Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

03-04-2014 Verslag door de winnaar van het ONK 2014

Bron: clubblad van schaakmat uit Naaldwijk.
Bertus Groot is naast lid van schaakmat ook lid van NSVG, wat staat voor Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten. Deze vereniging houdt jaarlijks een open NSVG kampioenschap, vandaar de afkorting ONK, en dit jaar was dat van donderdag 20 februari tot en met zondag 23 februari. En omdat het een open kampioenschap betreft mogen ook schakers meedoen die geen lid zijn van de vereniging, ook als men niet visueel gehandicapt is.
(De website van de vereniging is te vinden op www.nsvg.nl.)
Toen ik een email kreeg dat Bertus nog een begeleider zocht voor het ONK heb ik de stoute schoenen aangetrokken en zodoende stond ik donderdagochtend bij hem voor de deur in Monster. Na kennismaking met zijn vrouw en een kop koffie vertrokken Bertus, Auré en ik richting bushalte. Auré is de blindengeleidehond van Bertus. Met de bus gingen we naar Leyenburg en vandaar met de tram naar het centraal station.
Op het centraal station gingen we eerst even langs de informatiebalie. Normaalgesproken reist Bertus met het openbaar vervoer mede met behulp van stationassistentie, naast de assistentie van andere reizigers. Dat houdt in dat hij zich meldt bij de balie en vervolgens door een NS medewerker naar de juiste trein wordt geassisteerd, en ook bij overstappen danwel uitstappen op de grotere stations is er een NS medewerker om te assisteren. Maar omdat ik mee was kon de assistentie worden afgezegd, Bertus had deze voor de zekerheid namelijk wel gereserveerd.
Bij de informatiebalie maakte ik ook kennis met Jenny. Een slecht ziende mevrouw van in de tachtig uit Den Haag. Zij zou ook aan het schaken mee gaan doen. Net als Bertus gebruikt ze een klein voelbord bij het schaken. Maar in plaats van de stukken te voelen zweeft haar hoofd op korte afstand boven dit voelbord om zo de stelling te kunnen overzien. Zij zou dit toernooi worden begeleid door Jan Bouke. Jan Bouke is al een aantal malen met Bertus meegeweest en zodoende een bekende in de wereld van de NSVG. Na het inchecken voor Bertus, ik reisde mee met de begeleiderskaart van Bertus, stapten we de trein in. Inmiddels had Jan Bouke zich bij ons gezelschap gevoegd.
Na een overstap in Amersfoort stapten we uit in Nunspeet. Op loopafstand van het station aldaar is een hotel waar de NSVG doorgaans haar kampioenschap houdt. We checkten in en Bertus en ik begaven ons naar onze kamer. Hier lieten we de bagage achter om vervolgens naar de bar te gaan waar reeds diverse bekenden van Bertus aanwezig waren. Tijdens de inspectie van de eetzaal en speelzaal mocht Bertus nog kiezen of hij in groep 2 of 3 wilde spelen, en vervolgens werd het toernooi geopend met een diner.

Daarmee ben ik aanbeland bij de voornaamste taken die ik had als begeleider. Het assisteren bij het eten en het assisteren bij wandelen en andere activiteiten naast het schaken, zoals een tombola. Wat het wandelen met Auré betreft dat kan Bertus ook prima zonder hulp hoor, maar er waren ook blinden zonder geleidehond en begeleider.

