoerde tweede groep telt na twee ronden de volgende koplopers: Pieter Couwenberg, Cor Tesselaar en Ron Snoek. Ze hebben allen twee uit twee. Martinus Spriensma is de enige die niet in het bestuur van de NSVG zit toch gelijke tred weet te houden.

Pieter Couwenberg en - Willem Boy


In de hoogste groep viel vooral de topper tussen Rick van Loy en Gennady Gelman op. Rick heeft de afgelopen jaren de Azerbeidjzaan een aantal harde klappen toegebracht (op het schaakbord wel te verstaan). En dat was dit keer niet anders. De Tilburger offerde twee pionnen en de aanval die daaruit ontstond gleed als een mes door de boter. Al vroeg in de ochtendronde geloofde Gennady het verder wel: hij legde de koning om.
Favoriet Menno Pietersma kwam opnieuw schijnbaar probleemloos aan een punt. Waar Sergio Harnandan bekend staat om de furieuze aanvalsgolven waarmee hij zijn tegenstanders vaak overspoelt, kon hij dit keer niet anders dan verdedigen. En dat ligt hem duidelijk minder: na 22 zetten was het 1-0. Dennis Flohr vloerde met een fraaie slotcombinatie Herman Jennen en haalde zo ook zijn tweede opeenvolgende zege binnen.
In groep 3 is de Belg Alex Geerinck de enige die na twee ronden nog een score van honderd procent heeft. Marieke de Lange hield lang gelijke tred, maar moest uiteindelijk toch capituleren. Bertus Groot en Yannick te Pest remiseerden na een spannend toreneindspel en moeten een half puntje toegeven op Alex.

VERSLAG RONDE 3

Het ONK is pas halverwege, maar toch lijkt Menno Pietersma nu al zo goed als zeker van de toernooizege in de hoogste groep. De Hagenaar steekt qua rating al met kop en schouders boven de rest uit, als ware hij een Nederlandse schaatser op de Olympische Spelen tussen de buitenlandse concurrenten. En na zijn zege op Rick van Loy in de derde ronde is hij ook de enige koploper. Rick vestigde zijn hoop op zijn witveldige loper tegen een passief paard van Menno, maar die hoop bleek tevergeefs. De naaste belager van Menno is nu Dennis Flohr, die een bye opnam. Goed voor een half punt, dat zijn totaal op 2,5 brengt.

Menno Pitersma - Rick van Loy


De vrijdagmiddagronde kende een uitgekleed deelnemersveld door een collectieve Belgische bye. Maar er was desondanks nog genoeg te beleven. Spectaculair was de partij van titelverdediger Gennady Gelman. Die leed zeer verrassend zijn tweede nederlaag, tegen Alaettin Gundogmus. Twee maal sloeg Alaettin vol zelfvertrouwen een remise-aanbod af om er uiteindelijk inderdaad met het volle pond vandoor te gaan. En ook Mark Schutte bestormt de ranglijst dankzij een overtuigende winstpartij op Jan Boer.
In groep 2 is er ook nog n speler over met de maximale score en dat is Ron Snoek. Cor Tesselaar verloor in de opening al een stuk. Hij wist Ron nog wel met een triple-pion op te zadelen, maar toen juist een van die drie pionnen naar de overkant begon te marcheren viel de partij uit in het voordeel van Ron. In de andere topper moest Pieter Couwenberg genoegen nemen met remise tegen Martinus Spriensma, nadat Pieter op het laatste moment afzag van een (waarschijnlijk incorrect) stukoffer. Zeges waren er in deze groep verder voor Thom van Empelen, Norbert Raestrup, Gerard den Otter en Gerrit Hitzerd.
De koploper in groep 3, Alex Geerinck, genoot samen met de meeste van zijn landgenoten van een bye. Hij pakte daarmee een half punt en zag bij terugkeer na een middagje Elburg dat Yannick te Pest langszij is gekomen. De jongste deelnemer aan het ONK maakte korte metten met Nathan Stroomer en staat nu ook op 2,5 punt. Cor Stolp en Bertus Groot hadden ook de kans om op dat totaal uit te komen, maar in hun onderlinge partij werd het evenwicht nooit echt verbroken. Remise was dus het resultaat.

VERSLAG RONDE 4

Koploper Menno Pietersma kende moeilijke momenten in de vierde ronde van het ONK. Juist op het moment dat de zege in de hoogste groep hem niet meer leek te kunnen ontgaan, werd Menno in het nauw gedreven door Dennis Flohr. Dennis won een kwaliteit en mocht hopen op een mooie zege maar kon, mede door opspelende tijdnood, de klus niet klaren.
Zo komt Rick van Loy weer bovendrijven als eerste achtervolger. Rick won van Alaettin Gundogmus, die ondanks taai verzet niet opnieuw kon stunten. Rick heeft nu een puntje minder dan Menno maar verloor al de onderlinge partij, dus hij kan alleen maar hopen op een misstap van de koploper. In groep 1 waren er verder overwinningen voor Alex van Lanen, Hugo Roman en Gennady Gelman.
Ook in groep 3 is er een bijna ongenaakbare koploper. Dat is Yannick te Pest, die nog maar een half puntje afstond. Ook in ronde 4 won hij, dit keer van zijn mede-koploper Alex Geerinck.

Yannick te Pest - Aelx Geerinck


Omdat Marieke de Lange en Cor Stolp remiseerden, is Bertus Groot de enige die nog een beetje in de schaduw van de jonge koploper kan blijven. Bertus versloeg Nathan Stroomer en volgt nu op een half punt van Yannick.
Echt spannend is het vooral in groep 2. De toppers deden elkaar hier geen pijn in ronde 4. Ron Snoek deelde het punt met Martinus Spriensma en Pieter Couwenberg deed hetzelfde met Cor Tesselaar. Dit viertal blijft daarmee kansrijk voor de eindzege, met Ron Snoek een half punt voor de andere drie. Maar er is een vijfde kaper op de kust: de enige Duitse deelnemer aan het ONK, Norbert Raestrup, won fraai van Thom van Empelen en staat nu ook nog maar een half punt achter de eenzame koploper. Het heeft er alle schijn van dat in deze groep (waarschijnlijk als enige) de strijd om de koppositie tot zondagochtend spannend zal blijven.

VERSLAG RONDE 5

Niet de zesde en laatste, maar de vijfde ronde bracht dit jaar al de beslissing in de hoogste groep van het ONK. Zoals verwacht bleek Menno Pietersma het hele toernooi onaantastbaar. Zijn vijfde scalp was die van Mark Schutte. Daarmee komt Menno op vijf uit vijf. En omdat Rick van Loy in zijn partij tegen clubgenoot Alex van Lanen niet verder kwam dan remise (en daar al blij mee mocht zijn), is het gat met nog een ronde te gaan anderhalf punt.
Zondagochtend zal het in de hoogste groep dus vooral gaan om de vraag wie de beste NSVGer wordt. Herintreder Rick van Loy heeft de beste papieren, maar Sergio Harnandan, Jan Boer en de sterk presterende Mark Schutte staan slechts een punt achter. Ook goed nieuws kwam er uit de onderste regionen van de eerste groep. Daar speelde Lucas de Jong zich van de nul af met een mooie overwinning op Sonja van der Voorde.
Daarmee is er nog n deelnemer die zo sympathiek is geweest om al haar tegenstanders een punt te gunnen en dat is Jenny Hencke. In groep 2 dolf zij deze keer het onderspit tegen Jan Bouke Tiersma. Al zal de aandacht in deze poule vooral uit zijn gegaan naar het duel tussen koploper Ron Snoek en de nummer een van de plaatsingslijst, Pieter Couwenberg. Pieter begon de partij met een half punt achterstand en moest dus winnen om zijn lot in eigen handen te houden. Ron hield de partij lang binnen de remisemarge, maar in het toreneindspel toonde Pieter zich superieur. Hij staat nu bovenaan, maar niet alleen. Norbert Raestrup heeft de laatste rondes een heuse inhaalrace ingezet na een nederlaag in ronde 1 tegen Pieter. Met zijn winst op Tinus Spriensma heeft de Duitser nu vier punten, net als Pieter. En met een totaal van 3,5 punt mogen ook Ron Snoek en Willem Booij (hij versloeg Cor Tesselaar) nog hopen op een stunt in de slotronde.

foto Pieter Couwenberg


In groep 3 maakt Yannick te Pest een memorabel debuut op het ONK. Zijn vierde slachtoffer was Marieke de Lange, waarmee de jongeling op 4,5 punt komt. Yannick liep daarmee een half punt uit op zijn belager Bertus Groot, die niet verder kwam dan remise tegen Alex Geerinck. Het verschil tussen Yannick en Bertus is nu n punt. En omdat Cor Stolp Dennes Langeveld wist te verslaan, deelt die nu de tweede stek samen met Bertus. Cor is in de laatste ronde de uitdager van Yannick, die dus aan een half punt genoeg heeft om zijn mooie toernooi met een groepszege te bekronen.

VERSLAG RONDE 6

Menno Pietersma, Pieter Couwenberg en Yannick te Pest. Dat zijn de drie namen die op het erepodium prijkten na het negende ONK van de NSVG. De eretitel van beste NSVGer werd in de wacht gesleept door Rick van Loy.
Van alle beslissingen die in de slotronde nog moesten vallen, was dat de eerste. Rick kwam al vrij snel, in een gesloten stelling, remise overeen met Dennis Flohr. Daarmee eindigden ze beiden op vier punten, waarmee Rick niet meer in te halen was door de andere NSVGers. Rick en Dennis deelden met dit resultaat ook nog eens de tweede plaats in groep 1, samen met Alex van Lanen. Die kwam ook op vier punten door in een knotsgekke partij vol offers Mark Schutte te verslaan. De Azerbeidzjaanse titelverdediger Gennady Gelman had ook nog een kans om zich bij dit groepje op de gedeeld tweede plaats te voegen, maar hij slaagde er niet in om van Menno Pietersma te winnen. De ongenaakbare toernooiwinnaar won ook zijn laatste partij. Gennady leek de zaak lang in evenwicht te kunnen houden, maar ging in een toren-loper-eindspel toch ten onder.

Ron Snoek overhandigt beker aan Menno Pietersma


De strijd om de winst in groep 2 was van begin tot eind spannend. Het waren bijna letterlijk de laatste zetten van het toernooi (er waren nog slechts drie andere partijen bezig) die de beslissing brachten. Pieter Couwenberg wist op dat moment dat Norbert Raestrup had verloren van Ron Snoek en dat Willem Booij gehakt had gemaakt van Tinus Spriensma. Dat betekende dat Pieter met winst alleen de tweede groep zou winnen, bij remise zou hij gelijk finishen met Ron en Willem. Pieters opponent Peter Smit was echter niet van plan zomaar mee te werken aan een feestje voor de NSVG-voorzitter. Hij offerde een kwaliteit en nam met een ijzersterke zwartveldige loper Pieters koning in de houdgreep. Maar net toen Peter de winst voor het grijpen had, tastte hij mis. Met een dreiging van mat-in-een in de stelling was het de beurt aan Pieter: hij joeg de witte koning met een lange reeks schaakjes van dame en toren letterlijk het hele bord over: van h2 naar a8, waar het uiteindelijk mat was. En daarmee was winst in groep 2 dus een feit voor Pieter Couwenberg.
In groep 3 was Yannick te Pest aan het feest. Hij had vooraf al een punt voorsprong op zijn tegenstander Cor Stolp en Bertus Groot. Cor moest dus winnen om langszij te komen. In gelijkwaardige stelling plaatst hij in een vlaag van verstandsverbijstering zijn dame echter op cesar vijf. Yannick aarzelde niet en hapte toe met zijn pion die op d4 stond. Bertus Groot versloeg nog wel Jeroen Ploeger en werd daarmee ongedeeld tweede.


Bekijk de uitslagen

Onderwerpen in de rubriek: ONK: Open NSVG kampioenschahp


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1964 Kampioenen sinds de oprichting van de NSVG in 1964
2006 eindstanden
2007 verslag
2008 mellema_kampioen
2008 verslag
2009 verslag
2010 verslag
2010 Verslag onk
2011 Programma onk
2011 Uitslagen ronde 1
2011 Uitslagen rond
2011 Verslag ronde1
2011 Verslag ronde 2
2011 Uitslagen ronde 3
2011 Verslag ronde 3
2011 Uitslagen ronde 4
2011 verslag en uitslagen ronde 4
2011 verslag en uitslagen ronde 5
2011 verslag laatste ronde en eindstanden
2011 verslag en eindstand
2011 partij Groot-Gooijers
2012 uitnodiging
2012 Verslag
2012 Eindstanden
2012 Technisch verslag van lucas de jong
2012 Partij gelman van loy onk2012
2013 Uitnodiging
2013 reglement
2013 Uitslagen
2013 Verslag
2013 Eindstand
2014 Uitnodiging
2014 Duitstalige uitnodiging
2014 Engelstalige uitnodiging
2014 Reglement ONK2014
2014 Programma
2014 Uitslagen en eindstand
2014 Eindstand
2014 Verslag
2014 Verslag door de winnaar Menno Pietersma
2015 Duitstalige uitnodiging
2015 Engelstalige uitnodiging
2015 Nederlandstalige uitnodiging 2015
2015 Persbericht ONK2015
2015 Verslag
2015 Verslag in de weekkrant Jaap
2017 Uitnodiging
2016 Persbericht onk2016
2016 Reglement onk2016
2016 Verslag
2017 Uitnodiging
2017 Verslag ronde 1 tm 3 van het ONK2017
2017 Verslag ronde 4 en 5 van het ONK2017
2017 Verslag ronde 6van het ONK2017
2017 eindstanden ONK2017
2017 Verslag van Lucas de Jong

Rubrieken in de hoofdrubriek Open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Baltic Sea Braille Chess Cup schaaktoernooi voor vips
IBIS toernooi Haaksbergen
Nk schaken voor visueel beperkten (vips)
OBK: Open Belgisch Kampioenschap voor vips
ONK: Open NSVG kampioenschahp
Toernooien voor vips of waarin vips spelen

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie