Home |Over ons |Agenda |Toernooien |Geschiedenis |Sponsor ons |Links |Contact |Archief |Help |


Nieuws van derden
Schaakproblemen
Fen-code omzetten
Toegankelijke schaakprogrammas
Inloggen
Onze webshop
Privacy reglement

10-12-2013 Analyse van een partij en een partijstelling.

Er is mij gevraagd een verslagje te maken en/of een partij van mij voor de site van commentaar te voorzien, maar voordat ik over mijn partij begin eerst een partijstelling die makkelijk opgave 11 had kunnen zijn van onze oploswedstrijd.
Ik was klaar met mijn partij en keek bij de partij van Pieter Couwenberg – Cor Tesselaar, waar ik de volgende stelling zag:

Stelling:

abcdefgh
8      bd   8
7         7
6    pd     6
5  pd  bl pd  pd  5
4  pl   pl    4
3 kl  kd   pl   3
2 pl        2
1         1
abcdefgh

Zwart is aan zet. Wat zou jij spelen?
De oplossing en het vervolg van de partij geef ik na een verslagje over mijn 1e ronde partij.

Partij Sergio Harnandan - Jan Boer

De keus is gevallen op de 1e ronde , omdat mijn 2e ronde partij abrubt be-eindigd werd door een fout van mijn tegenstander, in een spannende stelling. In de 3e ronde ben ik door Theo weggespeeld. Op zich is dat geen reden om een partij niet op de site te zetten als ik weggespeeld ben, maar het is wat lastiger te voorzien van commentaar als ik totaal geen idee heb waar het echt misgegaan is. Het enige dat ik weet is dat ik nergens echt kansen heb gekregen.


Wit: Sergio Harnandan
Zwart: Jan Boer
1. d4 -d5
2. e4 – e6 Jan wil niet nog een keer het Blackmar-Diemar aannemen aangezien hij daarmee in de vorige partij tussen ons op het ONK geen succes gehaald heeft. Hij maakt er liever Frans van, waarvan hij weet dat mij dat niet zo goed ligt.
3. E5 – c5
4. c3 – Pc6
5. Pf3 Helaas zijn er voor mij nu geen varianten met dame g4 mogelijk wat ik graag speeel.
5 ... Db6 Altijd lastig dat mijn loper op c1 niet makkelijk weg kan.
6. Ld3 Een bekende truc uit het Frans wat zorgt dat er niet op d4 geslagen kan worden (.. Pxd4 Pxd4 – Dxd4, Lb5+)
6. ... Ld7
7. 0-0? Nu kan slaan op d4 wel, maar ik ben wel vaker gewend dat ik die pion kwijtraak in het Frans en vaak krijg ik er aanval voor terug. dxc5 was beter.
7. ... cxd4
8. cxd4 Pxd4
9. Pxd4 Dxd4
10. Pc3 Dxe5 Dat is de 2e pion die Jan krijgt, maar hij staat onderontwikkeld.
11. Te1! Dit houd druk op de zwarte stelling en geeft kansen op aanval met de zwarte koning in het midden.
11. ... Db8? Hiermee geeft zwart al meteen een pion terug. Beter was waarschijnlijk Dd6. Pb5 en dan Db6 waar de dame actiever staat
12. Pxd5 Pe7?? Dit is een slechte zet. Het idee om paarden te ruilen is met die pion voorsprong is wel goed, maar ik heb een tussenzet. Eerst Ld6 en dan Pe7 is beter.
13. Lf4! Dc8. De computer geeft hier overigens verrassend aan dat het minst slechtste voor zwart is de dame te laten slaan en het paard op d5 te slaan. Dat is iets waar ik in de partij wel naar gekeken heb, maar verworpen had als optie omdat zwart te weinig krijgt voor de Dame.
14. Pc7+ – Kd8
15. Tc1 Er dreigen nu ineens een hoop goede zetten voor wit, waaronder Pe6+ met Damewinst (voor paard en toren, maar de stelling van zwart is daarna kapot). De toren op a8 slaan kan later ook nog.
15 ... Pc6! Lost alles op behalve het verlies van de kwaliteit.
16. Pxa8 Dxa8. De computer kiest er overigens voor heel lang te wachten met Pxa8, en verder te gaan met het onderdruk zetten van de zwarte stelling met Le4. Ik heb wel gekeken naar goede ontwikkelzetten, maar was bang voor zetten als f6 gevolgd door e5 en het verlies van het paard op c7. Het is lastig uit te rekenen wat er gebeurd als het slaan van de toren uitgesteld wordt. Soms moet je niet kiezen voor een zet die misschien beter is, maar voor de meest praktische zet. Waarschijnlijk is het hier al opgeefbaar voor zwart, want hij heeft een kwaliteit minder en een slechte stelling. Zijn grootste probleem is dat de toren op h8 niet makkelijk bij het spel te betrekken is waardoor hij praktisch ook nog met een toren minder speelt.
17. a3 Le7
18. b4 a6. Om b5 te verhinderen
19. h3 Lf6
20. b5 axb5
21. Lxb5 Lb2??
22. Tb1! Dreigt als de loper op b2 weggaat een paard te winnen. (Lxc6 en terugslaan kan niet wegens Tb8+, met damewinst).
22. ... Dxa3
23 Te3 Db4 Dit lijkt een redelijke zet, want het valt 2 lopers aan en het was bovendien het enige veld om de loper op b2 te verdedigen. De loper op b2 staat alleen nu wel in een penning.
24 Lxc6 bxc6
25 Le5 1-0 . Zwart geeft hier op.
De loper op b2 is niet meer te redden. Hier heb ik overigens nog lang nagedacht wat beter zou zijn, Le5 of Td3 en de andere gepende loper te proberen te winnen.

Oplossing van de partijstellling aan het begin van dit artikel

Op het eerste gezicht ziet de stelling met ongelijke lopers er remise achtig uit, maar de witte koning heeft geen velden. De winnende zet zag ik binnen 30 seconden toen ik stond mee te kijken. Dit is geen kritiek op Cor die de juiste voortzetting miste, want in een partij is de winnende zet erg lastig te zien.
Karel van Delft zou dit een stuk beter kunnen uitleggen dan ik, maar ik doe toch een poging. Het heeft te maken met patronen. De spelers hebben al een lange partij gehad en letten waarschijnlijk vooral op de b-pion van wit die gevaarlijk kan worden als b5 valt. Ik kwam echter bij het bord kijken zonder dat soort patronen in mijn hoofd en kan dus makkelijker naar andere zetten kijken. Ook heb ik niet de druk van een partij uitslag als ik naar een stelling kijk van een partij die ik niet speel. Ik ben ook benieuwd of ik en hoeveel andere de winnende voortzetting in een partij zouden zien.
De winnende zet is g4!. Wit moet de pion slaan op g4 omdat deze anders doorloopt en promoveerd en na slaan met fxg4 volgt Lh6! En is Lc1# niet meer te voorkomen.
De partij ging verder met … Le7. Lc6 – d5! matdreiging met Lxb4. Lxb5 – Lxb4+. Ka4 – dxe4. Met d4 had zwart nog kunnen proberen te winnen. Waarschijnlijk is het remise, maar wit moet na d4 nog goed opletten. Wit slaat terug met exd4 en er wordt denk ik terecht remise besloten.

Sergio Harnandan


terug naar begin van de pagina
Terug naar de nieuwspagina

Einde pagina

     
 
   
 
 

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
 

Wijzig weergave van schaakstellingen
Toon als diagram
Toon in woorden
Toon in korte notatie