De 39 deelnemers werden op speelsterkte verdeeld over drie groepen. Er waren deelnemers zonder visuele handicap, zoals Jan Bouke en ik, deelnemers die geheel blind zijn waarvan een aantal een geleidehond bij zich had, en ook deelnemers die slecht ziend zijn, waarvan sommigen een groot voelbord bij zich hadden en anderen een klein voelbord waar het hoofd dan boven zweeft.
Dan heeft u nu een indruk hoe de schaakzaal er uitzag tijdens het schaken. Twee visueel gehandicapten tegen elkaar betekende een partij zonder normaal bord waarop toeschouwers de stelling konden bekijken, maar twee mensen tegenover elkaar met elk een (klein) voelbord. Er zouden 6 rondes gespeeld gaan worden, 1 op donderdag en zondag , en 2 op vrijdag en zaterdag, met een bedenktijd van 2 uur pppp. Wat de resultaten en een verslag van het schaken betreft, dat heeft via Bertus al op onze website gestaan en dat zal ook wel in dit clubblad staan. Ik wil me er bij deze toe beperken dat alleen Jan Bouke zonder prijs huiswaarts keerde.
Een erg bijzondere ervaring was de kennismaking en het samen zijn met Auré. Bij Schaakmat ligt zij onder de tafel bij Bertus of draagt zij haar geleidehondentuig, dat betekent dat zij aan het werk is en je mag haar dan ook niet aaien zoals jullie weten. Maar als zij haar tuig niet omheeft is zij net als andere honden en houdt er bijvoorbeeld van om te spelen met andere (geleide)honden. Zij wou nog wel eens een deur te ver lopen op weg naar de hotelkamer, want een kamer verder zat een vriendin van haar, Lisa, de geleidehond van een andere schaker. En tijdens het toernooi was zij de oorzaak van een verstoring van de rust in de speelzaal. Ik was klaar met mijn partij en Bertus vroeg mij om even met Auré naar buiten te gaan omdat zij onrustig deed en waarschijnlijk een boodschap moest doen. Zo gezegd, zo gedaan. Na tien minuten kom ik weer terug en loop met Auré naar Bertus toe die nog bezig is met zijn partij. En Auré was door het dolle heen dat zij Bertus weer zag, sprong tegen hem op en begon uitgebreid Bertus zijn gezicht te likken. Bertus maande Auré tot rust, maar daar was de wedstrijdleider al. De wedstrijdleider moest zichtbaar moeite doen om zijn gezicht in de plooi te houden en vroeg of het wat rustiger kon omdat er nog geschaakt werd. Daar had u bij moeten zijn.
Ook voor de rest verliep het schaaktoernooi in goede harmonie. Een paar keer heb ik getuige mogen zijn van een situatie waarin de 2 spelers verschillende stellingen op hun 2 voelborden hadden, maar dat werd allemaal vreedzaam opgelost. De mensen die niet noteren hebben trouwens een recorder waarmee ze opnemen welke zetten worden uitgesproken, zodat de wedstrijdleider indien noodzakelijk die kan terugluisteren. En op zondag tegen de avond keerden we terug in Monster na een voorspoedige terugreis.

Auteur: Menno Pietersma
Bron: clubblad van schaakmat uit Naaldwijk.

Onderwerpen in de rubriek: ONK: Open NSVG kampioenschahp


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1964 Kampioenen sinds de oprichting van de NSVG in 1964
2006 eindstanden
2007 verslag
2008 mellema_kampioen
2008 verslag
2009 verslag
2010 verslag
2010 Verslag onk
2011 Programma onk
2011 Uitslagen ronde 1
2011 Uitslagen rond
2011 Verslag ronde1
2011 Verslag ronde 2
2011 Uitslagen ronde 3
2011 Verslag ronde 3
2011 Uitslagen ronde 4
2011 verslag en uitslagen ronde 4
2011 verslag en uitslagen ronde 5
2011 verslag laatste ronde en eindstanden
2011 verslag en eindstand
2011 partij Groot-Gooijers
2012 uitnodiging
2012 Verslag
2012 Eindstanden
2012 Technisch verslag van lucas de jong
2012 Partij gelman van loy onk2012
2013 Uitnodiging
2013 reglement
2013 Uitslagen
2013 Verslag
2013 Eindstand
2014 Uitnodiging
2014 Duitstalige uitnodiging
2014 Engelstalige uitnodiging
2014 Reglement ONK2014
2014 Programma
2014 Uitslagen en eindstand
2014 Eindstand
2014 Verslag
2014 Verslag door de winnaar Menno Pietersma
2015 Duitstalige uitnodiging
2015 Engelstalige uitnodiging
2015 Nederlandstalige uitnodiging 2015
2015 Persbericht ONK2015
2015 Verslag
2015 Verslag in de weekkrant Jaap
2017 Uitnodiging
2016 Persbericht onk2016
2016 Reglement onk2016
2016 Verslag
2017 Uitnodiging
2017 Verslag ronde 1 tm 3 van het ONK2017
2017 Verslag ronde 4 en 5 van het ONK2017
2017 Verslag ronde 6van het ONK2017
2017 eindstanden ONK2017
2017 Verslag van Lucas de Jong

Rubrieken in de hoofdrubriek Open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Baltic Sea Braille Chess Cup schaaktoernooi voor vips
IBIS toernooi Haaksbergen
Nk schaken voor visueel beperkten (vips)
OBK: Open Belgisch Kampioenschap voor vips
ONK: Open NSVG kampioenschahp
Toernooien voor vips of waarin vips spelen

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie