Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

28-02-2016 Verslag van het 11e Open NSVG Kampioenschap

Van 25-28 februari 2016 vond het 11e ONK in Nunspeet plaats.
In 3 groepndie naar speelsterkte waren ingedeeld, werden 6 rondes volgens het Zwitsers systeem gespeeld.
Hieronder volgen de verslagen van ronde 1 t/m ronde 6.
Na ronde 6 volgen de eindstanden in de 3 groepen.
Het verslag van elke ronde en de 3 eindstanden beginnen met een kop op niveau 2.

Ronde1


De elfde editie van het Open Kampioenschap van de NSVG gaat van start zonder sterke spelers van buiten. Dat betekent dat er wel twee handen vol favorieten zijn aan te wijzen op de toernooizege, waar het in voorgaande jaren vaak tussen twee of drie sterke spelers ging. Wordt het Rick van Loy die al eerder zegevierde in Nunspeet? Gaat de beker mee naar BelgiŽ, met Geert Callant of Herman Jennen of Duitsland (Ewald Heck)? Weet de nummer 1 van de plaatsingslijst, Alex van Lanen, dat cijfer waar te maken? Of kan een van de NSVG-ers zijn kans grijpen nu de strijd zo open is?
In de laatste categorie deden Lucas de Jong en Mark Schutte in de eerste ronde in ieder geval van zich spreken. Ze wonnen van een op papier sterker geachte tegenstander, respectievelijk Geert Callant en Guus Vermeulen. Ook Pieter Couwenberg deed het knap: remise tegen Herman Jennen. De andere ratingfavorieten wonnen wel, maar moesten daarvoor soms wel diep gaan. De partij tussen Alex van Lanen en Hugo Roman duurde bijvoorbeeld tot ruim na middernacht.
In de B- en C-groep zijn de krachtverschillen traditioneel veel kleiner. En aangezien de groepen met maximaal veertien spelers per poule toch al niet groot zijn, betekent dat dat in principe iedereen van iedereen kan winnen. In de C-groep viel Jan Bouke Tiersma de eer te beurt om als allereerste in het hele toernooi een punt te scoren. Hij overrompelde Ruud Schuijt rechtstreeks vanuit de opening.

Ronde 2

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar in Nunspeet ook het heden. Al sinds hun jonge jaren klommen Sergio Harnandan en, een paar jaar later, Lucas de Jong, op in de rangen van de NSVG. En nu staan ze samen bovenaan de A-poule van het ONK. Als enige hebben ze nog twee uit twee in de A-groep.
Sergio walste over de koningsstelling van Mark Schutte heen. Lucas deed er wat langer over. Hij had een voordeel tegen de Duitser Ewald Heck, leek dat in tijdnood te verspelen, maar herpakte zich met een fraaie koningsaanval die Lucas met nog twee minuten op de klok de zege bracht. De twee andere een-punters Rick van Loy en Alex van Lanen speelden een partij die nooit echt spannend werd en in een snelle remise eindigde. Spectaculair voor het oog was verder de zege op Herman Jennen waarmee Geert Callant zich revancheerde voor zijn nul in de openingsronde.
Ook in de B staat talent uit de eigen NSVG-keuken te trappelen om zich te laten gelden. Yannick te Pest nam de NSVG-voorzitter Jan Zeeman te grazen en moet nog een half punt toegeven op koploopster Ava Vandekerckhove, die haar landgenote Sonja Van der Voorde versloeg, Jeroen Makkinje en een andere ouwe rot: Cor Tesselaar. In de C-groep delen Jan Bouke Tiersma en Astrid Martens de koppositie, na zeges op respectievelijk Nathan Stroomer en Alex Geerinck.

Ronde 3

Drie uit drie. Die perfecte score is halverwege het toernooi nog weggelegd voor twee schakers. Een Belgische in de B-groep, Ava Vandekerckhove, en een vaste gast in de C: Jan Bouke Tiersma. Ava had het lastig tegen mede-koploper Jeroen Makkinje, maar haar doorzettingsvermogen en misschien ook Jeroens tijdproblemen deden de stelling toch in Vlaams voordeel kantelen. Jan Bouke moest na twee vlotte overwinningen nu tot het gaatje gaan tegen Astrid Martens (SC Zeist), maar zijn gedurfde mataanval betaalde zich uiteindelijk toch uit.
In de A-groep zijn de krachtsverschillen zo klein dat niemand drie keer op rij kon winnen. Sergio Harnandan en Lucas de Jong speelden een spannende topper, waarin Sergio met zwart een overwicht leek te hebben, maar het toreneindspel dat resulteerde niet tot winst kon voeren. Ook een toreneindspel was er bij Alex van Lanen Ė Ewald Heck en ook hier was een puntendeling het eindresultaat. Rick van Loy won wel, en overtuigend ook, van clubgenoot Pieter Couwenberg. Hij nestelt zich naast Sergio en Lucas aan kop.
Onder aan de ranglijst doet Gerrit Hitzerd van zich spreken. Deze regular in ONK is (in de B) de enige die na drie ronden nog puntloos is. Maar hij zal al zijn ervaring de laatste drie rondes vast en zeker aanspreken om deze valse start ten goede te keren.

Ronde 4

Het driemanschap aan de kop van de A-groep is ook na de vierde ronde in stand gebleven, al is de samenstelling ervan gewijzigd. Lucas de Jong moest voor het eerst dit toernooi een nederlaag slikken tegen Alex van Lanen. Een fraai loperoffer op h6 werd Lucas te veel. Daarmee komt Alex op gelijke hoogte met Sergio Harnandan en Rick van Loy, die remiseerden. Daar mocht Rick niet mee klagen. Hij lag naar eigen zeggen al met zijn nek in de guillotine (kwaliteit en een pion achter), maar net voor het mes viel, wist hij er toch een remisewending uit te peuren.
Remise werd er sowieso veel gespeeld in de A-groep. Geert Callant tegen Guus Vermeulen bijvoorbeeld, nadat een scherpe aanval van eerstegenoemde over de h-lijn niet doorsloeg. Of de partij van de goed presterende Mark Schutte contra Herman Jennen.
Ook aan het topbord van de B-groep werd het punt gedeeld. Ava Vandekerckhove sloeg de aanval van Yannick te Pest op de koppositie af. Het gaf Cor Tesselaar de kans om dichterbij te sluipen na een fraaie zege op Jeroen Makkinje. In de C is Jan Bouke Tiersma nog altijd niet te stuiten. Overwinning vier kwam na een misser van Bertrand Samuels de Wilde. Astrid Martens bleef ook tonen dat haar rating van 891 veel te laag is. Dit keer moest Bertus Groot eraan geloven.

Ronde 5

De ene remise is de andere niet. Waar in de vorige ronde de zonder winnaar geŽindigde knokpartij tussen Sergio Harnandan en Rick van Loy in het oog sprong, viel dit keer Pieter Couwenberg - Geert Callant op. Zonder twijfel de kortste partij in de geschiedenis van het ONK: 1. e4, d6 en remise.
Het remisevirus lijkt besmettelijk, zo in de latere ronden van het toernooi. Misschien is het vermoeidheid, gebrek aan nachtrust, of zit het hem in het feit dat steeds meer aan elkaar gewaagde spelers tegen elkaar worden ingedeeld. En voor een deel zal het hem ook in risicomijdend gedrag zitten: de keus voor een half ei boven een lege dop. Die keus maakte Sergio Harnandan bijvoorbeeld toen Alex van Lanen in de topper in de A remise voorstelde. Sergio stond beter, maar vreesde het aanvalspotentieel van zijn tegenstander en accepteerde. Rick van Loy liet deze buitenkans niet aan zich voorbij gaan. Hij walste over Lucas de Jong heen en staat nu alleen bovenaan de A-groep, met een half punt voorsprong op Sergio en Alex.
Ook in de B-groep werd aan de hoogste drie borden het punt gedeeld. Dat betekent dat Ava Vandekerckhove (toreneindspel tegen Cor Tesselaar) haar koppositie consolideert. Het gat blijft een half punt, dus beslist is er nog niets.
Anders is het in de C: 5 uit 5 is de indrukwekkende score van Jan Bouke Tiersma. Dit keer moest Jeroen Ploeger eraan geloven. Jan Bouke heeft nu een gat van anderhalf punt geslagen op zijn naaste achtervolgers Astrid Martens (die in een eindspel met ongelijke lopers niet verder kwam dan remise tegen Jan te Pest) en Alex Geerinck, die Marieke de Lange aan de zegekar bond. De vaste gast in Nunspeet kan dus op twee oren slapen, hij gaat in ieder geval met een prijs naar huis. In de A en B moet de laatste ronde de beslissing brengen.

Ronde 6

De laatste toernooidag van het ONK begon met felicitaties voor de voorzitter van de NSVG, Jan Zeeman, die zijn verjaardag vierde. En hij eindigde ook met felicitaties. Voor de drie winnaars: Rick van Loy, Yannick te Pest en Jan Bouke Tiersma, in respectievelijk groep A, B en C.
Om met die laatste te beginnenÖ Jan Bouke was al zeker van de groepswinst, maar hij had zichzelf nog een extra uitdaging gegeven: een score van honderd procent. Dat betekende dat hij tot het gaatje moest gaan tegen Alex Geerinck. In letterlijk de laatste partij van het toernooi viel de beslissing in het voordeel van Jan Bouke. Met zes uit zes en een TPR van 1820 hoort hij volgend jaar zeker thuis in de poule ene niveautje hoger.
Op dat niveautje hoger wist de jongste deelnemer, Yannick te Pest, in de laatste ronde nog langszij te komen met Ava Vandekerckhove, die het hele toernooi de standenlijst had aangevoerd. Maar tegen Richard Gooijers had ze het moeilijk en moest Ava blij zijn met remise. Yannick had toen al lang en breed korte metten gemaakt met Bastiaan Gramser. Zodoende finishten ze beiden op 4,5 punt. Maar Yannick blijkt meer weerstandspunten verzameld te hebben. Sonja Van der Voorde deed haar uiterste best om nog derde te worden, maar de klok en het stugge verdedigen van Cor Tesselaar dwarsboomden haar in die ambitie. Nu staat Cor op het laagste plekje op het B-podium.
In de A-groep had Rick van Loy zijn lot in eigen handen. Winst op Mark Schutte was het recept voor de ongedeelde toernooizege. Maar Mark speelde, zoals het hele toernooi, zijn beste schaak en zorgde ervoor dat Rick tot het uiterste moest gaan. Maar hij slaagde wel: in een eindspel met kwaliteit meer tikte Rick het punt binnen. Tien jaar na zijn eerste toernooizege in Nunspeet mag hij in 2016 nog een keer met de beker op de foto. Twee bekers zelfs, want Rick is uiteraard ook de beste NSVG-er.
Tweede werd Sergio Harnandan, die nog wel eens terug zal denken aan het gewonnen eindspel tegen Rick dat hij remise liet lopen in ronde 4. Nu scheidde een half punt Sergio van de toernooiwinnaar. Dat laatste punt sleepte hij in de wacht door Ewald Heck van het bord te combineren. Letterlijk alle andere A-partijen in de laatste ronde eindigden in remise, waardoor ook in het klassement verder status quo geldt. Alex van Lanen werd dus derde. Lucas de Jong is nummer vier en Mark Schutte een knappe vijfde.
En Jan Zeeman? Die kreeg op zijn verjaardag geen winst cadeau. Hij speelde remise tegen Thom van Empelen. Maar hij mocht zich troosten met de gedachte dat zijn NSVG er weer een geslaagd open toernooi op heeft zitten.

Eindstand groep a

No.NameScorWPTPR
---------------------------------------------
1Van Loy, Rick5.019.51959
2Harnandan, Sergio4.519.01933
3Van Lanen, Alex4.020.51927
4De Jong, Lucas3.020.51826
Schutte, Mark3.020.51777
Callant, Geert3.018.01723
Couwenberg, Pieter3.017.01750
Jennen, Herman3.016.51689
Roman, Hugo3.016.51671
Vermeulen, Guus3.015.01720
11Heck, Ewald2.519.01696
12Boer, Jan2.017.51599
Snoek, Ron2.014.51569
14Van Gysel, Marc1.517.51483

Eindstand groep b

No.NameScorWPTPR
1.Te Pest, Yannick4.520.5668
Vandekerckhove, Ava4.518.51606
3Tesselaar, Cor4.019.51537
4Van der Voorde, Sonja3.523.01503
Gooijers, Richard3.517.51418
Smit, Peter3.516.01461
Spriensma, Martinus3.515.01465
8Gramser, Bastiaan3.019.01430
9Van Onacker, Franky2.517.01258
Zeeman, Jan2.516.01329
Van Empelen, Thom2.516.01317
Raestrup, Norbert2.514.01209
13Makkinje, Jeroen2.019.01277
14Hitzerd, Gerrit1.518.51211

Eindstand groep c

No.NameScorWPTPR
---------------------------------------------
1Tiersma, Jan Bouke6.016.01820
2Martens, Astrid4.522.01445
3Te Pest, Jan4.018.51268
4Geerinck, Alex3.521.51121
5Samuels de Wilde, Bernard3.023.01128
Groot, Bertus3.016.51008
De Lange, Marieke3.015.51039
Van der Veur, Richard3.012.5918
9Ploeger, Jeroen2.519.0897
Stroomer, Nathan2.518.0865
11Vandervelden, Wilfried1.516.0886
12Schuijt, Ruud0.517.5259

Onderwerpen in de rubriek: ONK: Open NSVG kampioenschahp


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
1964 Kampioenen sinds de oprichting van de NSVG in 1964
2006 eindstanden
2007 verslag
2008 mellema_kampioen
2008 verslag
2009 verslag
2010 verslag
2010 Verslag onk
2011 Programma onk
2011 Uitslagen ronde 1
2011 Uitslagen rond
2011 Verslag ronde1
2011 Verslag ronde 2
2011 Uitslagen ronde 3
2011 Verslag ronde 3
2011 Uitslagen ronde 4
2011 verslag en uitslagen ronde 4
2011 verslag en uitslagen ronde 5
2011 verslag laatste ronde en eindstanden
2011 verslag en eindstand
2011 partij Groot-Gooijers
2012 uitnodiging
2012 Verslag
2012 Eindstanden
2012 Technisch verslag van lucas de jong
2012 Partij gelman van loy onk2012
2013 Uitnodiging
2013 reglement
2013 Uitslagen
2013 Verslag
2013 Eindstand
2014 Uitnodiging
2014 Duitstalige uitnodiging
2014 Engelstalige uitnodiging
2014 Reglement ONK2014
2014 Programma
2014 Uitslagen en eindstand
2014 Eindstand
2014 Verslag
2014 Verslag door de winnaar Menno Pietersma
2015 Duitstalige uitnodiging
2015 Engelstalige uitnodiging
2015 Nederlandstalige uitnodiging 2015
2015 Persbericht ONK2015
2015 Verslag
2015 Verslag in de weekkrant Jaap
2017 Uitnodiging
2016 Persbericht onk2016
2016 Reglement onk2016
2016 Verslag
2017 Uitnodiging
2017 Verslag ronde 1 tm 3 van het ONK2017
2017 Verslag ronde 4 en 5 van het ONK2017
2017 Verslag ronde 6van het ONK2017
2017 eindstanden ONK2017
2017 Verslag van Lucas de Jong

Rubrieken in de hoofdrubriek Open schaaktoernooien voor vips

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Baltic Sea Braille Chess Cup schaaktoernooi voor vips
IBIS toernooi Haaksbergen
Nk schaken voor visueel beperkten (vips)
OBK: Open Belgisch Kampioenschap voor vips
ONK: Open NSVG kampioenschahp
Toernooien voor vips of waarin vips spelen

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie