Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

Algemene informatie over de NSVG

DE VERENIGING

De Nederlandse Schaakvereniging van Visueel gehandicapten (NSVG) is de schaakvereniging voor alle visueel gehandicapte schaakliefhebbers in Nederland en is opgericht in 1964. De NSVG telt +-50 leden, waaronder mannen, vrouwen, thuisschakers, clubschakers, blinden, slechtzienden. De NSVG is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (als een "Bijzondere bond") en is daarnaast ook aangesloten bij de "International Braille Chess Association", de IBCA.

Doel van de NSVG

De vereniging heeft tot doel: de bevordering, instandhouding en uitbreiding van de schaaksport door visueel gehandicapten, zowel tussen visueel gehandicapten onderling als tussen visueel gehandicapten en zienden, zowel binnen Nederland als in internationaal verband..

Nationale toernooien.

De NSVG organiseerde in februari 2006 haar ‘1ste Open NSVG Kampioenschap’. Aan dit kampioenschap kunnen zowel visueel beperkten als zienden (symphatisanten) meedoen. De deelnemers worden op basis van hun rating ingedeeld in 2 of 3 groepen. Er worden zes ronden volgens het "Zwitsers systeem" gespeeld. Er is een prijzenpot. Het kampioenschap werd gehouden in hotel Dennehoeve in Nunspeet. Momenteel wordt er in hotel Dennenheul te Ermelo gespeeld. Voor meer informatie zie elders op deze site. In november organiseert de NSVG een ledenweekend met veel schaakactiviteiten en houdt zij haar algemene ledevergadering.

INTERNATIONALE TOERNOOIEN

Leden van de NSVG spelen individueel of in teamverband mee in internationale toernooien, zoals het wereldkampioenschap voor visueel beperkten, de Olympiade, het zes landentoernooi.

JEUGDTRAINING

De NSVG vindt het belangrijk om de mogelijkheden van schaken aan jeugdige visueel beperkten te vertellen. In dit verband informeert de NSVG graag visueel beperkte jongeren of hun omgeving over de mogelijkheden die schaken voor hen biedt. Helaas lukt het ons op dit moment niet goed contact met deze groep te krijgen. Mocht u suggesties voor ons hebben of verdere vragen hebben over jeugdschaak, mail dan naar voorzitter@nsvg.nl

Ledeninformatie

De NSVG gaf tot 2011 een ledenorgaan uit, "De Schaakbaak", dat in digitale en/of gesproken vorm aan de leden werd toegestuurd. Vanaf 1 januari 2011 is overgegaan naar berichtgeving via email en internet. De NSVG zorgt voor het omzetten vanhet KNSB blad "Schaakmagazine" naar een digitale, toegankelijke vorm voor de doelgroep. Op onregelmatige tijden wordt een digitale nieuwsbrief per email verzorgd.

SCHAAKBOEKEN

Een klein aantal schaak(cursus)boeken is voor de NSVG omgezet in groot letterdruk en/of in digitale vorm; deze literatuur is verkrijgbaar voor leden via het bestuur van de NSVG. Zie op de contactpagina hoe u met ons in contact kunt komen.
Zie onze contact pagina

AANGEPAST SPELMATERIAAL

Ook blinden en slechtzienden kunnen het schaakspel beoefenen. Zij gebruiken hiervoor aangepast spelmateriaal: borden, stukken, schaakklokken. In 2011 is een toegankelijke digitale schaakklok op de markt gekomen waarmee het mogelijk is de nog beschikbare bedenktijd via een koptelefoontje te horen.
Wat borden en stukken betreft: alle velden van het schaakbord zijn voorzien van gaten en alle schaakstukken zijn aan de onderzijde voorzien van in de gaten passende pinnen. Op zo'n schaakbord kan de stelling worden afgetast zonder de stand te veranderen. Om onderscheid te kunnen maken tussen de eigen stukken en die van de tegenspeler, zijn de zwarte stukken aan de bovenkant voorzien van een spijkertje; bovendien zijn de zwarte velden op het bord verhoogd t.o.v. de witte. Zie voor meer informatie over aangepast schaakmateriaal en hoe u dit kunt bestellen onze Webwinkel

Meer infromatie over de NSVG

Lees over de geschiedenis van de NSVG
Lees Hoe blinden en slechtzienden schaken.

In 2004 bestond de NSVG 40 jaar. Ter gelegenheid daarvan is een jubileumboekje gemaakt dat u kunt bestellen.
Raadpleeg daarvoor onze webshop
of bekijk de on-line versie van dit boekje


Anderen over ons

Op de website van het Max Euwe Centrum heeft Karel van delft een uitgebreid artikel geschreven over het schaken door visueel beperkten. De auteur heeft een aantal blinde en slechtziende schakers ge?nterviewd, en diverse bronnen geraadpleegd.
Screenreader gebruikers kunnen voor het navigeren binnen de tekst handig gebruik maken van de navigatiemogelijkheid: ga naar volgende kop
Lees het artikel


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie