Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

20-01-2013 Blindschaakbijbel met internetondersteuning

In dit artikel gaat het over het schaken zonder bord.
auteur: Eric van Reem
Dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift Schaakmagazine van de KNSB

inleiding

Het internet geeft uitkomst voor bijna alles wat met het schaakspel te maken heeft. Bijna alles, want er zijn nog blinde vlekken, die veel beter en uitvoeriger in “ouderwetse” boeken worden beschreven. Over de blinde internetvlek blindschaak is weinig op het net te vinden. Recentelijk is voor de liefhebber van deze fascinerende discipline echter een fantastisch boek verschenen. Leuk voor de schaaksurfer: het boek wordt door een prima website ondersteund. Een schoolvoorbeeld van een perfecte symbiose tussen oude en nieuwe media dat om navolging schreeuwt.

Het boek


We hebben het hier over het boek Blindfold Chess van de auteurs Eliot Hearst en John Knott. Het is een flinke pil van 437 pagina´s en op het eerste gezicht heeft u niet het idee een schaakboek in de handen te hebben; het kilozware boek heeft meer weg van een wetenschappelijk werk. In het boek, dat het resultaat is van meer dan dertig jaar onderzoek, worden verschillende aspecten van het blindschaak besproken, de historie, psychologie en natuurlijk ontbreken partijen niet. Maar liefst 444 blindschaakpartijen zijn in het boek opgenomen, van oude Philidor partijen tot de hoogtepunten uit de jaarlijkse Amber toernooien, die elk jaar in Zuid-Frankrijk worden gespeeld. Het is een oerdegelijk boek dat wordt opgevrolijkt met vele aardige anekdotes. Een voorbeeld: zoals u weet wordt blindschaak niet met een blinddoek gespeeld. In 1892 speelde Emanuel Lasker in New York een blindschaakpartij, maar hij werd zo op het podium neergezet, dat hij in het publiek moest kijken dat goed gevuld was met aantrekkelijke dames. Lasker was zo afgeleid door het vrouwelijk schoon, dat hij al na negen zetten zijn dame wegblunderde. De auteurs merken droog op dat dit nu een uitgesproken goed moment zou zijn geweest een blinddoek te dragen...

De website


Niet alleen het boek is voortreffelijk, ook de website www.blindfoldchess.net is bijzonder informatief, waarbij vooral de blog van auteur Eliot Hearst lezenswaardig is. Hier vindt u allerlei extra informatie die niet in het boek werd opgenomen en bovendien wordt zijn blog regelmatig ververst. Vaak zijn dit nieuwe onderwerpen of aanvullingen op artikelen uit het boek met gegevens die pas later aan het daglicht kwamen. Aardig is ook de blindschaakratinglijst die op de site wordt gepubliceerd. Arbiter Geurt Gijssen heeft alle Melody Amber toernooien sinds 1993 als basis genomen voor zijn berekeningen. Interessant is ook het artikel over Bobby Fischer en zijn blindschaakprestaties.

Blindschaak in Amsterdam


Dat de auteurs de recensies goed hebben doorgenomen blijkt uit het artikel dat Hearst op zijn website heeft gezet als reactie op een recensie van Hans Ree in het tijdschrift New in Chess. In de jaren 1988-1999 werd tijdens de populaire serie Schaken op het Spui (in ‘98 en ‘99 in het Vondelpark) in Amsterdam blindschaak gespeeld door topgrootmeesters als Anand, Timman en Karpov. ’s Ochtends werd een snelschaaktoernooi voor teams gespeeld en het beste viertal, aangevuld met een ‘mystery guest’, speelde ‘s middags een blindschaaksimultaan tegen een topspeler. Deze serie hebben Hearst en Knott blijkbaar over het hoofd gezien, maar op de website wordt deze gemiste toernooiserie alsnog besproken en er worden tevens enkele partijen gepresenteerd. De partij Karpov-T. Krabbé uit 1992 bespreekt Krabbe zelf op zijn website: http://tinyurl.com/krabbe. Het is ook niet zo verwonderlijk dat de auteurs deze serie hebben gemist, want er is op het web maar heel weinig te vinden over deze populaire simultaanserie in hartje Amsterdam. Als u een link, een artikel of een foto over deze serie hebt gevonden of misschien zelf hebt meegespeeld, stuur even een mail aan redactie@csvn.nl. Of stuur, heel modern, een tweet aan @chessurfer. Ook andere schaaklinks zijn natuurlijk welkom!

Eliot Hearst, John Knott: Blindfold Chess, History, Psychology, Techniques, Champions, World Records, 437 pagina’s , 62 foto’s, 1e druk 2009, €59,95

Onderwerpen in de rubriek: Diverse


Klik op 1 van onderstaande onderwerpen
kwatrijnen 1
kwatrijnen 2
schaken tegen giri
blindschaak bijbel met internet ondersteuning
Schaakboksen
psychologische beschouwingen wk match 2013
Carlsen speelt simultaan
Interview met Giri
roecord blindschaken
interview met criss Ross

Rubrieken in de hoofdrubriek Niet ingedeelde rubrieken

Klik op 1 van onderstaande rubrieken
Beurzen met aandacht voor hulpmiddelen
Diverse
IBCA (International Braille Chesss association) algemeen
Integratie
KNSB
partijen van NSVG leden
Persberichten
Schaakproblemen
Reglementen
Berichten over nsvg.nl en andere websites
Spectaculairste partijen uit het NSVG kampioenschap

Overzicht van hoofdrubrieken

Klik op 1 van onderstaande hoofdrubrieken om de rubrieken in die hoofdrubriek te zien:

Open schaaktoernooien voor vips
Niet ingedeelde rubrieken
Geschikt/aangepast schaakmateriaal, software, boeken
Niet open schaaktoernooien voor vips
Schaaktheorie: openingen en eindspelen
info over de NSVG
Alle rubrieken


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie